POLÍTICA
Barcelona / tortosa - 9 juliol 2015 2.00

Comença la fuita de militants d'Unió al territori

 Les agrupacions de Terres de l'Ebre i Barcelona són les primeres a dissoldre's

 La direcció nomenarà una gestora

 Duran: “Igual que en marxen, n'entren”

E.ANSOLA/ L.MORESO

La trencadissa a Unió comença a deixar petja en el territori després que els militants sobiranistes hagin optat per deixar el partit en no sentir-se representats pel sector oficial. En alguns indrets aquesta marxa ha provocat la dissolució de l'agrupació en tractar-se del grup majoritari dins l'executiva. És el cas de les intercomarcals de Terres de l'Ebre, Barcelona i la comarcal del Berguedà, que ahir van anunciar que plegaven. A més, no es descarta que la xifra de dissolucions vagi a més, allà on els independentistes són majoria.

Arran d'aquesta situació, i amb l'objectiu de mantenir viu el sector autoanomenat Hereus d'Unió de 1931, exalts càrrecs del partit, liderats ara per Antoni Castellà, presentaran diumenge que ve la nova “plataforma” des d'on “sumar esforços, defensar el projecte sobiranista i fer costat al president Artur Mas”. En aquest sentit, la diputada del sector crític Assumpció Lailla va expressar el seu suport a la dissolució de les executives que discrepen de la direcció del partit i va avançar la presentació d'aquesta “nova estructura” amb la qual volen defensar el projecte. Un cop enllestida aquesta nova formació, es preveu que la fuga de militants també augmenti, ja que, segons fonts del sector crític, són molts els militants que arreu del territori reclamen un nou espai d'acollida. El fins ara president del partit a l'Ebre, Joan Josep Malràs, i deu membres de l'executiva explicaven que el “menyspreu” de la direcció i la “manca de diàleg” han obligat la intercomarcal de l'Ebre a plegar conjuntament amb un centenar més de militants.

Duran no es capfica

Aquest escenari de baixes ha causat un dolor “profund” al líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida. No obstant això, el socialcristià ha optat per “no donar-hi més voltes”, ja que, segons ell, “igual que hi ha gent que se'n va, també n'hi ha d'altra que hi entra”, va assegurar Duran. El polític va confessar que ara vol concentrar les “energies i els esforços” en les eleccions catalanes i evitar així respondre a la possibilitat que torni a encapçalar una llista a les eleccions al Congrés. Duran assegura que UDC és una opció “seriosa, centrada, catalanista i no independentista”, per la qual cosa va animar fins i tot els independentistes a votar-los “si volen les coses ben fetes”.

LES FRASES

Alguns estan contents de marxar
i alguns dels nostres ho estaran que aquests se'n vagin

Josep A. Duran i Lleida
LÍDER D'UNIÓ
Volem rellançar l'esperit d'Unió
i refundar els valors
de la UDC del 1931
Assumpció Laïlla
DIPUTADA I MEMBRE DEL SECTOR CRÍTIC

Espadaler: “Hem perdut la por de ser moderats”

El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, va assegurar ahir a la nit en una entrevista a 8TV que ara “s'apropen persones al partit que ens diuen que els agrada com fem les coses”. “Hi ha un bosc que creix, malgrat que això no agradi a alguns”, hi va afegir. Seguidament va llançar un avís per a navegants: “Aquell que cregui que Unió no es el seu partit té les portes obertes”, va etzibar després de l'anunci ahir de la dissolució d'agrupacions d'Unió al territori. Espadaler va fer valer les sigles del partit, “que té forts vincles amb altres partits de la Unió Europea”, i va reiterar que són partidaris que Catalunya pugui decidir el seu futur, però “de manera legal”. “Hem perdut la por de ser moderats”, va assegurar. D'altra banda, el secretari d'organització d'Unió, Benet Maimí, és l'encarregat de nomenar les gestores que hauran d'agafar les regnes de les executives dissoltes fins que una assemblea de militants triï els membres del nou òrgan de govern. La regidora de Barcelona Sònia Recasens va ser escollida la persona que estarà al capdavant de la gestora de la intercomarcal de Barcelona.