POLÍTICA
BARCELONA - 9 març 2017 2.00 h

Westminster activarà un grup parlamentari per seguir el procés català

 En la iniciativa, amb majoria de diputats de l'SNP, hi seran tots els partits de la Cambra dels Comuns

 S'uneix als grups d'amistat d'Estònia, Suïssa i Finlàndia

REDACCIÓ - BARCELONA

L'interès internacional pel procés independentista és innegable, malgrat els intents del govern espanyol de relegar-lo a un afer intern de l'Estat. El Parlament britànic oficialitzarà dimarts vinent, 14 de març, la creació d'un grup de discussió sobre Catalunya, segons va avançar ahir l'ACN. L'anomenat All Party Parliamentary Group on Catalonia el formaran 20 diputats dels principals partits amb representació a la Cambra dels Comuns, des dels conservadors fins als laboristes, passant pels liberaldemòcrates, l'independentista Partit Nacional Escocès (SNP) i el partit nacionalista Gal·lès, Plaid Cymru.

La iniciativa es va començar a gestar al desembre, quan el delegat de la Generalitat al Regne Unit, Sergi Marcén, va ser convidat a explicar el procés a Westminster. El diputat de l'SNP George Kerevan, molt crític amb la judicialització de la política catalana que practica l'Estat espanyol, ha estat un dels impulsors del grup, en què el seu partit és majoria, amb cinc diputats més a part d'ell: Douglas Chapman, Martin Docherty-Hughes, Margaret Ferrier, Chris Law, Tommy Sheppard. Lord Jones of Cheltenham, Lord Rennard, Lord Alderdice i la baronessa Garden of Frognal seran els representants dels liberaldemòcrates; el Plaid Cymru hi aportarà dos diputats, Lord Wigley i Hywel Williams, el mateix nombre que els laboristes, Roger Godsiff i Chris Bryant. El partit conservador estarà representat per Sir David Amess, Andrew Rosindell i Pauline Latham. Els socialdemòcrates nomenaran Mark Durkin i Margaret Ritchie, i finalment hi haurà també una diputada independent, Natalie McGarry.

S'espera que el grup es reuneixi almenys dues vegades l'any per seguir l'evolució del procés català, i té l'obligació de restar obert a la incorporació de qualsevol diputat o senador que hi mostri interès. L'intergrup britànic s'afegeix als grups d'amistat que ja s'han creat l'últim any en tres parlaments europeus, els d'Estònia, Suïssa i Finlàndia. La diplomàcia catalana ha trobat fins ara en aquestes cambres un terreny de joc més receptiu a les explicacions sobre el procés que en els governs, més tancats i exposats a pressions de l'executiu espanyol.

La creació del grup britànic arriba en plena campanya per aconseguir suports internacionals al referèndum català i en un moment en què creixen les expectatives que s'impulsi un altre referèndum a Escòcia, arran del Brexit.