POLÍTICA
SANTA COLOMA DE FARNERS - 9 març 2017 0.00 h

‘Rojigualda' amb dedicatòria incorporada, a Santa Coloma

 L'equip de govern acata una sentència judicial i hissa la bandera espanyola a l'ajuntament amb un cartell on mostra el desacord

 L'alcalde es queixa de la fixació del govern de l'Estat pels símbols

JORDI FERRER - SANTA COLOMA DE FARNERS

Personal de l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners va penjar ahir la bandera espanyola al balcó de l'edifici consistorial. L'equip de govern (ERC i MES) ho va fer en compliment de “l'execució forçosa” d'una sentència judicial, segons va admetre l'alcalde, Joan Martí (ERC). Però el consistori hi va afegir una dedicatòria: un cartell que mostra el desacord en el fet d'haver d'hissar-la. “La bandera estatal penja en aquest ajuntament per imperatiu legal en compliment d'una sentència judicial, i en contra de la nostra voluntat.” Aquest és el cartell penjat al balcó de l'ajuntament. Martí considera que no tenien elecció. “Això no té més recorregut judicial.” La sentència 174/16 del jutjat de Girona és del 13 de setembre del 2016. Posteriorment, el 23 de gener del 2017, l'advocacia de l'Estat va fer una disposició demanant-ne “l'execució forçosa”.

Ara a la façana de l'ajuntament hi ha la bandera de Santa Coloma, l'espanyola, la catalana i l'europea. Aquesta última també hi és des d'ahir. Totes tenen un pal, i a prop hi ha una estelada, que no en té.

A l'octubre, l'alcalde havia assegurat que no tenien “a mà” la bandera espanyola, després que la CUP preguntés en un ple sobre la sentència del jutjat que obligava l'Ajuntament a penjar-la.

Martí admet que l'Ajuntament ha hagut de comprar la bandera espanyola i la d'Europa, cosa que els ha costat uns 350 euros (a banda de dos pals). El batlle es queixa de la fixació del govern de l'Estat pels símbols. “Havíem estat anys sense cap problema, i ara hi ha aquesta fixació que ens costa diners, esforços i diners, a nosaltres i al govern espanyol.”

Pagament de les costes

La sentència del jutjat de Girona va condemnar el consistori “per l'incompliment de la legalitat vigent en matèria de banderes”, i ara li fa pagar 2.000 euros de costes judicials. Ciutadans havia reclamat a l'Ajuntament que pengés la rojigualda i havia enviat una instància al subdelegat del govern espanyol a Girona. El recurs contra el consistori el va presentar María de los Llanos de Luna el desembre del 2015.

D'altra banda, la CUP –un regidor de disset– ha criticat que hi torni a haver la bandera espanyola al balcó. En un comunicat, esmenten que a Vilafranca [del Penedès] “han estat cinc anys amb aquest procés, i aquí només un i mig”. La CUP demanarà en el ple del dia 20 que el consistori faci una consulta a la ciutadania per valorar la rojigualda.

LA FRASE

Hem penjat el cartell perquè la gent entengui per què hi oneja: hi ha una execució forçosa
Joan Martí
ALCALDE DE SANTA COLOMA (ERC)

LA XIFRA

2.000
euros ha de pagar l'Ajuntament de costes judicials, segons la sentència 174/16 d'un jutjat de Girona.

LA DATA

30.06.15
És
el dia que el grup de Ciutadans a Santa Coloma va presentar una instància per reclamar la ‘rojigualda' al balcó.