POLÍTICA
BARCELONA - 9 octubre 2016 2.00 h

Per la república de la proximitat

 Puigdemont demana als ajuntaments que defensin el dret a decidir “sense exclusions” i assegura que seran la base del nou estat

 Buch assenyala que els alcaldes són “lleials” a les institucions, però només “fidels” al poble

EMMA ANSOLA - BARCELONA
L'ACM reclama més finançament i competències per als ens locals

Els ajuntaments van començar a redefinir el seu paper fa tres anys i tot just ahir, coincidint amb el 35è aniversari de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), l'entitat va aprovar en assemblea un document en què es concreten els principals eixos d'actuació i es comprometen a actuar sempre d'acord amb “el que decideixin els catalans”, va apuntar el president de l'entitat, Miquel Buch.

El paper dels ajuntaments serà central en la construcció del nou estat, començant pel seu suport a la convocatòria del referèndum d'autodeterminació. Així ho va avançar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va ser l'encarregat de cloure l'acte al Museu d'Aigües de Cornella de Llobregat. El president va apel·lar a la “valentia i la responsabilitat” que han demostrat al llarg dels anys els ajuntaments en la defensa del país per tornar a fer pinya al voltant, aquesta vegada, del dret a decidir, “sense exclusions”, va reclamar el cap de l'executiu. L'ACM concentra 948 municipis i, tot i que inclou ajuntaments de diferent signe polític, amb alcaldes que militen al PSC i també a ERC, predominen els afiliats a l'antiga Convergència, l'actual Partit Demòcrata Europeu Català (PDEcat). Però Puigdemont ahir va fer una crida a tot l'espectre polític per fer pinya en la construcció d'un nou estat que ha de tenir com a base la feina que es fa des dels ajuntaments. “Volem fundar la república de la proximitat”, va assegurar el president en referència a la millora dels serveis socials que rep la ciutadania com un dels objectius del projecte independentista.

“Codecisió i coresponsabilitat”, va reclamar Puigdemont entre la Generalitat i el poder local per poder tirar endavant i culminar un projecte que necessitarà dels serveis que a hores d'ara ofereixen els ajuntaments, començant pel pagament d'impostos o la hisenda local. De fet, la importància dels ajuntaments en la consecució del referèndum i en el procés constituent ja va quedar establerta dijous passat pel Parlament, quan Junts pel Sí i la CUP, amb el suport de Catalunya Sí que es Pot, van aprovar una proposta de resolució en què la cambra catalana encoratjava els ajuntaments a “impulsar” els debats constituents des de l'àmbit local promovent la participació de la societat civil i “facilitant els recursos i els espais propis per fer efectiu el debat ciutadà”.

Fora cotilles

“Construïm entre tots aquest país que els nostres conciutadans esperen que fem.” Amb aquesta frase, el cap de l'executiu tancava un acte en el qual abans, el president de l'ACM, Miquel Buch, va apel·lar a la necessitat de redefinició que empenyia els ajuntaments arran de la cotilla que la legislació espanyola els havia imposat i que els impedia créixer i millorar. “Ara ja sabem què hem de fer i quins reptes tenim”, explicava Buch, que va admetre, no obstant això, que els canvis s'afrontaven en els pitjors moments que viuen les entitats locals a causa de la crisi econòmica que encara afecten les arques dels ajuntaments. El que té clar el president de l'entitat i també alcalde de Premià de Mar és que el model del nou país que es construeixi “el decidiran els catalans”.

El nou document que van aprovar els representants dels ajuntaments associats a l'ACM inclouen cinc grans apartats: transparència, territori, finances, personal i competències.

Els nous ajuntaments

En aquest últim àmbit, el document reclama que es faci una distribució clara de competències amb autèntica sobirania municipal i que aquestes es vinculin amb una bona font de finançament per evitar que les subvencions depenguin de nivells superiors, un model que “genera dependència i clientelisme”, apunta el document. D'acord amb aquesta “república de la proximitat” a la qual feia referència Puigdemont, els treballs que han fet els ens locals aposten perquè l'atenció ciutadana i els serveis finalistes siguin municipals. Així, s'hi inclou un llistat de competències que haurien d'assumir els municipis, com ara la gestió de les instal·lacions i els equipaments educatius, socials, culturals, esportius, i també els relacionats amb la salut i la sanitat. Un tema important serà el desenvolupament de les finances locals, amb l'objectiu d'ordenar i modernitzar el sistema impositiu mitjançant una autoritat única recaptadora amb una gestió més àgil. També s'aposta perquè el finançament es basi en la participació en els impostos generals i amb capacitat decisòria per part de les institucions locals per tal de poder disposar del 25% de la despesa pública.

Volem fundar la república de la proximitat, i per això ens hem de basar molt en la feina dels ajuntaments
Demanem el vostre compromís en la defensa del dret a decidir
Carles Puigdemont

PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Tenim les bases de com han de ser els futurs ajuntaments si els catalans decideixen que volen ser independents
Som lleials a les institucions, però només fidels al poble que ens ha votat
Miquel Buch
PRESIDENT DE L'ACM I ALCALDE DE PREMIÀ DE MAR

Puigdemont dinarà dilluns amb Iglesias, a Madrid

El president, Carles Puigdemont, i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, es trobaran dilluns a Madrid, on el cap de l'executiu hi anirà de bon matí per participar en un esmorzar col·loqui organitzat per l'agència Europa Press. Puigdemont va convidar Iglesias a assistir-hi, però com que el secretari general de la formació lila no podia anar-hi, tots dos polítics van decidir trobar-se per dinar i parlar de la situació política que es viu a Catalunya i a Espanya amb l'absència de govern. La trobada arriba després que dijous passat membres de la formació lila es van situar més a prop de Junts per Sí i la CUP a l'hora de defensar el referèndum i el procés constituent durant el debat de política general al Parlament. Pel que fa la situació espanyola, els dos polítics també hauran d'abordar la situació en què es troben els partits espanyols després de la desfeta del PSOE, amb el cessament del seu secretari general, Pedro Sánchez, i el paper de Podem al Congrés dels Diputats com a principal partit de l'oposició si finalment els socialistes faciliten la investidura de Mariano Rajoy. Un altre punt destacat serà l'última decisió del Tribunal Constitucional de deixar en mans de la fiscalia l'actuació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la resta de membres de la mesa de la cambra catalana. Serà el segon contacte entre el president Puigdemont i Iglesias. Tots dos ja es van reunir al Palau de la Generalitat el mes d'abril passat.