EDITORIAL
9 juliol 2015 2.00

Cal concretar què es farà el 28-S

Que les eleccions del 27-S han de superar l'àmbit d'unes eleccions autonòmiques, que han de ser plebiscitàries i que cal anar-hi amb la màxima unitat
de les forces sobiranistes i de la
societat civil, és cosa escrita i sabuda, tot i que costa acabar de concretar com es presenta una llista que reuneixi totes aquestes condicions i que pugui guanyar clarament aquelles eleccions. Se n'ha dit “llista cívica”, “llista de país”, “llista del president”, però a vuitanta dies de les eleccions encara no s'ha concretat com es farà, en el cas que finalment es faci. Mentrestant, els partits sobiranistes van mostrant les seves preferències, i el mateix president Mas ahir va dir que per mantenir el caràcter plebiscitari de les eleccions calia fer coses noves. Tot i això, no va voler aclarir com ha de ser l'encaix de la seva figura i la dels líders de les altres formacions sobiranistes a la llista. Certament els contraris al caràcter plebiscitari del 27-S són els qui han de criticar el com i el quan, sobretot perquè no estan d'acord en el què. Però també és cert que no es pot esperar gaire temps per mostrar, a la societat catalana que s'ha escoltat les entitats i els partits sobiranistes, la manera com es concretarà l'acord per convertir el 27-S en el punt de partida que ha de portar Catalunya a constituir-se en estat independent.

Aclarida la voluntat de transversalitat i unitat de les forces que aposten per la independència, cal concretar com presentar-se a les eleccions; però el més important i el que cal explicar bé és com s'actuarà l'endemà del 27-S perquè la gent tingui clar no només qui i què votarà el dia de les eleccions, sinó com seran utilitzats els seus vots, si són majoritaris, per portar Catalunya a convertir-se en un estat.