Rajoy juga la carta de l'economia

El president espanyol promet arribar als vint milions d'ocupats el 2019 i s'allunya de les “ocurrències” d'altres

Infla el pit per la gestió feta i perquè és l'únic partit que “sempre” defensarà la unitat de l'Estat

09/05/15 02:00 TARRAGONA - AZAHARA PALOMARES
Rajoy i Sánchez- Camacho van recolzar ahir el candidat a Tarragona, Alejandro Fernández Foto: JUDIT FERNÀNDEZ.
Rajoy veu “poc intel·ligent” la renúncia a una identitat pròpia
Notícies de ...

Després de les retallades, ha de venir “l'èxit”. El president espanyol, Mariano Rajoy, va irrompre ahir en la campanya per les eleccions municipals a Catalunya amb un míting a Tarragona en què la gestió econòmica feta a Madrid, i, sobretot, les promeses de creixement de cara a la propera legislatura van ser la principal carta de presentació. En un acte en suport de l'alcaldable popular, Alejandro Fernández, Rajoy va defensar la gestió popular com l'única capaç de continuar amb el “rumb” de la recuperació econòmica i assolir el seu nou “objectiu”: arribar als 20 milions de treballadors en actiu a tot l'Estat l'any 2019 per tal que el país “tingui velocitat de creuer”.

Els populars van aprofitar per reivindicar el seu perfil propi i allunyar-se de “les ocurrències d'alguns” (amb referència a la irrupció de Ciutadans i Podem) i del “retorn” a les polítiques “fracassades” dels socialistes. La seva recepta: “perseverar” en el “canvi real” que, segons ell, ja es va produir el 2011 quan el PP va guanyar les eleccions al Congrés dels Diputats, i cap a una “millora de les pensions i els serveis públics” que ha de ser possible gràcies a la creació de 500.000 nous llocs de treball cada any.

El PP, guanyador

A través de l'economia, Rajoy també es va reservar alguna referència al debat sobiranista, i va recordar que és “poc intel·ligent” obligar els catalans “a renunciar a alguna de les identitats pròpies”. “Creiem en la unitat d'Espanya. Això és el que defensarem sempre, no com d'altres”, va assegurar.

Pocs minuts abans, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ja havia reivindicat el mèrit exclusiu dels populars a l'hora d'aturar un procés que ja considera “fracassat”. “La defensa d'Espanya l'ha guanyat el PP, no d'altres a la televisió o a les tertúlies”, va subratllar. Sánchez-Camacho va ser qui es va abonar contra la interpretació del 24-M en clau independentista (“No poden ser una primera volta de l'independentisme”, va denunciar) i va comparar la feina “per als veïns” que fan els candidats populars amb la que fan els alcaldables de CiU i ERC, dels quals va dir que només volen “penjar estelades als balcons”.

La popular també va tenir paraules per a l'ascens de Ciutadans (força que podria restar vots al PP en ajuntaments com el de Tarragona), als quals va recordar que apliquen “velles polítiques” i que en nou anys tan sols han aconseguit cinc regidors.

Primera visita

Catalunya ha estat la primera parada de Mariano Rajoy un cop inaugurada oficialment la campanya electoral per al 24-M. L'elecció de Tarragona no ha estat una casualitat, ja que es tracta d'un “territori amic” per als populars. El seu candidat, Alejandro Fernández, així com l'alcalde de Castelldefels, Manuel Reyes, i el de Badalona, Xavier Garcia-Albiol, són les cares visibles d'una nova fornada de líders locals del partit en ascens. El president espanyol, que ahir també va inaugurar el Saló de l'Automòbil, tornarà a Catalunya el dilluns 18 de maig, però aquesta vegada per fer el míting central de campanya a Barcelona.

Transformar Tarragona “amb ambició”

Allunyat de nou de les seves propostes més controvertides (com les referents a la instal·lació de mesquites i a la regulació dels comerços del tipus locutoris i basars), l'alcaldable popular a Tarragona, Alejandro Fernández, es va limitar ahir a fer algunes pinzellades de la “Tarragona guanyadora” que propugna per a aquestes municipals. Després d'aconseguir situar-se el 2011 en un empat tècnic com a segona força amb CiU al consistori tarragoní, Fernández aposta per donar la sorpresa davant d'unes enquestes que el veuen de baixada i aconseguir ser “l'alcalde que transformi Tarragona”.

“Aquesta ciutat sempre s'ha portat molt bé amb el PP, té caràcter propi i no segueix segons quines modes”, va sentenciar a l'inici de l'acte. De fet, Sánchez-Camacho també es va afegir al discurs d'una Tarragona al marge del debat sobiranista subratllant que ha estat “una província de pas, l'última de totes” per als “nacionalistes”.

Una ciutat, però, que Fernández va lamentar que “no sigui una autèntica capital de la cultura, l'oci i la qualitat de vida”, fita que ha estat incapaç d'assolir per “falta d'ambició” dels seus líders polítics i per a la qual ell proposa “l'energia transformadora” del seu equip i generació. Per fer possible aquest canvi, el candidat tarragoní va donar ahir especial importància a una nova relació de la ciutat amb el mar, i a treballar valors com ara el civisme, la neteja i la seguretat.

Darrera actualització ( Dissabte, 9 de maig del 2015 02:00 )