POLÍTICA
BARCELONA - 10 maig 2017 2.00 h

Junts pel Sí i la CUP liquiden la comissió del cas Vidal

 Els grups independentistes retreuen a l'oposició que vulgui fer la feina bruta a la fiscalia i tomben totes les compareixences proposades

 El bloc format per C's, el PSC, CSQP i el PP acusa el govern d'opacitat

EMILI BELLA - BARCELONA

La comissió d'investigació sobre les Actuacions del Govern per Preparar la Secessió de Catalunya de la Resta d'Espanya, altrament coneguda com a comissió pel cas Vidal, neix morta. Després d'haver superat el tràmit a la junta de portaveus el 21 d'abril, ja que la van sol·licitar Ciutadans, el PSC i el PP (l'article 66.3 del reglament de la cambra estableix la creació automàtica de comissions d'investigació si ho demanen tres grups parlamentaris), la majoria de Junts pel Sí i la CUP va vetar-ne ahir totes les compareixences i els plans de treball, de manera que va quedar inutilitzada, un fet inèdit en el parlamentarisme català.

El bloc independentista, que a última hora va retirar la seva proposta de desenvolupament de la comissió, que incloïa la compareixença de cinc catedràtics i un representant de la plataforma Reinicia Catalunya, va retreure a l'oposició la pretensió de “fer la feina bruta a la fiscalia”. El diputat de JxSí Bernat Solé va recordar que el vicepresident, Oriol Junqueras, i el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, ja van comparèixer en seu parlamentària per donar explicacions. “M'ha sorprès que hi hagi algun grup que entri en el joc de posar-se al costat dels que no volen que la gent s'expressi en referèndum”, va lamentar el també alcalde d'Agramunt en referència a Catalunya Sí que es Pot (CSQP). Segons Solé, l'únic objectiu de la comissió era “posar-se al costat de la fiscalia” i “fer un judici” al procés. Per la diputada de la CUP Gabriela Serra, aquesta comissió “no hauria d'existir” i va recordar que per fer control a l'activitat del govern ja hi ha les sessions plenàries.

L'oposició demanava la compareixença de l'exsenador d'ERC Santi Vidal, per les afirmacions en les seves conferències arreu del país, i també la de vuit consellers. C's també volia que declaressin secretaris generals, directors de serveis, subdirectors generals i fins i tot interventors per posar en el punt de mira els funcionaris. Igualment, s'exigia accés a l'esborrany de la llei de transitorietat, guardat en algun calaix, i a la comptabilitat de l'ANC i Òmnium.

Que JxSí i la CUP tombessin les seves expectatives va indignar l'oposició, que va qualificar-ho de “dia negre” per a la democràcia. El diputat d'ICV Joan Coscubiela va retirar la confiança a JxSí i la CUP i els va retreure que busquin la de CSQP per al referèndum i després fulminin la comissió. “Us heu equivocat; heu tirat pedres sobre el referèndum”, va advertir. En retorn, el PSC va deixar en suspens la seva participació en la comissió sobre l'operació Catalunya de guerra bruta de l'Estat contra l'independentisme. C's va parlar d'“estafa”, “deslleialtat parlamentària sense precedents”, “frau democràtic” i “desnaturalització de la institució”, segons Carlos Carrizosa; mentre que el PP va ser igualment bel·ligerant i, en paraules d'Alejandro Fernández, va etzibar: “És una omertà entre el clan de la mare superiora [Marta Ferrusola] i els suposats revolucionaris de la CUP.”

En conjunt, van acusar el bloc independentista d'“amagar” els seus plans secessionistes i de falta de transparència, un fet que va ser rebatut amb l'exemple de la publicació al DOGC del concurs per comprar urnes.

Tècnicament, la comissió no decau. El seu president, Jean Castel (C's), va instar els portaveus dels grups a dialogar en una pròxima reunió per decidir com procedir, ja que una comissió sense un pla de treball és “un fet insòlit, extraordinari i sense precedents”.

LES FRASES

Pretenen fer la feina bruta a la fiscalia. Té algun sentit posar-se al costat de la fiscalia?
Bernat Solé
DIPUTAT DE JUNTS PEL SÍ
No estem parlant d'una comissió d'investigació per aclarir res, sinó de persecució política
Gabriela Serra
DIPUTADA DE LA CUP
Vostès treballen des de la foscor i l'obscurantisme. No tinc clar que estimin la democràcia
Alícia Romero
DIPUTADA DEL PSC
No podeu demanar complicitat en el referèndum i després convertir la comissió en paper mullat
Joan Coscubiela
DIPUTAT DE SÍ QUE ES POT