POLÍTICA
BARCELONA - 8 octubre 2016 2.00 h

Els comuns obren l'escletxa a un referèndum no acordat

 Domènech defensa una consulta que sigui “efectiva i reconeguda” i no un altre 9-N, celebra “el viratge” del govern de Puigdemont, però adverteix que no s'ha de subordinar a “dates de fulls de ruta”

ANNA BALLBONA - BARCELONA

De mica en mica l'espai a favor d'un referèndum a Catalunya es va reconstruint. Si la resolució acordada abans-d'ahir al Parlament per Junts pel Sí (JxSí) i Catalunya Sí que es Pot (CSQP) anava en aquesta línia, ahir el portaveu d'En Comú Podem, la confluència d'esquerres al Congrés, Xavier Domènech, ho va ratificar. Ara la confluència ha eliminat l'adjectiu acordat per parlar del referèndum, tot i que, de facto, reiteren una vegada i una altra que ha de ser una consulta “efectiva i reconeguda” tant en l'àmbit internacional com en l'estatal. En una roda de premsa al Pati Llimona, a Barcelona, i acompanyat de tots els diputats del grup a Madrid, Domènech es va felicitar perquè “la centralitat de la política catalana passi per la celebració del referèndum”, en el que va qualificar de “viratge” dels independentistes. A més, va obrir una escletxa a donar suport a la proposta de referèndum que els faci el govern de Puigdemont, sempre que tingui “un reconeixement”, “interpel·li tothom”, sigui “útil”, amb un “resultat aplicable”, i no sigui “un instrument de mobilització” com el 9-N.

El líder dels comuns va completar l'escletxa oberta amb un discurs per marcar distàncies amb JxSí: “No subordinem la construcció de Catalunya a la realització d'un referèndum; a Catalunya hi ha majoria electoral per fer un govern d'esquerres que vagi més enllà de fulls de ruta.” Va criticar el fet d'haver posat una data, per al setembre de l'any que ve, per la cotilla que podria significar: “Amb les dates jo no hi jugaria més.”

El portaveu d'En Comú Podem va reclamar “treballar per construir unes aliances que facin possible aquest referèndum”, sense “esperar un dia D”, però al mateix temps va recordar que “hi ha moltes més vies de construcció”, com ara els processos constituents. Domènech dóna per acabat “l'estat autonòmic” a Catalunya i insinua propostes del futur nou partit d'esquerres per “superar” aquest espai. En el mateix sentit, es va respondre a ell mateix dues preguntes, per afirmar aquesta doble via política que defensen: “Catalunya s'ha construït a partir de la seva capacitat de desafiament? Sí. I a partir d'un espai de decisió? També”. I va estirar de les orelles l'executiu de Puigdemont perquè “es nega” a apujar els impostos a “aquells que tenen més”.

En clau espanyola va augurar que el futur nou govern del PP, amb el suport presumiblement del PSOE, “no durarà gaire temps”. Per això En Comú Podem treballarà per erigir-se en “el mur de contenció del PP al Congrés” i en “l'alternativa d'esquerres”.

LES FRASES

A Catalunya l'estat autonòmic està en fallida. S'han de fer propostes de país
que superin l'espai autonòmic
Més enllà de fulls
de ruta confusos per
a la ciutadania, el gran centre de consens
és el referèndum
Xavier Domènech
PORTAVEU D'EN COMÚ PODEM