POLÍTICA
LONDRES - 10 febrer 2017 2.00 h

Escòcia es prepara per al segon referèndum d'independència

 Nicola Sturgeon hauria donat ordres als seus funcionaris perquè comencin a preparar la consulta

 Se celebraria l'agost del 2018 com a màxim

DANIEL POSTICO - LONDRES

Sembla un secret de domini públic que Escòcia celebrarà un nou referèndum d'independència com a última opció per eludir el Brexit. Es parla de l'agost del 2018, però podria ser abans. La primera ministra, Nicola Sturgeon, ja ha donat ordres als funcionaris perquè estiguin preparats, segons el diari escocès The Courier, que cita fonts del govern. L'anunci es podria fer durant el congrés de primavera de l'SNP, el 16 i el 17 de març. Aleshores és possible que  Theresa May ja hagi invocat l'article 50 del Tractat de Lisboa en la cimera europea del 9 de març.

Sturgeon lamenta que el govern de May no s'hagi pres seriosament la voluntat dels escocesos de quedar-se a la UE. Des que es va conèixer la victòria del Brexit, gràcies principalment al vot dels anglesos i dels gal·lesos, Sturgeon va deixar clar que Escòcia s'havia de quedar en el mercat únic. Va iniciar converses informals amb diversos representants de la UE –oficialment només ho pot fer a través del Regne Unit–, que es van mostrar oberts a la possibilitat que continués sent membre, però es va trobar amb l'oposició d'estats com ara l'espanyol.

Atac i defensa

La distància es va convertir en pràcticament insalvable quan el 17 de gener Theresa May va anunciar que el Regne Unit havia decidit trencar del tot amb la UE i, una setmana després, el Tribunal Suprem va sentenciar que Escòcia no tenia dret de vet. Tot i això, el Parlament d'Edimburg va fer la seva votació dilluns i va votar en contra de la desconnexió de la UE.

El Brexit és ara irreversible. S'espera que May rebi el vistiplau definitiu dels Lords a principis de març i ja ha dit que no autoritzarà una nova consulta a Escòcia, com sí que va fer Cameron amb la del 2014. El referèndum escocès coincidiria amb les negociacions amb Brussel·les i debilitaria la posició britànica. Segons la premsa local, May estaria preparant un pla de contingència per contrarestar l'anunci del govern escocès.

La nova consulta era l'última opció que preveia Sturgeon. El suport a la independència s'ha disparat del 45% al 49% des que May va anunciar el Brexit. La majoria dels escocesos, però, encara creuen que és massa aviat per a un altre referèndum i hi ha molts dubtes sobre la taula, com ara la frontera entre els dos països o la lliura esterlina. Però Sturgeon considera que no els queda cap més opció que convocar una nova consulta.

LA XIFRA

49
per cent
és el suport que ara mateix té la independència a Escòcia.

El laborista Jeremy Corbyn refà el seu gabinet

El líder laborista, Jeremy Corbyn, va reestructurar ahir el seu gabinet de l'oposició després de la dimissió de quatre ministres a l'ombra, dels 29 que integren el gabinet. Entre ells hi havia Clive Lewis, responsable de finances i un dels màxims defensors de Corbyn, que va dimitir per poder votar contra la llei del Brexit, ja que Corbyn havia donat ordres als seus parlamentaris que donessin suport a Theresa May. Lewis pretenia que s'inclogués una esmena que respectés la residència dels ciutadans comunitaris que viuen a Londres. Al final la llei va ser aprovada sense esmenes, un fet que fins i tot li va criticar Nicola Sturgeon. Un total de 51 diputats laboristes hi van votar en contra.

Ahir Jeremy Corbyn va manifestar que les dimissions “no són cap desastre” i va descartar dimitir. Després del referèndum, en el qual ell havia fet campanya a favor de la UE, van dimitir 20 membres del seu gabinet i el seu grup parlamentari el va forçar a presentar-se a unes primàries, que Corbyn va guanyar gràcies al suport de les bases del partit i del moviment ciutadà Momentum. A mesura que avança el Brexit, els tories estan cada cop més units i els laboristes, més trencats.