POLÍTICA
Barcelona - 8 octubre 2015 2.00 h

L'ANC pressiona Junts pel Sí i la CUP perquè s'entenguin

 Jordi Sànchez recorda que “sense acord no hi ha procés” i avisa que si cal hi intervindrà per evitar que s'encalli

 Constata que el període constituent serà una “oportunitat” per eixamplar la majoria

ÒSCAR PALAU

“Si hi ha acord, hi ha procés; si no, hi ha risc que el procés ensopegui.” El president de l'ANC, Jordi Sànchez, va llençar ahir un toc d'atenció a Junts pel Sí i la CUP perquè s'entenguin a l'hora de triar president per poder així formar el govern que piloti la transició cap a la independència, en un acte al centre La Violeta de Gràcia, a Barcelona. Sànchez va pressionar les dues candidatures, “a ningú més que als altres”, i va relativitzar els desacords que han aflorat els últims dies. Segons ell, és “normal” que els partits vulguin marcar el terreny de joc i maximitzar les posicions pròpies abans d'asseure's a negociar, però es va mostrar “tranquil”, perquè no concep cap altre final que no sigui una entesa. “Estem en un escenari de negociació, però el sentit comú ens diu que hi haurà acord”, va dir.

Sànchez, de fet, va recordar que l'ANC no participa en les negociacions i que són els partits els que han de buscar la fórmula. Qualsevol que trobin rebrà el suport de l'entitat, però, en cas contrari, Sànchez va avisar que no es quedaran de braços plegats perquè tots aquests anys de mobilitzacions i els gairebé dos milions de vots per la independència no quedin en res. “Si cal ja intervindrem”, va amenaçar. En aquest sentit, va constatar que si no hi hagués acord per escollir “president o presidenta” –a la tarda, a Catalunya Ràdio s'havia referit explícitament a Mas, a qui valorava com a actiu internacional mentre recordava que el procés “no pot prescindir de ningú”– legalment s'haurien de convocar noves eleccions anticipades a principi d'any, un escenari que “seria una mala notícia”, perquè “no ajudarien a desplegar el procés”.

En clau de futur, Sànchez va subratllar que el procés constituent que s'endegarà el 2016 serà una “oportunitat” per eixamplar la base de l'independentisme i consolidar la majoria amb els sectors que encara dubten, com Catalunya Sí que es Pot, que es podran implicar en debats de contingut social sobre la nova república. “El nostre procés acabarà bé, a les urnes i amb una majoria més clara que la que tenim”, va vaticinar. Això sí, també va tenir una reflexió sobre l'augment de C's, que és “una expressió indiscutible d'un vot identitari que existeix”. “Ningú pot pensar que guanyarem una majoria a les urnes sense pensar que no activarem el pol oposat a la independència”, va admetre, alhora que va demanar acceptar que “difícilment” se seduirà certs sectors perquè “la societat catalana és plural”. Per això cal vetllar per “ser majoria”.

Les eleccions estatals

Pel que fa a les eleccions estatals, creu que “no pertoca” a l'ANC “dir què cal fer”, si bé va admetre que podrien valorar la qüestió en el secretariat de dissabte. Precisament ahir al vespre l'ANC va iniciar una nova campanya a les xarxes per reivindicar el vot i l'esperit del 9-N, com a resposta al procés judicial obert contra Mas, l'exvicepresidenta Ortega i la consellera Rigau.

LES FRASES DE JORDI SÀNCHEZ

Demanem un acord clar i estem segurs que hi serà. Ningú té el nivell d'insensatesa de portar el procés al límit
La nostra feina no s'ha acabat, hem de continuar treballant perquè els sectors que dubten s'impliquin en el procés constituent