POLÍTICA
Girona - 8 setembre 2015 2.00 h

Els actes de la Diada a la demarcació es faran al matí

 L'Ajuntament de Girona, la Generalitat i la Diputació celebraran l'acte institucional conjunt al saló de descans del teatre

 Es faran ofrenes florals a les figures de Josep Irla i el general Moragues

ESTEVE CARRERA

L'Ajuntament de Girona, la delegació del govern de la Generalitat a la demarcació i la Diputació celebraran conjuntament l'acte institucional d'aquest Onze de Setembre, a les onze del matí al saló de descans del teatre (la ubicació d'aquest acte institucional central, es va alternant cada any entre les tres institucions). Prèviament, però, l'acte més matiner d'aquesta Diada 2015 serà a Sant Feliu de Guíxols, amb l'homenatge a qui va ser president de la Generalitat a l'exili, Josep Irla: serà a les nou del matí i constarà d'una ofrena floral a la tomba del president de la Generalitat al cementiri de Sant Feliu de Guíxols, amb l'acompanyament de l'orquestra de cambra de l'Escola de Música de Sant Feliu de Guíxols. En l'acte hi haurà la presència de representants de la Generalitat, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal del Baix Empordà i l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols. Al llarg del matí tindran lloc ofrenes dels diferents partits polítics a la tomba.

A Sant Hilari Sacalm, també s'homenatjarà un altre personatge històric, el general Moragues, amb una ofrena floral al monument que el general té al municipi. A banda de l'acte conjunt que tindrà lloc el dia 11 a la capital de demarcació, com ja s'ha anat fent aquests últims anys, la majoria dels actes de la Diada organitzats per entitats i ajuntaments gironins s'avançaran al matí per no perjudicar la participació ciutadana en la Via Lliure, que tindrà lloc a la tarda a l'avinguda Meridiana de Barcelona.

A Castelló d'Empúries, on s'escau que aquest dijous s'iniciaran quatre dies plens d'activitats pel festival Terra de Trobadors –un dels esdeveniments anuals amb més participació i públic que es fan al municipi–, es va plantejar si s'havia de reduir la programació amb motiu de la Diada de Catalunya: finalment l'Ajuntament i la comissió organitzadora han optat per mantenir divendres la programació normal del festival (en particular, el mercat medieval). L'acte institucional de l'Ajuntament es farà al matí per facilitar el desplaçament a Barcelona dels que s'han apuntat a participar en la Via Lliure.

Tot aquest estiu, però, qui més ha contribuït a mobilitzar la ciutadania per participar en l'acte de Barcelona del dia 11, ha estat l'ANC, que ha anat organitzant arreu del territori concentracions i assajos del punter gegant: alguns dels actes més destacats van tenir lloc a Girona, l'Escala i la desembocadura del Fluvià.

Banyoles estrenarà una gran senyera

Durant l'acte institucional de la Diada, a Banyoles estrenaran una senyera que onejarà al davant de l'ajuntament. El pal fa 14 metres d'altura i la bandera, 4 x 2,2 metres. La hissada tindrà lloc dijous, a les 19 h, abans dels parlaments de la plaça Major.

Marxa de torxes, la nit del dia 10, en una desena de municipis

Blanes, Caldes de Malavella, Camprodon, Cassà de la Selva, Castelló d'Empúries, Figueres, Girona, la Cellera de Ter i Lloret són alguns dels municipis on, prèviament a la Diada, se celebrarà una marxa de torxes. Aquests actes, que s'organitzen la nit del dia 10, són una expressió més de reivindicació de la independència del territori. La convocatòria consta d'un recorregut amb torxes, sovint acompanyat de música popular, que es tanca amb la lectura d'un manifest conjunt que enguany posa l'èmfasi en tres conceptes, “unitat d'acció, generositat i una sola nació”.

Blanes dobla el nombre d'activitats amb motiu de la Diada

A Blanes la celebració de la Diada d'aquest 2015 en relació amb els anys anteriors, destaca pel fet que s'ha doblat el nombre d'activitats, durant aquests dies, del 10 al 13 de setembre.N'hi haurà un total de disset, principalment a través dels actes institucionals, les activitats que complementen la Fira de Sabors Catalans, així com el cicle dedicat en especial a l'escriptor blanenc Joaquim Ruyra. Els actes institucionals s'encetaran divendres a les onze del matí, amb la hissada de la senyera al balcó principal de l'Ajuntament, acompanyat del Cant dels Segadors.