POLÍTICA
SALT - 8 setembre 2016 2.00 h

Salt: tot ‘a punt'

 Òmnium i l'ANC van desplegar ahir la gran pancarta que presidirà l'acte i els més de 250 voluntaris es van reunir anit per tancar el desplegament

 Desenes d'entitats i grups culturals seran a la fira d'entitats i amenitzant els sis trams del ‘batec'

LURDES ARTIGAS - SALT
Molts restaurants ja tenen ple i hi haurà menjar a la fira d'entitats

Salt ja ho té tot a punt per acollir diumenge la mobilització més important de la història a les comarques gironines: a l'acte A punt de l'ANC i Òmnium s'espera que 60.000 persones bateguin per la nova república catalana. Els presidents de les dues entitats organitzadores van ser ahir a Salt i es van reunir amb l'alcalde per tractar de tot el dispositiu previst, una trobada que va coincidir amb el desplegament de grans pancartes amb el lema d'aquest any a les cinc ciutats que seran seu dels actes. A Salt, la pancarta s'ha penjat de l'edifici més alt del municipi i presidirà la mobilització, ja que és just al mig del passeig Països Catalans. També ahir, en aquest cas al vespre, va haver-hi una gran trobada de les més de 250 persones que s'han presentat voluntàries per ajudar que tot surti a la perfecció. La majoria ja fa setmanes que hi treballen intensament.

Desenes d'entitats

La Diada a Salt ha comportat també la mobilització de desenes d'entitats, associacions i grups culturals que participaran a la fira d'entitats i també amenitzant els diferents trams on es farà la mobilització. En aquest sentit, cal dir que l'organització demana als ciutadans que siguin ja als seus trams a les quatre de la tarda, tot i que l'acte començarà, com sempre, a les 17.14 h. Durant l'espera hi haurà actuacions de grups de gegants, de castellers i també musicals per amenitzar l'estona. Concretament, al tram 21 (Gironès) hi haurà els Diables i la Banda d'en Pere Botero i els Marrecs de Salt; al tram 22 (Selva), els Gegants de Lloret, la Txaranga Damm-er, els Vailets de Gelida, i els Maduixots de l'Alt Empordà; al tram 23 (Alt Empordà), l'Orquestra Montecarlo i els castellers de Figueres; al tram 24 (Baix Empordà), els Minyons de Santa Cristina; al tram 25 (Garrotxa), els Xerrics d'Olot, i al tram 26 (Pla de l'Estany), les Gàrgoles Txiquis, els Gegants i Grallers de Banyoles, el grup d'havaneres Terra Endins, un grup de dansa irlandesa, De Calaix, els Castellers del Riberal i els Esperxats de l'Estany.

Pel que fa a la fira d'entitats, hi haurà més d'una vintena d'entitats i associacions participants –des de la PAH Girona Salt a l'Oncolliga, passant pels Marrecs, Càritas i l'Associació de Veïns i Comerciants del Veïnat, a més de diverses entitats de la Catalunya del Nord, entre moltes d'altres–, a banda de comerços, empreses i parades de menjar. I és que finalment s'ha decidit no habilitar una zona d'esbarjo a la tarda-vespre al parc Monar –on havia d'haver-hi food trucks i música– sinó allargar la fira d'entitats, en principi prevista només pel matí, i fer també allà una zona de menjar. Sobretot tenint en compte que hi ha molts restaurants que ja tenen ple. Així, la fira d'entitats arrencarà a les 11 del matí i tancarà poc abans de les 8 de la tarda, tot i que es preveu que de les 4 a les 6 tothom estarà al passeig Països Catalans. Durant aquest parèntesi s'aturaran les actuacions a l'escenari. De moment està confirmat que al matí hi haurà The Cuit's, Vianda, Tram's, Xakras i Tortellinis. Per a la tarda, s'està acabant de tancar el programa d'actuacions.

Gots a 1 euro i barres tant a la fira com en els trams

Des de fa uns dies ja s'han distribuït a diversos bars de Salt els gots “oficials” de l'Onze de Setembre a la població. Al preu d'1 euro –per ajudar a finançar la mobilització– són els que se serviran a les sis barres que està previst que estiguin operatives durant la Diada. Concretament, està previst que hi hagi dues barres a la fira d'entitats, on es preveu sobretot activitat al migdia i també al final de la tarda, després de la mobilització, i també quatre barres més que estaran al llarg del recorregut d'1,2 km al passeig Països Catalans. En aquestes quatre barres que hi haurà en els trams de la mobilització només es vendrà aigua i cervesa, mentre que a la fira hi haurà més tipus de begudes.

D'altra banda, cal destacar que per refrescar l'espera a la zona de la mobilització –on s'ha de ser a les 16 h i l'acte començarà a les 17.14 h– està previst que hi hagi “ruixadors” que espargeixin aigua –sense arribar a mullar– si fa molta calor.