POLITICA
BARCELONA - 10 abril 2016 2.00 h

ICV beneeix la confluència estable amb altres partits

 Els excoordinadors Herrera i Camats diuen adéu defensant l'aposta pel dret a decidir i l'aliança amb altres grups

 Iglesias i Colau abracen la creació d'un nou espai sense renunciar al seu ADN

ANNA BALLBONA - BARCELONA

Tant els ja excoordinadors d'ICV Joan Herrera i Dolors Camats com els nous dirigents del partit i els convidats d'excepció que va tenir l'assemblea nacional van anar en la mateixa línia: tots, sense fissures, van beneir la confluència estable d'ICV amb altres partits, com Podem i En Comú. ICV vol passar de la confluència electoral –tal com van recordar, els ha portat excel·lents resultats en les municipals i en les estatals– a la creació d'un “nou subjecte polític”. Les intervencions, l'escenificació i fins i tot les picades d'ullet van anar encaminades a mostrar els beneficis del nou partit i a crear un ambient d'harmonia entre els seus presumibles membres.

Els excoordinadors van defensar l'aposta per “la confluència”, que arrenca en l'assemblea de fa tres anys, a Viladecans. “La confluència s'hauria pogut fer de manera diferent, posant més en relleu l'actiu d'ICV, segur que sí”, va admetre Herrera, referint-se a alguns recels que han aflorat per la falta de visibilitat del partit, però al mateix temps va assegurar que la confluència era “una fórmula vigent”, així com el referèndum. “La nau d'ICV ha hagut de navegar en un mar d'onades gegants”, va recalcar, i va reconèixer errors potser “tàctics, però en cap cas estratègics”.

Per acabar de completar l'informe de gestió, Camats va assegurar que l'esforç ingent per teixir les confluències havia “valgut la pena” i va llançar crítiques agres a les esquerres independentistes, ERC i
la CUP: “Han tingut més pressa per apuntalar” el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que no pas per construir i reinventar l'esquerra per fer-la hegemònica a Catalunya, que és ara la gran aspiració dels ecosocialistes. Herrera i Camats seguiran a l'executiva d'ICV, tal com els havia demanat la nova direcció (els coordinadors, Marta Ribas i David Cid, i el portaveu, Ernest Urtasun). També hi tindran lloc l'alcaldessa de Castelldefels, Candela López, i la de Montcada i Reixac, Laura Campos.

Els convidats –el líder de Podem, Pablo Iglesias; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra– van remarcar la necessitat de “confluència”. “En aquest procés, fa falta que l'ADN de totes les organitzacions polítiques continuï existint”, va afirmar Iglesias, i va reiterar que seria “un honor, un orgull i un plaer seguir caminant junts” i construir una força “no subalterna”.

Colau va donar les gràcies a ICV per haver tingut “bona part de culpa” en el fet que a l'Ajuntament de Barcelona hi hagi per primer cop una alcaldessa. “L'espai comú s'ha d'enfortir, ens hem de desbordar, sense que ningú hagi de sacrificar qui és”, va dir.

Altres convidats van ser Josep Nuet (EUiA), Xavier Domènech (En Comú Podem), Stavros Karagounis (Syriza) i membres de l'esquerra alternativa de les Balears i Aragó. Nuet va donar un sí rotund “a les confluències” i a fer que el procés constituent no estigui en mans de la dreta catalana. Abans d'assistir a l'assemblea d'ICV, Iglesias i el secretari d'organització, Pablo Echenique, es van reunir amb col·lectius de Podem. Les primàries per escollir la direcció a Catalunya queden pendents, encara, de la resolució del panorama espanyol.

Després del fracàs del 27-S i la via unilateral, allò vigent és el referèndum
Joan Herrera
EXCOORDINADOR D'ICV
Volem fer una nova hegemonia política que discuteixi l'hegemonia a CDC
Ernest Urtasun
PORTAVEU D'ICV

Jornada de floretes i ovacions

Els coordinadors sortints, Joan Herrera i Dolors Camats, van rebre el reconeixement dels 650 delegats, amb generosos aplaudiments. Herrera es va emocionar recordant els seus inicis a ICV. La nova coordinadora, Marta Ribas, va agrair a tots dos la feina feta. Hi va haver altres ovacions, com ara per al desaparegut Jordi Miralles (EUiA). També va cridar l'atenció l'entusiasme amb què va ser rebuda la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, que va llançar floretes a la figura política d'Herrera. Pablo Iglesias (Podem) va dedicar lloances a Herrera i a Urtasun. El mateix Urtasun va voler reivindicar l'etapa de Joan Saura, també aplaudit, i va arribar a dir que “les confluències són pura ICV”. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va personalitzar els seus agraïments en David Cid (nou coordinador i un dels instigadors de la confluència a la capital catalana) i en Ricard Gomà, l'exregidor d'ICV “sacrificat” perquè el pacte prosperés. Va ser dia de treure “l'orgull”, i aquesta paraula va ser esmentada en diverses ocasions: “L'orgull de ser d'ICV no pot ser un obstacle per militar en comú”, va assegurar Laia Ortiz, regidora “confluent” al govern de Barcelona. Ella mateixa va subratllar que els conflictes de cultures polítiques que hi pogués haver s'haurien de resoldre amb “mestissatge”. “Si ICV no existís, caldria inventar-la”, va reblar Camats.