POLÍTICA
BRUSSEL·ES - 10 febrer 2017 2.00 h

Suport europeu als encausats

 Eurodiputats estrangers de tots els partits consideren “contraproduent” el judici al 9-N i reclamen una solució “política” a l'Estat

 Participen en el programa ‘Via Europa'

L. POUS / A. SEGURA - BRUSSEL·ES

Ni als socis de Rajoy, els populars europeus, no els ha agradat veure Mas, Ortega i Rigau al banc dels acusats. El judici al 9-N està internacionalitzant més que mai l'independentisme català i a Brussel·les ja comencen a sonar algunes alarmes. Eurodiputats de diferents països i grups parlamentaris han participat en el programa Via Europa que El Punt Avui Televisió emetrà aquesta nit (21.15 h). I tots, fins i tot el romanès del PP Csaba Sógor, han criticat la judicialització del procés, advertint el govern espanyol que aquesta estratègia se li girarà en contra i multiplicarà els partidaris de l'estat propi.

“És una situació molt trista!”, lamenta Sógor. “Abans d'anar als tribunals cal asseure's a la taula, dialogar”, i si cal recórrer a un “mediador”, defensa l'eurodiputat de la minoria hongaresa, que alerta els seus companys d'escó del PP espanyol que la consulta del 9-N va ser “un avís” que “alguna cosa no funciona”. “Europa pot ajudar i donar bones solucions, no estant en un bàndol o l'altre, sinó apostant per la pau, el diàleg i la negociació”, insisteix Sógor. No és habitual que un popular europeu s'atreveixi a trencar la disciplina i desafiar públicament el PP espanyol. El darrer va ser l'hongarès László Tókés, que va assistir a la conferència de Puigdemont, Junqueras i Romeva a l'eurocambra.

Tampoc la família europea del PSOE no amaga el seu malestar amb l'Estat espanyol. La socialdemòcrata portuguesa Ana Gomes, del partit de govern, es riu de Rajoy perquè és “ridícul” que “s'ofereixi a Trump per ser un pont de diàleg alhora que nega a Catalunya aquest diàleg”. Des del plató del Via Europa, Gomes avisa l'Estat espanyol que “anar als tribunals pot ser contraproduent” i “radicalitzar” els independentistes, i reconeix que el procés sobiranista “és un moviment molt proeuropeu”.

La també portuguesa Marisa Matias, candidata del Bloc d'Esquerres en les darreres presidencials i eurodiputada clau del grup de Podem, afirma que “no és correcte” ni “gaire fàcil d'entendre” que “es jutgi algú per haver posat les urnes”. Matias diu que “cal crear les condicions perquè els catalans puguin votar en referèndum si volen o no la independència”. “Si no hi ha una solució legal per fer-ho, cal crear-la!”, reivindica.

Encara més contundent és l'eurodiputat del grup dels conservadors i reformistes, el dels tories britànics, Mark Demesmaeker: “És una vergonya per a Espanya, em sap greu dir-ho, els desacords no s'haurien de resoldre als tribunals”, és “un error enorme que només promourà encara més la set d'independència”. “En un diàleg hi ha d'haver dos interlocutors i això fins ara ha estat un monòleg, perquè Madrid sempre ha girat l'esquena a Catalunya”, denuncia el flamenc de l'N-VA, el primer partit de Bèlgica.

“Mas és un demòcrata, ha estat escollit democràticament”, recorda també el liberal croat Ivan Jakovcic. “La sortida es diu democràcia: votem-ho!”, demana, insistint també que “sense diàleg, evidentment, és difícil trobar una solució política”. Jakovcic denuncia que l'executiu del PP ha amenaçat d'“utilitzar la força” i creu que Brussel·les hauria d'intervenir-hi, de la mateixa manera que “debat l'estat de salut de la democràcia en tots els països del món”. Tot i la pressió perquè hi intervingui, i les denúncies d'ERC i el PDeCAT, la Comissió Europea no surt del guió i manté el seu silenci, còmplice amb Rajoy, però que també es pot interpretar com a neutralitat.

Dret a decidir

L'ecologista alemanya Ska Keller, la Spitzenkandidat dels Verds en les darreres eleccions europees, també torna a alçar la veu, en declaracions a l'ACN, per “defensar el dret dels catalans a decidir el seu propi futur amb un referèndum vinculant” i “acordat”, com l'escocès, que “hauria de ser reconegut per les institucions comunitàries”. Keller exigeix que “es reprengui el diàleg per trobar una solució política, amb negociacions i acords”. I opina que la Unió Europea “pot i hauria de tenir un paper” per facilitar-ho.

La socialista belga Kathleen van Brempt admet que “anar als tribunals no és la manera de resoldre” la situació catalana; tot i això, pensa que la UE no hi ha d'interferir. Per la seva banda, també en el programa Via Europa, la britànica Julie Girling, que representa Gibraltar al Parlament Europeu, diu que “els pitjors abusos i fins i tot amenaces” que ha patit a les xarxes socials “han vingut d'Espanya, de gent amb opinions sobre la sobirania de Gibraltar i Catalunya”. Als catalans, els demana que, en cas de referèndum, ofereixin més de dues respostes als ciutadans i que es plantegi un pla clar sobre “com seria el futur” d'un estat independent per evitar “divisions” posteriors.

Un conflicte polític s'ha de resoldre políticament, amb diàleg, i no als tribunals
Ska Keller
EURODIPUTADA VERDA ALEMANYA
És una vergonya per a Espanya, un error que promourà més la set d'independència
Mark Demesmaeker
EURODIPUTAT BELGA DELS REFORMISTES I CONSERVADORS
No és correcte jutjar algú per posar urnes; si no hi ha una solució legal, cal crear-la
Marisa Matias
EURODIPUTADA PORTUGUESA DE L'ESQUERRA UNITÀRIA
Mas és un demòcrata, ha estat escollit democràticament, cal un diàleg raonable
Ivan Jakovcic
EURODIPUTAT LIBERAL CROAT
És ridícul que Rajoy s'ofereixi a Trump alhora que nega el diàleg a Catalunya
Ana Gomes
EURODIPUTADA SOCIALDEMÒCRATA PORTUGUESA
És una situació molt trista: abans d'anar als tribunals cal asseure's a la taula i dialogar
Csaba Sógor
EURODIPUTAT ROMANÈS DELS POPULARS EUROPEUS

“La UE no vindrà a ajudar-vos”

La UE “no és neutral”, “està al costat d'Espanya, no dels catalans”, i no intervindrà en el conflicte independentista. És l'opinió del corresponsal de The Times a Brussel·les, Bruno Waterfield, que aquesta nit defensa en el Via Europa d'El Punt Avui TV que, si els catalans volen un referèndum i la independència, hauran de tirar pel dret: “La UE no és la vostra mama, no vindrà a ajudar-vos.” “No podeu esperar que aquesta organització d'estats tingui en consideració una gent que li està complicant la vida”, assegura. Sobre el judici pel 9-N, Waterfield recorda que al món “hi ha una tradició molt noble des de fa temps de desobediència civil” i que l'objectiu de practicar-la ha de ser “fer que l'Estat canviï d'opinió”. En aquest sentit, diu que, si Artur Mas fos inhabilitat, “hauria de presentar-se igualment”, fent de la desobediència una “virtut”, però no “anar a plorar” a Brussel·les. Per aquest corresponsal britànic, “si els catalans volen fer un referèndum de debò, l'han d'organitzar” i “fer-ho millor que el 2014”.