Atac a una galeria d'art a Figueres per una mostra a favor del 9-N

La façana va aparèixer ahir al matí amb pintades i amb els vidres trencats

L'acció anava dirigida contra l'artista Albert Llobet, que hi exposa la mostra ‘Nou raons pel 9-N'

08/11/14 02:00 FIGUERES - MAR VICENTE
A d'alt, l'estat en què va quedar la galeria d'art Dolors Ventós. A baix, la concentració de rebuig, en què es va pintar la façana de groc. Foto: MANEL LLADÓ / JORDI RIBOT / ICONNA.
Notícies de ...

La galeria d'art Dolors Ventós de Figueres va aparèixer ahir al matí amb els vidres trencats d'un cop de roc i amb la façana plena de pintades contra l'exposició que s'hi mostra des de divendres a favor de la consulta del 9-N. L'atac anava dirigit contra l'artista autor de l'exposició Nou raons pel 9-N, i a les parets de la galeria d'art es podien llegir frases com ara “jódete Llobet, eres español”, “marica”, “visca Espanya”, “som espanyols per sempre”, “per la unitat, no al separatisme” o “9-N, vota no, som espanyols”. També s'hi podien veure banderes espanyoles pintades i fins i tot dianes dibuixades. Aquestes consignes es van repetir en diversos punts de la ciutat.

La direcció de la galeria d'art ja ha denunciat els fets als Mossos d'Esquadra, que es van personar al lloc dels fets, on ahir al matí encara es podien veure els rocs que es van usar per trencar els vidres de l'aparador de la galeria.

La desena raó

L'artista Albert Llobet va lamentar ahir l'atac contra la seva exposició i va assegurar a aquest diari que, si la mostra artística “satírica” donava nou raons pel 9-N, l'atac rebut s'ha convertit en la desena raó per anar a votar i en la cirereta del pastís. Diu que no dóna importància a les pintades dirigides contra ell: “Al contrari, em reafirmen per continuar treballant”, diu. Llobet també explica: “L'incident em sorprèn però tampoc gaire, perquè és el caràcter de la gent que hi esta en contra, i ho veiem en altres casos, com ara el del pal de l'estelada a Sant Pere de Rodes.” L'artista figuerenc diu que li sap greu especialment per si aquest acte espanta alguna gent. “Espero que una imatge com aquesta tan punyent no faci tirar enrere ningú, sinó que el missatge sigui que ara més que mai cal que anem a votar”, diu.

La mostra que ha rebut l'atac inclou nou peces per explicar el procés català des de diversos punts de vista i que l'artista vol que serveixin per convèncer tothom de votar sí a la independència de Catalunya. Hi ha, per exemple, un burro amb unes banderilles amb la bandera espanyola que simbolitzen l'Estat espanyol i el “maltractament” als catalans. “Juga amb la sàtira”, diu Llobet.

LES FRASES

El que ha passat em sorprèn però no gaire. Aquest és el caràcter de la gent que hi està en contra
L'exposició dóna nou raons per votar el 9-N, i aquest atac serà la raó número deu
Albert Llobet
ARTISTA

L'Ajuntament ho condemna en junta de portaveus

L'Ajuntament de Figueres va condemnar ahir per unanimitat l'atac contra la galeria d'art Dolors Ventós. L'alcaldessa, Marta Felip, va convocar amb caràcter d'urgència una junta extraordinària de portaveus dels grups municipals ahir al vespre, que després es van traslladar al davant de la galeria per participar en la concentració de rebuig convocada per Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana arran dels fets ocorreguts. Durant la concentració també es va pintar de groc la façana de l'edifici de la galeria, a la Calçada dels Monjos.

La “condemna enèrgica” de l'Ajuntament figuerenc també es va fer extensiva a les pintades detectades en altres punts de la capital de l'Alt Empordà contra el procés participatiu d'aquest diumenge 9 de novembre, com ara al carrer Peralada i la plaça Josep Tarradellas, entre altres indrets.

Darrera actualització ( Dissabte, 8 de novembre del 2014 02:00 )