POLÍTICA
BARCELONA - 10 gener 2017 2.00 h

ERC se centra en “l'únic objectiu” del referèndum

 Torna a instar els comuns perquè hi facin pinya, i diu que se sent “còmoda” en el govern de JxSí

 Demòcrates creu que Madrid haurà de tolerar la votació

Ò. PALAU - BARCELONA

Aliena als debats successoris dels socis a Junts pel Sí i a les enquestes que la situen com a guanyadora d'unes eventuals eleccions, ERC no contempla ni de lluny uns comicis enguany i va deixar clar ahir, en boca del seu portaveu, Sergi Sabrià, que “l'únic objectiu” i “prioritat número u” per al 2017 és el referèndum previst al setembre com a molt tard. O, millor dit, el referèndum i les polítiques socials del govern, del qual va fer un balanç positiu ara que compleix un any. Sabrià va constatar que estan “molt satisfets del rumb” de l'executiu i de “l'accent social” que hi ha imprès ERC, i va declinar parlar dels debats al PDeCAT sobre la necessitat de generar un nou líder un cop Puigdemont ha reiterat que no en serà presidenciable. “Ens sentim còmodes en el govern que compartim”; és tot el que va dir Sabrià. Els republicans, que ahir van evitar condicionar els pressupostos al referèndum i els titllaven tot just de “peça importantíssima” per al procés, sí que van destacar les noves enquestes que confirmen un suport d'“entre el 75 i el 80%” a un referèndum, fet que van aprofitar per fer una nova crida als comuns perquè “s'hi sumin sense apriorismes per fer-lo possible”. “Ens costa d'entendre la seva posició”, lamentava Sabrià, sorprès perquè ara demanin eleccions, en un fet que atribuïa a la seva dificultat per mantenir el relat un cop constatada la impossibilitat de canviar les majories a l'Estat. “Se senten incòmodes amb la situació, se sentirien més còmodes si no canviés res”, acusava.

El portaveu de Demòcrates, Antoni Castellà, es va mostrar també convençut que hi haurà referèndum, sigui “pactat o tolerat” pel govern espanyol, que creu que no té alternativa perquè no preveu impedir-lo amb l'ús de la força, ja que això “posaria en entredit” la pertinença a la UE. En aquest sentit, Castellà recordava que referèndums pactats com l'escocès són “una excepció”, ja que fins i tot els dos al Quebec van ser unilaterals, si bé, això sí, tolerats pel govern canadenc. Castellà no entén l'enrenou sobre la renúncia de Puigdemont, que ja va avisar fa un any que seria president només en la transició. “Deu ser que a algunes formacions els sorprèn que un polític compleixi la seva paraula”, etzibava.

Arrimadas prediu eleccions el 2017

L'oposició va aprofitar l'anunci de Puigdemont per carregar contra ell, el PDeCAT i el procés. Inés Arrimadas, líder de C's, veu “probable” que es convoquin eleccions enguany perquè el “president provisional”, com el definia, “no tindrà més remei” que constatar que el procés es troba “en un carreró sense sortida”. Davant d'això, es va mostrar “preparada” per aprofitar l'oportunitat de liderar una alternativa. El dirigent del PSC Jaume Collboni veia l'anunci del president com “la crònica d'una mort anunciada”, i que el retorn de Mas com a candidat seria “l'evidència” que el partit “ha entrat en un bucle, i hi vol fer entrar” tots els catalans. Pel PSC, és el bloqueig del procés, que no veu viable ni possible “sense diàleg i pacte”, la qual cosa provoca el desgast de dirigents i del projecte. El líder del PP Xavier García Albiol acusa Puigdemont de generar inestabilitat i de “covard” per “deixar penjats els seus amb excuses barates”, ja que, per ell, no es presenta per “por del daltabaix electoral”. Albiol creu que el PDeCAT “ha perdut el nord” i s'acabarà extingint, ja que s'ha convertit en la marca blanca d'ERC i “sortirà arrasat” dels propers comicis.