OPINIÓ
8 maig 2017 2.00 h

FULL DE RUTA

A circular en espanyol

LLUÍS MARTÍNEZ
Als impulsors d'aquesta iniciativa els deu semblar bé que es gastin els diners en aquest afegit innecessari i no en beques menjador

S'en recorden de quan van començar a aparèixer les primeres indicacions que acompanyaven els senyals de trànsit escrites només en català? D'això ja en fa alguns anys, però encara recordo com la caverna va sortir a patolls acusant el govern de Catalunya de ser poc més que un homicida en potència, perquè ¿què passaria quan la gent comencés a tenir accidents fatals per no entendre bé les indicacions? A banda d'una ràbia irracional que mai he entès d'on ve –menteixo: sí que ho sé, però el company del diari que sap de lleis em diu que millor que no ho escrigui–, un ja s'imagina alguns cavernícoles esperant que tal massacre succeís per tal d'iniciar una de les seves campanyetes. Que jo sàpiga, tal cosa no ha succeït. És clar que hi ha gent que, per desgràcia, mor per no respectar els senyals, però això no té a veure amb l'idioma amb què estiguin escrits els cartells que l'acompanyen.

La qüestió torna a ser candent perquè alguns ajuntaments, com el d'Esplugues de Llobregat, per imperatiu legal han aprovat retolar també en espanyol. A més, avisa que les multes de circulació per desobeir un senyal que no tingui indicacions suplementàries escrites –també– en espanyol es podran recórrer i guanyar. Ui, sí. Deu ser un devessall de diners que es perdran per culpa d'aquesta absència... Per cert, que als impulsors d'aquesta iniciativa ja els deu semblar bé que es gastin els diners en aquest afegit innecessari i no en beques menjador. Almenys aquest és l'argument ple de demagògia i de mala fe que utilitzen cada cop que oloren que es dediquen diners a accions que fan pudor de sofre independentista.

Doncs apa. Quan els senyals de trànsit també estiguin ben retolats en espanyol, a Catalunya s'obeiran tots els senyals de trànsit i ja no hi haurà infraccions. Per cert, el canvi es farà perquè ho va demanar algun veí del poble? Em fa l'efecte que no. Però ara tothom sentirà que els seus drets humans estan protegits, oi?