SOCIETAT
BARCELONA - 10 maig 2017 2.00 h

El procés arrela als mitjans

 El moviment sobiranista és el tema que més atrau els principals diaris, però genera el doble de portades a Catalunya que a l'Estat

 La corrupció política i el terrorisme gihadista són els altres fenòmens candents

XAVI AGUILAR - BARCELONA

El procés sobiranista és el tema que genera més interès mediàtic i, alhora, el que suscita més debat valoratiu als principals diaris del país. Així ho indiquen les dades de l'Anuari dels valors del 2016, que la Fundació Carulla elabora per mostrar quins són els debats que més preocupen la societat catalana i destriar els valors que s'hi associen.

L'estudi, que disposa de la col·laboració acadèmica d'Esade i es va presentar ahir, situa de nou el moviment independentista català com a tema més candent a les portades de les principals capçaleres que es poden llegir al país, siguin editades a Catalunya o a Madrid. El procés recupera la primera posició, que ja tenia el 2014 i que va cedir el 2015 en favor del fenomen del terrorisme gihadista, que vivia moments d'irrupció i puixança a Europa. El corrent sobiranista, però, sempre ha estat en posicions preferents, ja que el 2013 va ocupar la segona posició, darrere de la corrupció política, l'altre gran tema recurrent els darrers anys a les pàgines dels mitjans escrits.

El Punt Avui, referent

La comparació entre les capçaleres analitzades mostra diferències òbvies en el tractament del procés segons el perfil dels mitjans, si bé aquest es fa molt més evident a les portades que no pas a les pàgines interiors, on l'assignació d'espai ha estat molt més homogènia. Així doncs, el diari que més portades hi ha dedicat és, amb diferència, El Punt Avui, amb un 27% del total i força distanciat del segon, La Vanguardia. En canvi, El Mundo (7,8%) i ABC (2,8%) són a l'extrem oposat, com els diaris en què menys ressò se n'ha fet.

Aquests valors indiquen una diferència notable en el tractament entre les capçaleres que s'editen a Espanya (ABCEl MundoEl País i La Razón) i les editades a Catalunya (AraEl PeriódicoLa Vanguardia i El Punt Avui): en termes relatius, per cada portada a la premsa espanyola, trobem 2,1 portades entre els mitjans escrits catalans. En total, mentre que el 40% de les portades dels mitjans catalans feien referència al procés, en el cas dels espanyols la xifra baixava fins al 18%. En les notícies de pàgines interiors, la relació és molt més compensada: d'1,3 als diaris catalans per cada notícia apareguda en un altre d'editat a Espanya.

Al llarg del període 2013-2016 el nombre de notícies publicades que aborden la qüestió va anar creixent progressivament fins al 2015, però el 2016 va baixar. Curiosament, el tractament va ser molt desigual, ja que mentre que en diaris com AraEl País i La Vanguardia el volum de notícies sobre aquesta qüestió va baixar a la meitat, en altres va créixer encara més. On més va augmentar va tornar a ser a El Punt Avui, amb un increment d'un 76,1%, seguit d'El Periódico, amb un 66,3%. L'aparició de notícies relacionades amb el procés va ser una constant durant l'any, si bé comparativament hi ha hagut més portades que notícies d'interior sobre aquesta qüestió.

Tres pics anuals

Els moments àlgids de repercussió mediàtica van tenir lloc als mesos de gener, setembre i desembre. Cal recordar que va ser el gener del 2016 quan l'expresident Artur Mas va renunciar a la seva candidatura per tornar a presidir la Generalitat de Catalunya, va fer un “pas al costat” i va proposar la investidura de Carles Puigdemont per facilitar un acord entre Junts pel Sí i la CUP, que evités així la convocatòria de noves eleccions a Catalunya. Al setembre, en canvi, l'increment de l'interès mediàtic va ser degut a les mobilitzacions impulsades per l'ANC i Òmnium que es van dur a terme l'11 de setembre a Salt, Lleida, Tarragona, Berga i Barcelona amb el lema A punt. El desembre del 2016 es va admetre a tràmit per unanimitat un recurs del govern espanyol contra les resolucions del Parlament que instaven el govern de la Generalitat a “celebrar un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya”.

LA XIFRA

834
portades
van dedicar les vuit capçaleres principals del país al procés sobiranista durant l'any passat.

La desigualtat de la corrupció

Si el procés ha rebut més atenció en els mitjans catalans que en els editats a Madrid, en analitzar les quotes d'espai mediàtic dels casos de corrupció passa exactament al contrari. Els escàndols per malversació i suborns de la classe política van protagonitzar poc més de la quarta part de les portades dels diaris amb tiratge al conjunt de l'Estat (26,9%), si bé a les capçaleres catalanes aquesta qüestió va ocupar comparativament gairebé la meitat del nombre de portades (13,9 %). En el cas d'aquest mitjà, la xifra baixava fins al 7,4%. Curiosament, però, el diari ABC encara hi va dedicar menys portades, si bé el tractament en pàgines interiors va ser clarament més extens.

En qualsevol cas, tot i que el seguiment de la corrupció als mitjans catalans és menor que en els madrilenys pel que fa a portades, és superior en el tractament en les notícies a les pàgines interiors. Els catalans hi dediquen un 20% dels articles i superen per poc marge el 17,7 % dels mitjans madrilenys.