Col·lapsen els mòbils a membres de l'ANC gironins

L'atac afecta el Pla de l'Estany i el Baix Empordà

Un virus col·lapsa els webs de la Generalitat i de l'Assemblea

09/11/14 00:00 GIRONA - JORDI CASAS
Notícies de ...

Membres de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) del Pla de l'Estany i del Baix Empordà van ser el blanc ahir d'un atac informàtic que va col·lapsar els seus mòbils. És el cas, per exemple, de Carme Ferrando. Ella i tres coordinadors més d'assemblees locals del Pla de l'Estany van començar a rebre trucades continuades a partir de les nou del matí. Quan va decidir apagar el seu mòbil, Ferrando en tenia registrades més de 700 i la bateria se li havia esgotat diverses vegades. Tres dels afectats van presentar una denúncia a la comissaria dels Mossos d'Esquadra. També van rebre aquest atac informàtic membres de l'ANC a Palamós. En aquests casos, en què no hi ha denúncia, moltes de les trucades registraven el número de la central de l'ANC. Molts dels números registrats eren piratejats de la seu de l'ANC.

De fet, les principals plataformes d'informació i d'organització de la consulta d'avui van rebre l'atac informàtic. Així, es van col·lapsar en diversos moments les pàgines del web de la Generalitat sobre la consulta i la de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Sembla ser que la causa va ser un virus informàtic, l'origen del qual no es va poder determinar.

El col·lapse dels mòbils va afectar també membres del secretariat de l'ANC, de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i d'Òmnium Cultural.

LA XIFRA

10

segons
són els que passaven entre una trucada i una altra de les que van rebre membres de l'ANC i de l'AMI.

Estratègies per esquivar els pirates informàtics

Més enllà de les lògiques molèsties, les entitats i particulars afectats per aquest ciberatac van reaccionar habilitant canals de comunicació alternatius. En el cas dels telèfons mòbils col·lapsats, molts dels afectats van comprar un aparell d'emergència amb un nou número, que van difondre a través de correu electrònic. L'AMI, en canvi, informava al seu web que havia estat objecte d'aquest atac informàtic, que havia afectat treballadors i col·laboradors de l'entitat, i hi afegien que se'ls podia localitzar per correu electrònic o bé per Whatsapp. Aquests atacs informàtics no són res de nou. De fet, els dies previs a la manifestació de la V de Barcelona de la Diada passada ja n'hi va haver. “Amb atacs com aquests només fan que desprestigiar-se encara més i donar-nos més raons per voler fer un país nou i endreçat...”, deia una afectada.

Darrera actualització ( Diumenge, 9 de novembre del 2014 00:00 )