POLÍTICA
BARCELONA - 10 febrer 2016 2.00 h

Puigdemont veu inviable l'entesa amb el programa de Sánchez

 El president de la Generalitat insisteix que només negociarà la desconnexió amb Madrid i menysté la suposada aposta federalista del PSOE

 S'obre a renegociar els interessos del deute

O.A.-ETXEARTE - BARCELONA

Carles Puigdemont desitja que hi hagi un nou inquilí a La Moncloa, però veu inviable qualsevol entesa que no impliqui la negociació de la desconnexió. El president de la Generalitat va sentenciar que, al govern, no li “interessa” la proposta de modificació constitucional que Pedro Sánchez ha inclòs en el document amb què pretén encarrilar les negociacions amb Podem i C's per a la investidura. Fent un joc de paraules amb la referència que hi havia en el text inicial del PSOE, després esborrada, i en què es plantejava desenvolupar el concepte d'estat federal “ni que sigui mínimament”, Puigdemont va insistir que l'executiu de JxSí està “molt lluny” de la proposta i va recordar el fracàs de José Luis Rodríguez Zapatero davant l'intent de descentralització que suposava la reforma de l'Estatut.

En una entrevista a 8TV, Puigdemont també va retreure a l'oposició que li pregunti si la Generalitat liderarà la negociació del nou sistema de finançament, que hauria d'haver estat revisat el 2014. “Ja hem passat les eres en què des de Catalunya hem de proposar reformes estructurals espanyoles”, va defensar Puigdemont, insistint que la voluntat declarada de diàleg del govern amb el pròxim executiu espanyol és per poder aplicar el mandat democràtic del 27-S. Per a Puigdemont, la pregunta sobre el lideratge català en l'estira-i-arronsa del finançament és pròpia dels anys vuitanta o noranta.

Sigui com sigui, però, el president de la Generalitat es va mostrar convençut que el futur govern espanyol s'avindrà a negociar amb la Generalitat perquè haurà de tenir interès a resoldre els conflictes de manera democràtica. Va subratllar, a més, que mentrestant el govern no renuncia a defensar i exercir les actuals competències de la Generalitat.

Quant a la negociació dels pressupostos, Puigdemont es va obrir a plantejar la renegociació del deute com demana la CUP, però va advertir que no es deixarà de pagar. “Som un país seriós”, va etzibar, constatant que el govern s'haurà de continuar endeutant per sufragar la despesa social. El president es va mostrar confiat que la CUP complirà l'acord d'estabilitat. Sobre BCN World, va avançar que el govern es planteja fer una consulta al territori afectat pel projecte i va reiterar que s'intentarà tirar endavant amb consens.

LES FRASES DE PUIGDEMONT

El deute s'ha de pagar. Una altra cosa és que negociem els interessos. Aquí tenim uns quants euros a gratar, però hem de pagar deute
Com a convergent em va incomodar molt el pacte amb el PP. On està escrit que puguem arribar a acords amb el PP i no amb la CUP?
No ens interessa obrir el meló de la reforma constitucional. És una pantalla que hem passat