POLÍTICA
BARCELONA - 9 maig 2017 2.00 h

López Bofill nega que amenacés el poder judicial amb les piulades a Twitter

 El professor de la Pompeu Fabra apel·la a la llibertat d'expressió durant la declaració davant la fiscalia

 Un dels seus advocats és Francesc Homs

REDACCIÓ - BARCELONA

El professor de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Hèctor López Bofill, que va ser interrogat ahir per la fiscalia, va apel·lar al seu dret a la llibertat d'expressió i va negar que volgués amenaçar cap jutge o fiscal amb les seves piulades. López Bofill està sent investigat per suposades amenaces a l'autoritat i injúries a un col·lectiu professional per una sèrie de missatges publicats en el seu compte de Twitter. Un dels seus advocats és l'exdiputat del PDeCAT al Congrés Francesc Homs, tot i que a l'interrogatori va ser assistit pel lletrat Sergi Blázquez.

El professor de dret constitucional i membre de Solidaritat per la Independència (SI) va defensar que les seves opinions a Twitter estan emparades per la llibertat “científica”, reconeguda per la Constitució Espanyola sota el terme de llibertat de càtedra. També va argumentar que, quan escrivia que es recordaria de jutges i fiscals, no pretenia formular cap amenaça, sinó deixar patent que bona part dels membres del poder judicial seguiran exercint “en un futur estat català”.

El fiscal va preguntar a López Bofill per diverses piulades, dues de les quals de suport a Francesc Homs el dia que va declarar com a testimoni del judici de l'expresident Artur Mas pel 9-N: “La repressió i la venjança serà l'origen de la nostra llibertat. Ànims i força.” “Quan siguem independents ja em recordaré dels jutges, fiscals i funcionaris diversos que ara contribueixen a extorquir Catalunya”, apuntava a la xarxa.

López Bofill va explicar a aquest diari que, quan en el seu Twitter parlava de venjança i repressió, no ho feia apel·lant a la ciutadania catalana, sinó que criticava les actituds “de les institucions espanyoles”. Així, pretenia “denunciar la repressió que efectua l'Estat contra Catalunya”. També considerava que “recordar-se dels jutges i fiscals”, que formen part de les causes obertes contra càrrecs electes, “no és cap amenaça”. Bofill es mostrava convençut que les piulades s'han tret de context.

També argumentava que el fet que l'hagin citat a declarar és una “al·lusió directa a la coerció de la llibertat d'expressió”. El poder judicial espanyol, va assenyalar, té dues maneres de tractar diferents i empra un criteri per a les piulades fetes per opinadors independentistes i un altre per als missatges “impresentables” que fan des d'alguns sectors unionistes. Pel que fa a les seves publicacions, defensava que no poden ser “constitutives de cap amenaça, ja que, per ser-ho, s'haurien de basar en algun supòsit i tenir certa credibilitat,i aquest no és el cas”.

López Bofill insistia que la causa oberta s'hauria “d'arxivar immediatament”, ja que no hi ha cap base “per sostenir la imputació”.

A més, considerava que ha estat seleccionat per “promoure la intimidació” entorn del procés sobiranista. “Em temo que no seré l'únic investigat per independentista mentre s'estiguin inhabilitant càrrecs electes”, pronosticava. I explicava que el seu desig seria poder “expressar les opinions de manera lliure i democràtica”, i que espera poder fer-ho en una “futura república catalana”. A més, es queixava que la investigació “és pròpia d'un Estat que té tics autoritaris”.

LES FRASES D'HÈCTOR LÓPEZ BOFILL

Pretenia denunciar la repressió que efectua l'Estat contra Catalunya
Les institucions espanyoles tenen dos criteris a l'hora de valorar les opinions
S'ha d'arxivar immediatament, no hi ha cap base per imputar-me