POLÍTICA
BARCELONA - 9 març 2017 2.00 h

El govern negocia com es pot complir el dictamen del consell

 Puigdemont ho vol fer compatible amb la celebració d'un referèndum

 L'executiu veu amb bons ulls l'esmena de Sí que es Pot, mentre que la CUP es nega a modificar la llei del pressupost

EMMA ANSOLA - BARCELONA

El govern no vol desoir el dictamen d'una institució que li és pròpia, com el Consell de Garanties Estatutàries (CGE), per la qual cosa vol trobar la “fórmula” que permeti complir l'informe d'aquest òrgan, malgrat no ser vinculant. Però aquesta decisió ha tornat a sacsejar les relacions amb la CUP i fins i tot posa en dubte l'aprovació dels comptes del 2017. La raó és que el dictamen del CGE considera inconstitucional la disposició addicional 31a de la llei pressupostària, que insta l'executiu a reservar una partida econòmica per a la celebració del referèndum. El CGE assenyala en l'informe que el govern no té competències per convocar aquest tipus de consulta. La CUP no vol sentir a parlar de canvis en el redactat de la llei.

Puigdemont, en canvi, es va mostrar convençut que es trobaria aquesta fórmula i en sortir de l'hemicicle s'atansava al portaveu del grup de Sí que es Pot (CSQP), Joan Coscubiela, que el dia abans havia presentat una esmena a la llei del pressupost per adequar les recomanacions del CGE a la llei. Fonts del govern van assenyalar a aquest diari que la proposta de la coalició d'esquerres “sona bé”.

Però a l'altre cantó de la taula de la negociació, i com a soci preferent, hi ha la CUP. L'esquerra independentista s'aferra precisament a aquest paràgraf del pressupost per confiar en la celebració d'un referèndum, per la qual cosa va decidir donar suport al govern. Si es canvia la llei, la formació obre la porta a retirar el suport als comptes del 2017. Els anticapitalistes, a més a més, denuncien que, si el govern s'avé a rectificar prenent com a base un dictamen que no és vinculant, no poden confiar gens que puguin tirar endavant la consulta quan els obstacles siguin de proporcions més grans.

Aquest nou obstacle en el full de ruta –s'esperava un dictamen similar però no pas que fos aprovat per unanimitat de tots els membres del CGE, segons fonts pròximes al govern– ha obert l'enèsima escletxa en les relacions de les forces independentistes. De moment, la solució podria venir encarrilada pel text de CSQP, però de moment ahir la CUP s'hi negava en rodó. El text de la coalició d'esquerres fa referència al tipus de referèndum que es va aprovar en el debat de política general i que no ha estat suspès pel TC. En aquest cas, però, el referèndum ha de tenir “efectes polítics i jurídics reals”, la qual cosa descartaria la via unilateral. Coscubiela considera que la proposta és “assumible” i que s'adiu amb el mecanisme que defensa el Pacte Nacional pel Referèndum.

Els grups, de moment, tenen de termini fins dilluns a les 12 del migdia per presentar esmenes a la llei i complir el dictamen del consell, però la negociació es podria allargar fins al dia de l'aprovació final dels comptes prevista per a les pròximes setmanes.

El compliment de la llei pel govern i el Parlament va centrar bona part de la sessió de control. El més crític va ser el president del PSC, Miquel Iceta. “Volen fer una cosa que no poden fer i apressats pel que sigui volen incomplir els límits i procediments”, va etzibar el socialista a Puigdemont, que va replicar-lo assegurant que no s'està incomplint cap norma. “Ja n'hi ha prou de pensar que la llei només és bona quan l'apliquen vostès”, li va retreure.

LA FRASE

El pressupost que aprovarem serà el que vol el Parlament i, en segon lloc, complirà l'Estatut
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT