ARTICLES
10 febrer 2016 2.00 h

KEEP CALM

La fórmula del dia del PSOE

PERE BOSCH I CUENCA

El juliol del 1931, durant el congrés extraordinari del PSOE en què havia de fixar-se la posició davant el nou règim republicà, es va debatre una moció de la delegació barcelonina en la qual es reclamava una aposta pel model federal. En aquells moments, el PSOE era una opció minoritària al nostre país; però els seus representants se sentien hereus del republicanisme federal de Pi i Margall i maldaven per no quedar exclosos del debat nacional. La resposta de Fernando de los Ríos, però, fou ben contundent: “La concepció federal va tenir la seva època gloriosa, però ja no és la fórmula del dia.” La iniciativa ni tan sols es va votar.

La història del PSOE i el federalisme ha estat marcada per la retòrica contínua, però sense cap afany de concretar res

D'aleshores ençà, la història del PSOE i el federalisme ha estat la d'un mantra destinat a silenciar els seus delegats catalans; però, a l'hora de la veritat, no ha superat mai la fase de la retòrica. No ha estat, en definitiva, “la fórmula del dia”. No va ser-ho el 1978, quan es fou incapaç de concretar el federalisme proclamat en els congressos del 1974 i el 1976 i es va acabar pactant la Loapa amb la UCD; ni tampoc el 2006, quan en comptes de donar suport a l'Estatut aprovat pel Parlament es va decidir passar-li el ribot; i ni tan sols a partir del 2010, quan, malgrat la pressió del procés sobiranista i el retrocés electoral del PSC, el PSOE ha estat incapaç d'anar més enllà de la declaració de Granada, un document inconcret i anacrònic, pensat molt més per tranquil·litzar els socialistes andalusos que no pas per satisfer els catalans.

Els darrers moviments de Pedro Sánchez encara han estat més decebedors. El líder del PSOE es va passar la campanya electoral defensant que la seva proposta de reforma federal era la millor solució davant l'immobilisme del Partit Popular. Però, quan ha arribat l'hora de fixar els punts per un acord d'investidura, els socialistes han anat de rebaixes: han abandonat el reconeixement de les singularitats de les autonomies i el principi d'ordinalitat. Com diria Fernando de los Ríos: “El federalisme ja no és la fórmula del dia.”