POLÍTICA
MADRID - 9 maig 2017 2.00 h

L'Estat acusa el sobiranisme d'usar Forcadell de parapet

 Sáenz de Santamaría assegura que l'actuació de la presidenta al Parlament evita a altres polítics situar-se en el punt de mira de la justícia

 El PP destaca que l'independentisme perd suport ciutadà

MONTSE OLIVA - MADRID

La Moncloa es mostrava convençuda que hi ha dirigents polítics independentistes que donen suport a la presidenta Carme Forcadell perquè, a través del Parlament, els serveix de “parapet” per evitar que els encercli la justícia. Així de convençuda es mostrava ahir la vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría tot comentant les imatges que minuts abans arribaven des del passeig Lluís Companys. “No m'estranya gens que li facin costat”, amb el benentès que, a hores d'ara, prefereixen “endossar-li” la responsabilitat d'incomplir la llei i enfrontar-se a la justícia. “Els està servint, a tots ells, per dur a terme al Parlament accions absolutament contràries a la democràcia i a la pluralitat”, reblava.

A banda de criticar l'actitud dels polítics que acompanyaven ahir Forcadell, la número dos de Mariano Rajoy també va tenir paraules dures cap a ella, de la qual va assegurar que no només té un problema amb la justícia, sinó que, a més, “té un problema molt important amb la democràcia”. I ho justificava amb el fet que entén que tant la presidenta com “determinants partits” es dediquen a “imposar la seva voluntat”, neguen “la paraula” a la resta de formacions, “s'inventen procediments urgents” i vulneren la llei “impedint poder expressar-se” a aquells que defensen l'ordre constitucional.

Per la seva banda, des del partit que sustenta l'executiu espanyol, el vicesecretari, Pablo Casado, procurava emfasitzar el menor suport ciutadà que assegurava que s'havia produït a les portes del TSJC, tot indicant que els que van acompanyar Forcadell eren “l'aristocràcia independentista” i els seus càrrecs de confiança, mentre considerava que el poble els ha girat l'esquena. El PP està convençut que això confirma la seva tesi que l'independentisme cada dia està més aïllat i que cada vegada hi ha més esgotament social envers la qüestió sobiranista i és per això que s'exigeix que es convoquin eleccions. De fet, el dirigent conservador va posar en relleu que en els darrers temps l'únic suport que han sumat és el d'EH Bildu, “un partit que no condemna els assassinats etarres”, incidia. “Si el company de viatge de l'independentisme és Maduro fent-se una foto amb l'estelada o Bildu, ja sabem que aquest viatge acabarà malament”, concloïa.

Desviar atenció

Per la seva part, el president de Ciutadans, Albert Rivera qualificava de “trist” el fet que la presidenta i altres membres de la mesa hagin d'acudir davant la justícia, fent una performance “una vegada més”, per no haver de discutir dels assumptes que entén que interessen la ciutadania. Davant d'això, el líder taronja feia una crida al “separatisme polític” perquè torni a la mesa de negociació i “torni a parlar dins el marc estatutari i constitucional”. En aquest sentit, Rivera retreia a la Generalitat i a les formacions sobiranistes que siguin incapaces de sortir de l'estratègia de “com pitjor, millor”.

LES FRASES

Forcadell té un problema amb la justícia i també un de molt important amb la democràcia
Soraya S. de Santamaría
VICEP. DEL GOVERN ESPANYOL
M'entristeixen les imatges davant del TSJC. No pot seguir sent la imatge que es doni de Catalunya
Albert Rivera
PRESIDENT DE CIUTADANS