POLÍTICA
BARCELONA - 8 juliol 2017 2.00 h

La hisenda catalana, “a punt”

 El govern i les diputacions exhibeixen la capacitat de la hisenda catalana per assumir els impostos que gestiona l’Agència Tributària espanyola

 Signen nou convenis més per desplegar Tributs de Catalunya

ODEI A.-ETXEARTE - BARCELONA

“Estem a punt per assumir els impostos que encara passen per l’Agència Tributària espanyola.” El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va certificar ahir la disposició de la hisenda catalana de funcionar amb independència del sistema tributari espanyol al setembre davant la proximitat de l’1-O. Tres dies després de la presentació de la futura llei del referèndum, el govern i les diputacions exhibien la preparació de la principal estructura d’estat per procedir a la desconnexió. L’Agència Tributària de Catalunya i les quatre diputacions van signar nou convenis bilaterals per culminar el desplegament de Tributs de Catalunya. “Quan vam iniciar el programa tothom dubtava que poguéssim assolir compromisos i ho fem sobradament”, va assenyalar el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, reivindicant la feina feta al costat del secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, i del director de l’ATC, Eduard Vilà. “Al setembre disposarem de 750 treballadors de l’Agència, 32 oficines amb personal propi, tenim la primera versió del programa informàtic Espriu funcionant i tenim el Codi Tributari al Parlament,” hi va afegir, a manera de balanç.

En concret, els convenis que es van rubricar amplien la col·laboració entre l’ATC i les diputacions en quatre àmbits: el tractament de dades per a la recaptació en via executiva, la comunicació de dades amb transcendència tributària per a la lluita contra el frau, l’alienació per subhasta pública de béns embargats i l’obertura de vuit noves oficines compartides entre l’agència i les diputacions a Berga, Móra d’Ebre, Valls, el Vendrell, Tremp, Solsona, Olot i Ripoll. Segons Junqueras, al final del procés hi haurà 200 oficines que cobriran el 97% dels municipis.

Amb aquestes signatures, el govern i les diputacions van donar per tancada la primera fase del desplegament de la xarxa Tributs de Catalunya. “Estem davant d’un camí de servei, eficiència, proximitat i bona governança de la sobirania fiscal cap a la qual estem avançant”, va valorar la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, en nom de la resta de diputacions, representades pel president de la Diputació de Girona, Pere Vila; el president de la Diputació de Lleida, Joan Rañé, i el diputat de la de Tarragona Joan Piñol. Conesa coincidia amb Puigdemont i Junqueras en un acte públic després d’haver expressat els seus dubtes sobre la viabilitat del procés en una entrevista al Tot Sant Cugat. També hi va qüestionar la destitució de Jordi Baiget com a conseller d’Empresa i Coneixement.

La hisenda catalana assumirà l’1 de setembre la gestió completa dels tributs propis i cedits. A més, estarà preparada per poder tramitar tots els impostos que paguen els catalans si arriba la independència, segons asseguren des de l’executiu. El president de la Generalitat va constatar que, a hores d’ara, les administracions catalanes només tenen a l’abast el 10% dels impostos que suporta el territori. Una capacitat limitada que acredita, al seu criteri, “la manca de control de les administracions catalanes a l’hora de gastar en benefici de l’estat del benestar, la defensa del medi ambient i la promoció econòmica”.

Puigdemont, a més, va donar valor a la feina feta pel darrer govern d’Artur Mas amb la hisenda pròpia. Es va referir a la signatura del primer acord marc entre l’ATC i les quatre diputacions del 2012. “Alguns afirmaven que era un simple acte de propaganda, però la feina va continuar,” va etzibar Puigdemont.

Tributs de Catalunya disposa a hores d’ara d’un total de 172 oficines repartides per tot Catalunya que n’abasten el 85% de la població. El 2014, quan va començar a funcionar el servei de finestreta única tributària a les oficines de la xarxa, en cobrien el 55%. Aquest servei permet que els ciutadans facin els tràmits relacionats amb el món local i l’ATC en les mateixes oficines. També integren Tributs de Catalunya els ajuntaments de Barcelona i Sabadell i alguns consells comarcals.

LES FRASES

Estem a punt per assumir els impostos que encara passen per l’Agència Tributària espanyola
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Molta gent dubtava que poguéssim complir els compromisos i ho fem sobradament
Oriol Junqueras
VICEPRESIDENT DEL GOVERN

Reivindicació del CGE

Carles Puigdemont va encapçalar ahir l’acte de presa de possessió de Margarida Gil com a membre del Consell de Garanties Estatutàries. “Ens marqueu una guia de conducta que cerquem sempre la manera de complir”, va assegurar l’endemà que el CGE qüestionés el redactat actual de la reforma del reglament del Parlament. Després que JxSí va assegurar que introduirà els requisits de simplicitat i naturalesa per a la tramitació de proposicions de llei en lectura única en la modificació del redactat de l’article 135, Puigdemont va reivindicar aquest òrgan de caràcter vinculant que vetlla per l’ajustament de les lleis a l’Estatut i a la Constitució. El va comparar, a més, amb l’actuació d’un Estat espanyol “que és capaç de basar-se en les clavegueres per vulnerar l’estat de dret”. El president del CGE, Joan Egea, va calcular que el Parlament ha seguit els dictàmens en el 90% dels casos.