L'ANC i Òmnium evitaran inclinar-se per una sola llista

Si la decisió depèn d'ells no aniran només a la candidatura de Mas, tot i que acceptaran qualsevol pacte entre CiU i ERC

Hi posen dues condicions: eleccions al març i un full de ruta basat en el del CATN

09/01/15 02:00 BARCELONA - ÒSCAR PALAU
La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, va tornar ahir a El Punt Avui Televisió Foto: J.R. / ARXIU.

La negociació entre CiU i ERC sembla encallada altre cop en espera de nous moviments, com ara que tant Òmnium Cultural com l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) es pronunciïn sobre l'última proposta assumida per Mas perquè enviïn representants només a la seva llista. Segons fonts de totes dues parts consultades ahir, però, després de sengles reunions de les cúpules dimecres al vespre, cap no pensa trencar la neutralitat i acceptar situar gent només a la candidatura de Mas, si no és que així ho pacten les dues grans forces sobiranistes. “Són els partits els que han d'arribar a acords ara”, va exigir, en una entrevista a El Punt Avui Televisió, la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, que també va afirmar no haver tingut cap oferta per anar a cap llista.

ERC, en tot cas, no renuncia a dur també independents, i ha reptat Mas a convèncer entitats i sindicats perquè vagin només amb ell, una proposta que de fet va ser del president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d'Abadal, i que d'entrada va ser apadrinada per l'ANC i Òmnium per sortir de l'atzucac en la reunió que van mantenir el 27 de desembre a Palau. Cap de les dues entitats, però, volen fer-se responsables de la decisió. De fet, asseguren que acceptaran qualsevol fórmula que permeti que els partits arribin a un acord, i només els exigeixen dues condicions: que les plebiscitàries siguin abans de les municipals i que s'hi arribi amb un full de ruta pactat, per al qual suggereixen agafar com a base l'informe sobre el procés constituent del Consell Assessor per a la Transició Nacional.

L'ANC ajorna qualsevol presa de partit pública fins dissabte, quan ho analitzarà en un secretariat nacional a Banyoles que definirà tota l'estratègia per culminar la negociació, de la qual en podria sortir alguna nova proposta. Òmnium també vol esperar a escoltar i valorar la nova proposta que Mas ha anunciat que farà dimarts. Els uns i els altres, això sí, asseguren que no tenen cap altra hipòtesi de treball ara que no siguin eleccions al març, si bé l'ANC ja va avisar que no farà “ni un pas enrere”, i que si no fos així adoptaria algun tipus de mobilització. “Si els partits no fan la seva feina, nosaltres sortirem”, va advertir Forcadell.

Des del dia 27 no hi ha hagut més trobades d'alt nivell, tot i que no se'n descarten en els dies vinents, mentre es mantenen contactes constants amb segones espases dels partits. Totes les parts han assumit el límit del dia 15 per arribar a un acord, tot i que Mas té fins a final de gener per convocar eleccions al març. Forcadell es va mostrar confiada: “Han de passar coses aviat.”

L'Assemblea arriba als 40.000 socis

L'ANC ha començat l'any amb 40.132 socis de ple dret, que, sumats als 39.946 simpatitzants que té registrats i uns vint mil col·laboradors, formen una massa social superior ja a les 100.000 persones. Des de la seva creació el març del 2012, l'entitat ha tingut un creixement constant, més acusat en les èpoques en què se l'ha intentat dur als jutjats. El suport popular li ha permès no rebre subvencions de cap tipus, ja que l'ANC es finança sobretot de les quotes i donatius dels adherits.

Darrera actualització ( Divendres, 9 de gener del 2015 02:00 )