POLÍTICA
MADRID - 8 juliol 2017 2.00 h

L’executiu de Rajoy descarta dialogar amb Puigdemont abans de l’1-O

 Méndez de Vigo assenyala que la resposta de l’Estat “dependrà del que facin els secessionistes”

 Acusa els independentistes de voler “trencar Catalunya”

MONTSE OLIVA - MADRID

L’executiu espanyol va deixar entreveure ahir que no està disposat a propiciar una etapa de distensió amb l’executiu català ni tampoc a implicar-se en la recerca de solucions polítiques com a alternativa a l’1-O. La Moncloa està immersa a avaluar les fórmules per aturar el referèndum, i la gestió de l’endemà és el que menys el neguiteja avui. És per això que la petició del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, al president espanyol, Mariano Rajoy, perquè obri el diàleg amb el president de la Generalitat no tindrà cap recorregut. El del PP insisteix que no té sentit asseure’s a la taula si l’únic tema que s’hi col·loca és el de pactar el referèndum.

El portaveu de l’executiu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, sentenciava que “per ballar el tango fan falta dos” i, per tant, “si l’altra part no vol és molt difícil dialogar encara que una part tingui absoluta predisposició”. L’endemà de la trobada a La Moncloa entre Rajoy i Sánchez l’objectiu dels populars continua sent el mateix: emfasitzar que els dos líders estatals estan en contra de l’1-O. És per això que no es farà cap intent de prendre la iniciativa política en el sentit que li reclamava el socialista. Tant és així, que ahir fins i tot semblava rebaixar el to de la suposada exigència de Sánchez a Rajoy perquè fes una proposta política o que, si no, la faria ell amb un paquet d’iniciatives legislatives per desencallar la situació. El portaveu del govern espanyol, si més no, assegurava que el socialista no havia deixat cap proposta concreta sobre la taula, sinó que s’havia parlat en “abstracte” i, davant d’això, subratllava que, si té res a aportar, “s’ho estudiaran”.

També es va tancar a l’hora d’assenyalar quines mesures prendrà l’executiu espanyol davant l’1-O i els anuncis que s’han fet aquesta setmana des de Catalunya. “Dependran del que duguin a terme els secessionistes”, reblava Méndez, tot garantint que, quan arribi el moment d’actuar, sigui quina sigui la decisió Rajoy, li comunicarà al secretari general PSOE.

La Moncloa, doncs, vigilarà amb lupa els moviments de la Generalitat, també els econòmics arran de la sentència que anul·la les partides per fer el referèndum. Però, sobretot, esperarà que la llei presentada dimarts es converteixi en un paper amb un segell oficial, perquè, de moment, “no té pare ni mare”. “L’objectiu d’aquest document no busca la ruptura amb Espanya, sinó la de Catalunya”, incidia el portaveu.

Montoro no convenç els territoris

L’augment d’una dècima del dèficit per als territoris –del 0,3% al 0,4%–no ha modificat la pèssima percepció de Catalunya ni tampoc el rebuig de les autonomies del PSOE. De fet, totes van tornar a votar que no, excepte Extremadura, que aquesta vegada es va abstenir en el Consell de Política Fiscal i Financera convocat per Cristóbal Montoro. Ahir també es va saber que Catalunya rebrà 266 milions d’euros per la liquidació del finançament del 2015.