09/11/15. El Parlament de Catalunya aprova iniciar el procés de ruptura amb Espanya. El Punt Avui.

POLÍTICA
Barcelona - 9 novembre 2015 12.31 h

El Parlament de Catalunya aprova iniciar el procés de ruptura amb Espanya

 La proposta de resolució de JxSí i la CUP s'ha aprovat amb 72 vots a favor i 63 en contra

 Els diputats del PP alcen banderes espanyoles i senyeres en acabar el ple

 • PreviousNext
AGÈNCIES

El Parlament ha aprovat aquest dilluns en ple extraordinari la proposta de resolució de JxSí i la CUP que marca “solemnement el començament del procés de creació de l'Estat català independent en forma de república”, fet que els sobiranistes han qualificat de ruptura democràtica.

La iniciativa, que parla de “procés de desconnexió” entre Catalunya i la resta de l'Estat, s'ha aprovat amb els vots dels dos grups sobiranistes respecte dels de la resta: 72 vots a favor i 63 en contra. Els diputats del PP han alçat banderes espanyoles i senyeres en acabar el ple.

Davant d'una més que previsible suspensió de la resolució per part del Tribunal Constitucional (TC), el text recull que el Parlament no se supeditarà “a les decisions de les institucions de l'Estat espanyol i, en particular, del TC”.

La resolució també estableix l'obertura d'un procés constituent “no subordinat” i detalla els temes amb què el futur Govern només complirà la legislació catalana.

La declaració, de nou punts, constata que el mandat democràtic obtingut a les passades eleccions del 27-S “es basa en una majoria d'escons de les forces parlamentàries amb l'objectiu que Catalunya esdevingui un estat independent i amb una àmplia majoria sobiranista en vots i escons que aposta per l'obertura d'un procés constituent no subordinat”.

En aquest sentit, declara l'inici del procés de creació de l'estat en forma de república, que partirà d'un “procés constituent, participatiu, obert, integrador i actiu per tal de preparar les bases de la futura constitució catalana”. Així mateix, reclama a l'executiu català que adopti les mesures necessàries per fer afectives aquestes declaracions, i aposta per iniciar en 30 dies la tramitació de tres lleis bàsiques per a la desconnexió: la del procés constituent, la de la seguretat social i la d'hisenda pública.

L'últim punt de la declaració remarca la “voluntat d'inici de negociacions per tal de fer efectiu el mandat democràtic de creació d'una estat català independent en forma de república”, i així ho posa en coneixement de l'estat espanyol, de la Unió Europea i del conjunt de la comunitat internacional.

També s'ha aprovat l'annex de la resolució de JxSí i la CUP que concreta alguns dels temes en els quals el futur Govern només complirà la legislació catalana. Per exemple, posarà en marxa les mesures de la llei contra la pobresa energètica, suspesa pel Tribunal Constitucional; no aplicarà la llei Wert; donarà suport als ajuntaments perquè no apliquin la LRSAL; facilitarà l'asil “al màxim nombre” de refugiats, més enllà de les decisions del govern espanyol; i renegociarà el deute de la Generalitat per tal de reduir-lo.

Segons la resolució aprovada, el futur Govern també garantirà el reallotjament de les persones desnonandes; evitarà que cap persona es vegi privada de la cobertura sanitària sigui quin sigui el seu origen i classe social; desobeirà part de la llei de seguretat ciutadana; i es regirà per la llei catalana d'igualtat efectiva de dones i homes per regular el dret a l'avortament.

Rebutjat el referèndum pactat de CSQP

El Parlament ha rebutjat el text presentat per Catalunya Sí que es Pot que demanava la presentació urgent dels pressupostos del 2016 i que aquests prioritzessin un “pla de rescat ciutadà” amb les polítiques i els recursos necessaris per encara la “situació d'emergència social”.

Així mateix, Catalunya Sí que es Pot també demanava que el Parlament presentes durant el primer trimestre del 2016 davant el Congrés una proposta per reformar la llei orgànica de referèndums.

Finalment, el text que ha estat rebutjat també preveu “nous i més enèrgics processos de mobilització social i ciutadana” en cas que en finalitzar el 2016 quedés “bloquejada políticament” l'opció d'un referèndum d'autodeterminació.

‘No' a la marxa enrere que demana el PP

El Parlament també ha rebutjat les esmenes presentades pel PP de Catalunya que demanaven al futur Govern que “abandonés el procés independentista i la política de separació i confrontació entre catalans”. També instava a una aposta pel diàleg “sincer i lleial”, dins del marc legal, amb el govern espanyol com a via per assegurar la “convivència pacífica i democràtica” i a centrar els esforços a contribuir a generar un clima propici per al creixement econòmic.

El text rebutjat des populars també constatava que l'activitat del Parlament “ha d'ajustar al marc constitucional i estatutari i a la resta d'ordenament jurídic”.

PP, PSC i C's havien demanat que la votació de la resolució independentista es fes a través de votació per crida, és a dir, que s'anés cridant els diputats un a un perquè en veu alta anunciessin el seu vot. Una petició que ha estat rebutjada per Junts pel Sí i la CUP i la votació s'ha fet, com és habitual, a través de vot electrònic.

 • 12.15Els diputats del PP mostren banderes d'Espanya i senyeres
 • 12.15El Parlament de Catalunya aprova iniciar el procés de ruptura amb Espanya amb 72 vots a favor i 63 en contra
 • 12.13L'annex social també queda aprovat per 72 vots a favor i 63 en contra
 • 12.10En els punts 2, 3, 4 i 5 es repeteixen els resultats: 72 a favor i 63 en contra
 • 12.08Punt 1 de la resolució, sobre l'inici del procés: 72 vots a favor, 63 en contra i 0 abstencions
 • 12.07Comencen les votacions que es faran punt per punt
 • 12.00Lluís Corominas llegeix els 9 punts de la declaració de Junts pel Sí i la CUP
 • 11.58Els diputats decideixen per 71 vots en contra, 52 a favor i 11 abstencions que la votació es farà de manera ordinària
 • 11.57El PSC i el PP demanen la votació per crida d'alguns punts de la resolució. La cambra ho vota
 • 11.54Marta Rovira demana la lectura de tot el text de la resolució
 • 11.52Coscubiela: "Hem de donar la veu a la societat de Catalunya amb un referèndum lliure"
 • 11.49Romeva: "Que ningú oblidi d'on venim i perquè estem aquí"
 • 11.47Torna a tenir la paraula Raül Romeva
 • 11.46Iceta: "Només hi ha una solució: la negociació i el pacte"
 • 11.43Iceta: "Resulta cínic o infantil i un ridícul internacional acceptar les decisions de l'àrbitre només quan ens convenen"
 • 11.42Iceta: "A més de ser il·legal, no tenen cap mandat democràtic per fer aquest pas"
 • 11.40Iceta : "Quan actuïn els mecanismes de l'estat no trobaran en nosaltres ni comprensió ni solidaritat"
 • 11.39Iceta: "Situar-se fora de la llei és del tot temerari i tindrà conseqüències i costos imprevisibles que poden caure sobre el conjunt de la ciutadania"
Comments