PUNT DIVERS
L’ESCALA - 9 juliol 2017 2.00 h

Mala maror social i política per l’actuació militar

 L’ANC es qüestiona si De Cospedal es gasta els diners a fer que l’exèrcit realitzi rutes turístiques, després que un càmping de l’Escala vengués l’exhibició com una animació

G. PLADEVEYA - L’ESCALA

“Vergonyós”, “còmic”, “insultant”, “escandalós”, així com una “autèntica provocació”. Són només alguns de la llarga llista de qualificatius que, tant en diferents entorns polítics com a àmbit ciutadà, ha suscitat que el propietari del càmping Illa Mateua de l’Escala col·laborés i promocionés una exhibició de l’exèrcit i la Guàrdia Civil com una animació per als clients del seu establiment. Els efectius van realitzar divendres una simulació de com actuarien davant d’un atac a la primera línia de costa. Per si aquesta iniciativa no hagués estat suficientment polèmica, es va veure avivada pel fet que l’amo del càmping, Martí Guillem, és regidor del PDeCAT a l’Ajuntament de l’Escala. Dins la formació política, la iniciativa de Guillem ha caigut com un gerro d’aigua freda de manera generalitzada, i més tenint en compte el moment actual, en el qual el govern espanyol adverteix que farà qualsevol cosa per evitar que l’1 d’octubre se celebri el referèndum. L’exercici d’assalt a l’Escala, a més, va tenir lloc tan sols tres dies després d’unes contundents declaracions de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, que van encendre novament els ànims. Cal recordar que De Cospedal va invocar l’exèrcit “com a garant de la unitat de l’Estat espanyol”, un missatge que va llançar justament el mateix dia que Junts pel Sí i la CUP van presentar la llei del referèndum.

Tenint en compte precisament la tibantor de les relacions Catalunya-Espanya, l’exhibició de divendres a l’Escala també va ser qualificada de “lamentable” per Marta de Puig, la coordinadora territorial de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Girona. De Puig, en declaracions a aquest diari, va considerar que no entrava tant a qüestionar les iniciatives privades que pot dur a terme un establiment, sinó que veia sobretot l’actuació de l’exèrcit com una mena de “demostració de força”. “N’hi hauria per preguntar a Cospedal si ara es gasten els diners fent que els membres de l’exèrcit vagin a realitzar rutes turístiques.” La representant de l’ANC va lamentar, alhora, que l’exhibició militar es promogués amb la col·laboració i la connivència d’un membre del PDeCAT, “ja que és com si es tiressin llenya sobre ells mateixos”.

La iniciativa del propietari del càmping també va agafar d’imprevist el govern municipal de l’Escala, al qual no s’havia informat que tindria lloc el simulacre. L’alcalde de la població, Víctor Puga (PSC), va relatar que es va assabentar que s’havia fet l’exhibició policial i militar en un tram de la costa del terme el mateix divendres, a la una del migdia. Des del consistori es va moure fitxa ràpidament i es va enviar un escrit a la subdelegació del govern demanant explicacions. Puga va confirmar que, de moment ahir, encara no havien rebut cap mena de resposta. L’alcalde va afegir que malgrat que Guillem es va posar després en contacte amb l’Ajuntament, pensa que el que hauria d’haver fet és remetre abans una comunicació informant de l’acte que tenia previst.

Qui en certa manera hi va treure ferro va ser el portaveu del PDeCAT a l’Escala, Robert Bosch. Per Twitter, un usuari li va preguntar per l’assumpte i va respondre que un dels objectius del càmping era explicar la història de la base militar de Sant Climent. I, acte seguit, Bosch es va limitar a dir que “el partit no valora activitats comercials d’empreses”.

LA FRASE

Hem demanat explicacions dels fets a la subdelegació, però encara no hem rebut resposta
Víctor Puga
ALCALDE DE L’ESCALA

“Volíem apropar a la societat la tasca dels cossos”

L’allau de reaccions va originar que la direcció del càmping Illa Mateua enviés un comunicat per frenar les crítiques i explicar el motiu de l’esdeveniment. L’activitat es va fer a la cala situada davant dels terrenys del càmping. Allí, membres de la base militar de Sant Climent Sescebes van dur a terme “exercicis de salvament i ràpel”, amb agents del GEAS. “Els vam oferir col·laboració per realitzar una exposició al càmping i una conferència dels orígens i la història del regiment, i les seves missions actuals. En cap moment hi va haver armament ni simbologia bèl·lica al recinte. La intenció era apropar a la societat les tasques dels cossos”. La direcció i l’equip d’animació del càmping va informar els clients per si hi volien assistir: “La valoració en general va ser positiva, ja que es va mostrar una realitat poc coneguda. L’empresa està oberta a diferents sensibilitats i formes de pensar, i és respectuosa amb totes les persones i institucions.”