POLÍTICA
BARCELONA - 9 març 2018 0.00 h

Multiconsulta per referendar el procés constituent

 JxCat i ERC acorden millores en el full de ruta per seduir la CUP

 Posen èmfasi en la construcció de la República, la participació de la ciutadania i en polítiques més socials

MARC BATALLER - BARCELONA

Més procés constituent, més participació ciutadana, més polítiques socials i més República. Aquests són alguns dels ingredients que han incorporat Junts per Catalunya i ERC al full de ruta per intentar seduir la CUP i aconseguir desbloquejar la investidura i el govern. Un dels punts més destacats, i que els cupaires reclamaven, és la celebració d’una multiconsulta per validar el procés constituent, que ha de servir perquè la gent expressi com vol el nou país. Ara s’haurà de veure què diu la CUP.

El document, al qual ha tingut accés aquest diari, relata com la legislatura girarà sobre tres potes amb l’objectiu de construir la República Catalana i ampliar les majories: l’anomenat Espai Lliure a Brussel·les –que estarà configurat pel Consell per la República, presidit per Puigdemont, i l’Assemblea de Representants–; el govern de Catalunya i el Parlament i, finalment, la ciutadania. A Bèlgica, es construirà la República, es desenvoluparà l’estratègia política i s’internacionalitzarà el procés. Les administracions a Catalunya han de servir per aixecar el 155, restituir la “democràcia” i endegar una sèrie de polítiques de progrés social per avançar cap a la República de “tothom”. “Res, però, no serà possible sense una ciutadania compromesa amb el seu futur”, expressa el pacte.

És aquí on encaixa el denominat procés constituent, que “ha de ser un gran debat nacional sobre el futur del nostre país, que traci el model econòmic, social i institucional que imaginem”. El pilotatge d’aquest procés havia estat una de les discrepàncies entre JxCat i ERC. Els de Puigdemont defensaven que s’havia de fer des de Brussel·les i els republicans, des de Catalunya. Al final, han trobat un punt entremig.

L’Assemblea de Representants de la República donarà el punt de sortida i, amb el Consell per la República, impulsarà els debats necessaris. Llavors també es constituirà el Pacte Nacional Constituent a Catalunya, que haurà de fer una crida a tots els agents a participar-hi. A més, el Parlament constituirà aquelles comissions que cregui necessàries per aprofundir en aquests debats i en una segona fase s’articularà el Fòrum Social Constituent per “sistematitzar les propostes emanades de la societat civil”. Les conclusions hauran de ser validades en una multiconsulta i tot ha d’acabar en una proposta de bases per a la Constitució Catalana.

Reivindicacions socials

El pacte també aposta per mesures com ara la no renovació dels concerts de les escoles que segreguen per sexe; millorar les llistes d’espera; crear una banca pública o reduir la pressió fiscal sobre les rendes més baixes.

LA FRASE

Pel desplegament de l’1-O i la victòria de les eleccions les forces independentistes han de sumar per avançar en la consecució d’un futur de llibertat

Torrent vol Sànchez al ple

El president del Parlament, Roger Torrent, ha enviat un escrit al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena en què li reclama que acordi “tot allò necessari” perquè Jordi Sànchez es pugui sotmetre al debat d’investidura previst per dilluns. Torrent recorda que tant la proposta del candidat com la data del ple són “dues facultats” que li corresponen com a president de la cambra catalana. Llarena va donar aquest dimecres cinc dies a la fiscalia i Vox per pronunciar-se sobre la petició de llibertat de Sànchez. El termini acaba dilluns, coincidint amb la data fixada pel llei, de manera que la decisió de Llarena pot condicionar el calendari parlamentari si s’esgota aquest termini màxim dels cinc dies. Per la seva banda, la defensa de Jordi Sànchez també va presentar un escrit aquest dimecres al jutge perquè es pronunciï “de manera específica” en les pròximes hores sobre si el número dos de la llista de JxCat “pot acudir o no” a la investidura de dilluns.