LA CLAU

Enric Hernàndez

ENRIC HERNÀNDEZ

Director

El 6-M, un plebiscit sobre Mas

@Enric_Hernandez

Artur Mas encara les eleccions del 6-M, aquesta vegada sense embuts, com un plebiscit no sobre la independència, sinó sobre el seu propi lideratge

El 6-M, un plebiscit sobre Mas


DIVENDRES, 8 DE GENER DEL 2016 - 19:51 CET

Els que la vigília del 27-S ens preguntàvem si Junts pel Sí (JxSí) era un instrument al servei de la independència o de la continuïtat d'Artur Mas al capdavant de la Generalitat érem titllats d'incrèduls, quan no de cínics. Era tan obvi que la societat catalana havia decidit emancipar-se que reduir de mala fe la llista unitària a una operació personalista constituïa un delicte de lesa pàtria. Però l'amarga victòria electoral de l'independentisme va posar entre parèntesis aquesta pretesa voluntat majoritària, i la tempestuosa negociació de la investidura ha sembrat d'interrogants la verdadera naturalesa de JxSí.   
Aquesta setmana, mentre JxSí i la CUP escenifiquen una negociació més orientada a salvar la cara davant el seu electorat que a segellar un inversemblant acord, Mas ha aclarit els dubtes sobre què votarem els catalans en les eleccions del 6 de març: “El plebiscit que volíem ja el vam fer, ja tenim una majoria per al què, el com i el quan. Queda per resoldre qui ho fa.” En altres paraules, Mas encara el 6-M, aquesta vegada sense embuts, com un plebiscit sobre el seu lideratge al capdavant del bloc independentista. 
Al mateix temps que ERC, després de mesos de calculat silenci, es carrega de raons per no reeditar l'experiment de JxSí amb Mas com a presidenciable, el líder de Convergència garanteix que si el 6-M brinda una majoria parlamentària a l'independentisme el seu mandat només durarà 18 mesos, i després no optarà a la reelecció. Però també alerta: si hi ha un altre veto, aquesta vegada republicà, “aquest compromís deixa d'existir”.

La bandera de la consulta

El 6-M no dirimirà només la pugna entre CDC i ERC per l'hegemonia independentista; també enterrarà el dubtós “mandat democràtic” exhibit després del 27-S, amb només el 47,8% dels vots. Per això Mas aplana el terreny: si l'independentisme no és majoritari, “la política catalana haurà d'instal·lar-se en el dret a decidir”. Àrdua tasca la de rescatar la bandera de la consulta després d'arriar-la i permetre que altres la hissessin en lloc seu
.