POLITICA
BARCELONA - 9 març 2016 2.00 h

L'Estat facilitarà al govern que ajorni el deute bancari

 De Guindos es compromet davant Junqueras a autoritzar el pas a llarg termini dels préstecs que vencin

 El govern demana 7.520 milions al FLA, que Montoro podria cobrar als tipus de mercat

ÒSCAR PALAU - BARCELONA

Un respir per a les finances de la Generalitat. Això és el que va buscar ahir, i en part va trobar en forma d'alguns compromisos de mínims, el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, en la doble conversa que va mantenir, per separat, amb els ministres d'Economia, Luis de Guindos, i el d'Hisenda, Cristóbal Montoro, als quals va demanar que les discrepàncies tècniques que hi pugui haver entre les administracions se solucionin en aquest pla, el tècnic, i no entrin en la batalla política.

En la primera trobada entre ambdós, Junqueras es va veure a soles durant una hora amb De Guindos, que venia d'una reunió de ministres europea, en una sala privada a la T2 de l'aeroport del Prat. A Brussel·les, de fet, el ministre ja s'havia compromès a donar suport a la Generalitat perquè l'agència de qualificació Standard and Poor's no li rebaixi més la nota si vol anar als mercats, cosa ara impossible, i ajudar-la en la consecució de finançament a curt termini per superar les seves mancances de liquiditat actuals.

Segons fonts del departament, al Prat la conversa va ser cordial, i es van posar al dia sobre qüestions de l'eurogrup, els mercats financers o la marxa de l'economia catalana abans d'entrar en el paquet de peticions internes. El conseller li va plantejar la necessitat de renegociar el pagament de part del deute del govern amb els bancs a curt termini per passar-lo a llarg a mida que vagi vencent, per a la qual cosa cal l'autorització expressa del Consell de Ministres, segons la normativa vigent. Tal com havia avançat, De Guindos ho va veure bé, i va accedir a redactar un informe favorable a fi que l'executiu estatal concedeixi aviat el permís necessari per a l'operació, en què els bancs afectats també hi estarien ja d'acord.

La reunió, per cert, va enutjar el líder del PP català, Xavier García Albiol, que va denunciar la “hipocresia” del govern per demanar-la en ple procés, i va criticar que, “des de la bona fe”, De Guindos hagi caigut a la trampa”. La seva número 2 al Parlament, Andrea Levy, va defensar, en canvi, la trobada per “responsabilitat institucional”, tot i que va negar que les crítiques d'Albiol caiguessin malament a la direcció estatal del PP.

Cobrament prorratejat

Abans de la reunió amb De Guindos, en tot cas, Junqueras havia parlat per telèfon amb Montoro, amb qui es podria veure la setmana vinent, per reiterar-li dues altres peticions urgents. D'un cantó, que els 1.400 milions que ha de rebre Catalunya arran de la liquidació de l'exercici del 2014, quan les bestretes pel sistema de finançament ordinari es van quedar curtes per aquest import, no arribin de cop, o en dues tongades com fins ara, i es prorrategin mensualment al llarg de l'any, tal com empararia l'article 6 de la Lofca i com Montoro es va comprometre a estudiar. El govern ha demanat en les últimes setmanes que almenys la meitat dels 1.400 milions arribin abans del juny per fer front a la paga extra dels funcionaris, però el ministeri fins ara s'hi ha negat adduint que no donarà cap tracte preferencial a Catalunya, si bé admet que altres territoris l'han instat.

A banda, Junqueras va plantejar també que l'Estat continuï cobrant enguany a interès zero, com al 2015, els imports que atorgui pel Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). Tot i que tampoc va obtenir un compromís clar en això, el govern es donaria per satisfet si es complís l'anunci del ministeri el 24 de febrer, en el sentit que aplicaria enguany “el mateix tipus d'interès fix equivalent al rendiment mitjà del deute públic de l'Estat a termini equivalent”. És a dir, que faria pagar el mateix preu que li cobren a ell. Segons fonts d'Economia, si es confirma això rebaixaria substancialment els interessos, que baixarien al voltant del 0,05% que cobra el BCE en lloc del 0,834% que Montoro va anunciar fa un any que cobraria al 2016.

La petició per al 2016

Tot just ahir, el consell executiu va aprovar formalment l'adhesió al FLA del 2016, i va xifrar les necessitats de finançament en 7.520 milions, dels quals 639 anirien a finançar el deute permès enguany (0,3% del PIB), i els 6.881 restants a cobrir venciments de valors i préstecs nacionals i internacionals, a fer front a liquidacions negatives i a refinançar préstecs del FLA d'anys anteriors. El ministeri ja va notificar el 24 de febrer que el primer trimestre ha assignat 2.041,82 milions a Catalunya, i en les properes setmanes hauria de fer pública la xifra per al conjunt de l'any, després de rebre els plans d'ajust de les comunitats. L'Estat, per cert, manté els condicionants especials per a Catalunya que va fixar al novembre, i que fins ara admet que la Generalitat ha complert, perquè no ha desaparegut la “situació de risc per a l'interès general” que els van justificar.

El 2015, el govern va demanar al FLA 9.460 milions –1.940 més, entre altres coses perquè el límit de dèficit era major–, i n'acabaria rebent 8258.

LES XIFRES

7.520
milions
ha demanat el govern al FLA ordinari del 2016, vora 2.000 menys dels 9.460 que va demanar l'any passat.
8.258
milions
va rebre al 2015 del FLA ordinari, i 3.150 milions més de l'extraordinari, per cobrir dèficit d'anys anteriors.
1.909
milions
havia pagat la Generalitat fins a final de 2015 a l'Estat en concepte d'interessos pels préstecs del FLA.