POLÍTICA
CORNELLÀ DE LLOBREGAT - 8 novembre 2015 2.00 h

Demòcrates s'estructura i tria una direcció col·legiada

 Castellà, De Gispert i Laïlla són els més votats en el congrés fundacional

 El partit socialcristià aprova uns estatuts que instauren les llistes obertes i renuncien als crèdits bancaris per finançar-se

ODEI A.-ETXEARTE

En l'Auditori de Cornellà, la sala que ahir va veure néixer Demòcrates de Catalunya com a colofó del procés d'escissió de l'antic sector sobiranista d'UDC, hi havia rostres satisfets i il·lusió militant. Era 7 de novembre, el 84è aniversari de la constitució d'Unió, i el partit d'Antoni Castellà va triar especialment aquesta data per erigir-se en hereu de l'esperit fundacional de la formació de Manuel Carrasco i Formiguera, però adoptant l'estructura d'un partit que s'autoanomena del segle XXI. Castellà, l'expresidenta del Parlament, Núria Castellà, i l'exdiputada Titon Laïlla van ser els dirigents que van obtenir més vots entre els 35 membres que des d'ahir integren el comitè demòcrata nacional, triats pels 604 voluntaris inscrits en el congrés fundacional del total de 48 aspirants que hi optaven. Els estatuts aprovats instauren les llistes obertes i la renúncia als crèdits bancaris per finançar-se.

La direcció executiva de la formació, que funciona com un òrgan col·legiat, es reunirà a principi de setmana per designar les funcions executives de cadascú i elegir un mínim de dos portaveus. Tot indica que Castellà i Laïlla ho seran. “Feia molts anys que somiava amb un congrés com aquest. Avui això ho he sentit molt. Mai l'havíem tingut, no recordo un congrés on véns amb il·lusió i ganes de treballar”, va sentenciar De Gispert.

“Hi ha persones que després de tants anys de la militància activa ens trobem en un projecte renovat”, va remarcar Laïlla. Maria Rosa Carrasco, filla de Carrasco i Formiguera, va proclamar que el seu pare estaria “molt content” de veure la fundació del nou partit socialcristià. La família va prohibir que UDC fes servir corporativament el nom del màrtir.

Pinya amb Mas

El president de la Generalitat, Artur Mas, va seguir la cloenda del congrés fundacional des de la primera fila, acompanyat dels consellers de la Presidència, Francesc Homs, i de Cultura, Ferran Mascarell. Demòcrates ja van concórrer al 27-S amb Junts pel Sí i integren la coalició Democràcia i Llibertat amb CDC el 20-D. Els socialdemòcrates van tancar files amb Mas quan faltaven dos dies per la primera votació d'investidura, amb aplaudiments i crits de “president”. Castellà va aprofitar la seva intervenció per reclamar que els 72 diputats independentistes i, per tant, la CUP, votin a favor de la reelecció del també líder convergent. “Ara no necessitem mirar les parts, necessitem mirar qui pot executar un repte tan gran”, va defensar, convençut que Mas va renunciar fa tres anys als interessos del seu partit. Per això va insistir que és la persona que ha de liderar l'execució del mandat democràtic del 27-S.

En el comitè demòcrata nacional, a part de Castellà, De Gispert i Laïlla, hi ha bona part dels exdiputats, quadres i alcaldes que van liderar la ruptura amb Unió després de perdre amb un resultat ajustat la consulta interna del juny amb què la formació de Josep Antoni Duran i Lleida va descartar la independència i va trencar amb CiU. Es tracta de Marta Vidal, Pep Martorell, Elena Ribera, Mercè Jou, Elena Ribera i Joan Recasens. També hi ha Josep Maria Vila d'Abadal, líder del Moviment Demòcrata Català, que va deixar Unió el 2012 després d'enfrontar-se sense èxit a Duran en el congrés de Sitges, i ara conflueix en el partit de Castellà. El manifest fundacional relliga Demòcrates en els valors del personalisme comunitari i defensa un nou estat d'Europa basat en la lliberat, igualtat i fraternitat. També defensa una concepció oberta de la família i un model econòmic basat en l'economia social de mercat.

L'estructura territorial de la nova formació es vertebrarà a partir d'ara amb assemblees que bastiran l'organització als municipis i en l'àmbit regional i comarcal. Han d'estar constituïdes abans que s'acabi l'any. En aquestes reunions també s'hi triaran els 200 consellers nacionals del partit. En la primera reunió del màxim òrgan de decisió entre congressos s'elegirà la comissió econòmica i la de garanties. També s'hi aniran aprovant els reglaments i el codi ètic que deriva dels nous estatuts.

Triaran els candidats al 20-D per referèndum virtual

Demòcrates de Catalunya triarà a través d'internet els candidats que s'integraran a la coalició Democràcia i Llibertat, amb CDC i Reagrupament. Uns llocs que, segons fonts del partit, encara han d'acabar de tancar. A principi de setmana s'obrirà el termini de candidatures amb l'objectiu de fer, després, un referèndum semblant al que ja van fer per aprovar que s'integrarien en la coalició.

Rigol: “Volem sense embuts la independència”

L'expresident del Parlament Joan Rigol també va intervenir en el congrés. “Volem sense embuts la independència”, va proclamar. A la cloenda també hi van ser representants de CDC, ERC, MES i ICV.