Política

Espadaler: "El procés pot portar el catalanisme moderat a l'abstenció o a Ciutadans"
Ramon Espadaler, secretari general d'UDC

Edició impresa Política | 08/06/2015 - 01:41h | Última actualización: 08/06/2015 - 01:30h


David González


El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, analitza les implicacions de la consulta interna a què estan convocats els militants del partit diumenge que ve per fixar el seu full de ruta en el procés polític català.

Unió es juga el seu futur en la consulta del 14-J?

Sí, en el context actual, Unió no només té el dret, sinó també l'obligació de fer la seva pròpia aportació al procés des del que som: un partit nacionalista català que aspira a la plena sobirania de Catalunya i un partit humanista d'arrel socialcristiana amb elements sempre presents com la cohesió social, el diàleg o la legalitat.

Vostès argumenten que no volen deixar fora del procés l'espai catalanista moderat. Però la pregunta per al 14-J els ha creat un problema amb els sectors independentistes d'Unió¿

Respectant les diferents sensibilitats, si hi ha un espai en el qual Unió pot fer una aportació per sumar al procés és el del catalanisme moderat, que, sense renunciar a l'ambició de sobirania i d'autogovern, pot mirar amb preocupació alguns passos del camí traçat, pel qual elements com la seguretat jurídica, el diàleg o l'europeisme no són anecdòtics, sinó decisoris a l'hora de sumar-se o no al procés. La paradoxa és que avui cal una gran dosi de coratge per ser moderat.

A les municipals, el sobiranisme s'ha escorat més cap a l'independentisme i l'esquerra¿

L'eix ideològic ha pesat en les municipals i ho farà en les eleccions al Parlament. Això no ens ha de portar a renunciar a una franja electoral que, segons com evolucionem, pot quedar orfe i prendre el destí de l'abstenció o, pitjor encara, optar per partits com Ciutadans, oblidant que la seva raó de ser és als nostres antípodes: atacar la línia de flotació del nostre model lingüístic, essencialment integrador.

Unió va avalar la doble pregunta de la consulta del 9-N, que incloïa la independència. Per què ara no han inclòs aquesta opció en la pregunta de la seva consulta?

El nostre objectiu no era comptar-nos els uns al altres, sinó alinear-nos tots sota el paraigua de la plena sobirania i fer aportacions concretes sobre com avançar-hi. Per què ara es menysté -i fins i tot es ridiculitza- la inclusió en el nostre full de ruta de conceptes com democràcia, legalitat, europeisme o diàleg, els mateixos que van ser unànimement aplaudits en la declaració del Parlament del 23 de gener del 2013? Què ha canviat d'aleshores ençà? Quin d'aquests principis ha prescrit?

Una pregunta amb sis condicions és una mica complexa¿

És tan complexa com el procés. La complexitat no es contradiu amb la claredat. Apostar per la seguretat jurídica, descartar una eventual declaració unilateral d'independència o un procés constituent al marge de la legalitat són aspectes rellevants respecte als quals Unió s'ha de definir amb claredat. Per això els incloem a la pregunta.

Si el 14-J surt sí, com s'ha d'interpretar?

Com un compromís explícit amb el procés i un mandat precís a la direcció del partit per incorporar les nostres aportacions al full de ruta que ara és sobre la taula i que se'ns presenta com a obert.

El diàleg necessàriament és cosa de dos. El Govern espanyol actual no està gaire per la feina.

Per això parlem de fer de la nostra voluntat permanent de diàleg una eina per persuadir i per guanyar voluntats a la UE. No n'hi ha prou amb Dinamarca. A més, als que diuen que el diàleg no és el camí, els hem de demanar quin ens proposen.

Pot ajudar un canvi del mapa polític després de les generals?

Amb la posició actual del PP no hi ha res a fer. Això no vol dir que una nova aritmètica de l'arc parlamentari espanyol resolgui res per ella mateixa. Cal esperar les eleccions generals per reprendre un diàleg fins ara sistemàticament negat i que ha incrementat la distància entre Catalunya i l'Estat, per a alguns de manera irremeiable.

Tornem a la resposta del 14-J. Tenen previst que surti el no?

Els militants d'Unió s'expressaran amb total llibertat. Òbviament, desitjo que surti el sí, però, com a demòcrates, no descartem res. Als que proposen votar no i l'interpreten com un sí a la independència, els convido a pronunciar-se sobre els continguts d'una pregunta que té la legitimitat de l'òrgan democràtic que l'ha proposat. Els demano si comparteixen o no els paràmetres en els quals creiem que cal emmarcar el procés. Una cosa és no estar d'acord amb la formulació de la pregunta i una altra de molt diferent, oposar-se als continguts.

El sí encaixaria amb el full de ruta de CDC, ERC i les entitats?

Des del minut zero diem que no és una proposta per complaure ni per trencar amb CDC, amb qui volem continuar sumant. Se'ns diu que el full de ruta està obert a aportacions. Doncs aquesta serà la nostra si així ho decideix la militància.

Vostè ha valorat positivament l'actitud del president Mas. També el president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha dit que el full de ruta de CDC, ERC i les entitats s'ha d'obrir per incorporar forces com Unió, BComú i la CUP, tot i que no comparteix la pregunta de la consulta d'UDC. Es pot refer la unitat que hi va haver fins al 9-N?

Agraeixo l'actitud de CDC i del president Mas. Pel que fa al president de l'ANC, em dol el seu menyspreu a la nostra proposta. A nosaltres no ens trobaran mai menystenint el que no compartim del tot o en part. Com a demòcrates, respectem el fruit del seu treball, que pressuposem tan honest i benintencionat com el nostre.

El preacord de full de ruta tampoc parla explícitament de la independència. Pot facilitar això que Unió s'hi incorpori?

Nosaltres posem molt l'accent en la manera com creiem que s'han de fer les coses.

Quina és la línia vermella final?

Les nostres línies no limiten, sinó que eixamplen l'espai, mirant d'integrar-hi els que corren el risc d'abandonar-lo.

S'ha d'anar potser a una mena de ­procés de dues velocitats?

Escòcia va trigar més de deu anys i va fer un referèndum amb totes les garanties democràtiques i legals. Això és el que volem. No comparteixo el "tenim pressa", però d'aquí no es pot desprendre que ens puguem permetre continuar com estem. Seguir així és caminar cap a la mort per inanició. Això ens compromet amb el procés.

Unió anirà amb les sigles de CiU a les eleccions del 27-S?

La voluntat d'entrada d'Unió és sumar en el si de la federació. Això passa perquè el 14-J tinguem una proposta concreta i una voluntat i unacapacitat reals d'encaixar-la. Si en som capaços, segur que eixamplarem la base electoral de CiU.

Si no passa, hi aniran separats?

Si això no fos possible, cosa que no desitjo, la nostra proposta continuaria essent vàlida per a la ciutadania de Catalunya des del moment que integra i ajuda a cohesionar el país.

Vostè s'hi veu en una "llista del president", sense sigles?

No estem en aquesta fase. La llista és important, però els continguts programàtics, encara més.

El senyor Duran serà candidat a les properes convocatòries electorals?

A ell li correspon prendre la decisió.

El que sí que ha dit Duran és que Unió està sent atacada per terra, mar i aire¿

Tothom es veu amb cor de dir-nos què hem de fer o deixar de fer. Amb tots els respectes, el que m'interessa -i molt-, és l'opinió dels militants d'Unió, i no hi ha millor manera de conèixer-la que la que hem escollit: convocant-nos a les urnes el prò-xim diumenge.