LA CLAU

JUANCHO DUMALL

Director adjunt

El dilema de Moisès

@JuanchoDumall


DIJOUS, 9 DE JULIOL DEL 2015

El president Mas va rebre crítiques pel messianisme que desprenia el cartell amb què va concórrer a les eleccions del 25 de novembre del 2012. El candidat de CiU apareixia al pòster emergint d'un mar de banderes -senyeres i esteleades-, amb els braços oberts i mirant a l'horitzó. Immediatament es va comparar aquesta imatge amb el fotograma d'Els deu manaments en què Moisès, interpretat per Charlton Heston, es disposava a separar les aigües del mar Roig en una postura semblant.

No han passat ni tres anys des que aquell cartell va projectar la imatge d'un líder alliberador del poble quan el president català està seriosament pressionat per no anar a les llistes electorals del 27-S i veure des de la barrera -com a president en funcions, això sí- la votació del que per a l'independentisme serà el plebiscit definitiu. Igual que Moisès, Mas podria no entrar a la Terra Promesa, al Parlament que segons l'últim full de ruta del sobiranisme proclamarà la independència de Catalunya a la velocitat de la llum.

Que el líder que va capitalitzar la consulta del 9-N de l'any passat pugui passar a la reserva, dit en termes castrenses, només uns mesos després i arrossegat per l'onada de la llista sense polítics que ell mateix va contribuir a crear és una peculiaritat més de la política catalana post-Estatut, plena de batzegades, farols i cops d'efecte.

Bufetada al lideratge

El president té ara al davant una de les decisions més complicades de la seva carrera. Assumir la candidatura civil i fer un pas enrere com a cap de Convergència suposa una bufetada al seu lideratge, una ferida potser mortal al seu partit i una pèrdua del control polític sobre el procés¿Qui portarà les regnes si ell no hi és? Però rebutjar la llista sense polítics seria interpretat per molts com una traïció al caràcter plebiscitari del 27-S i un rebuig al protagonisme de les entitats sobiranistes, després d'haver-les-hi convidat.

El dilema està enverinat, perquè hi col·lisionen l'estratègia sobiranista cap a una independència no pactada i la lluita pel poder polític immediat a Catalunya. Caixa o faixa
.