LA CLAU

ENRIC HERNÀNDEZ

Director

La volta al 27-S en 80 dies

@Enric_Hernandez


DIMECRES, 8 DE JULIOL DEL 2015

Se suposa que la missió dels mitjans de comunicació és esbrinar què passa, interpretar-ho correctament i explicar-ho amb claredat a la ciutadania. Dit així sembla fàcil, però m'agradaria que els mestres del periodisme s'instal·lessin un temps a Catalunya i ens ensenyessin a nosaltres, pobres aprenents, a narrar la realitat quan la realitat no existeix. O quan l'abisme entre el que els polítics diuen en públic i el que en veritat pensen és de tal magnitud que un no sap si està publicant cròniques polítiques o contes de fades.

Si ens atenim a la paraula dita, CDC, Esquerra i la CUP estarien disposades a hibernar com a partits i a enviar a l'atur els seus quadros perquè una llista cívica sobiranista guanyés les eleccions del 27-S, declarés unilateralment la independència, instituís la República catalana i convoqués eleccions constituents. Sense desconfiar de l'empenta dels que  subscriuen aquesta estratègia tan assenyada, sí que és lògic preguntar-se, almenys, amb quina empara jurídica, legislativa, policial, militar, tributària, financera i internacional comptaria Catalunya per erigir-se en pocs mesos en un nou Estat de la UE, quan els últims tres anys no ha aconseguit celebrar ni tan sols una consulta no vinculant, objectiu lleugerament menys ambiciós.

La llista de Mas, sense Mas

Si al final cristal·litza la llista cívica sense partits ni polítics que ERC oposa com a tallafoc davant el penúltim envit d'Artur Mas -i que la CUP abona de mala gana amb idèntic propòsit-, el presidenthaurà arrossegat tota la família sobiranista al marc mental que va dibuixar en la seva conferència del 25 de novembre: perquè les eleccions siguin en veritat plebiscitàries, és necessari que l'independentisme s'uneixi i congeli temporalment debats ideològics d'ordre menor com la justícia social, el model econòmic o el repudi de la corrupció. Perquè és obvi que, desposseïda de les sigles i dels seus gestors, aquesta candidatura concorreria a les eleccciones sense cap més programa que la independència com a finalitat en si mateixa. Seria la llista de Mas, però sense Mas.

Però és millor no avançar esdeveniments. A 80 dies del 27-S, el món encara pot donar més voltes
.