MIRADOR

NEUS TOMÀS

Cap de Política

Busquin a l'últim sobre de l'últim calaix

@neustomas


DIMECRES, 10 DE JUNY DEL 2015

Intentant fer neteja de la bústia del correu electrònic on s’acumulen desenes d’e-mails, la majoria de partits polítics, me’n crida l’atenció un d’enviat per Vox, un partit (sí, encara existeix) el qual temien molts al PP, però que el passat 24-M es va quedar amb 50.000 vots. Anant al gra, o sigui, al correu de Vox, llegeixo que el partit ha presentat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya un escrit sol·licitant diligències urgents perquè el president de la Generalitat, Artur Mas, «entregui la declaració unilateral d’independència que guarda al calaix de la taula del seu despatx». Així mateix.
I de passada, la nota inclou un link amb la informació del Corriere della Sera en què Mas explicava aquest cap de setmana que té «sempre a punt» una declaració d’aquesta mena. «L’últim sobre tancat, a l’últim calaix del meu escriptori», va assenyalar el president a manera de metàfora. O no, perquè el que va ser el partit d’Alejo Vidal-Quadras pretén que es requereixi a Mas (accentuat en la nota de Vox) que aporti en un màxim de 48 hores la declaració d’independència. I si no ho fa, es reclama que la policia judicial, amb presència del secretari judicial de la sala i de la fiscalia, entri i registri el despatx per procedir al «decomís» del document.
A aquestes altures suposo que més d’un ja es deu haver imaginat un gag de Polònia amb el president de la Generalitat i el sempre fidel Francesc Homs intentant evitar que regirin els papers del Palau. De tan esperpèntica que és la petició, convida a la comicitat, si no fos perquè Vox pretén que recursos públics de la ja molt minvada justícia es destinin a una estupidesa com aquesta. Sol·liciten que el document sigui incorporat com a «prova documental» de càrrec dins del procediment penal obert contra Mas (una altra vegada accentuat) pels possibles delictes de rebel·lió i sedició.
Es podria pensar que a Vox se n’hi ha anat la mà –i segurament seria veritat–. Però no són els únics. Els incombustibles de Manos Limpias, el pseudosindicat ultra que està en tots els processos dignes d’ocupar pàgines de premsa i minuts de televisió i ràdio, també ha anunciat que incorporarà a la seva querella contra Mas les declaracions efectuades pel president al rotatiu italià. Per Manos Limpias, la referència a la declaració unilateral d’independència demostra una vegada més les coaccions i amenaces al Govern d’Espanya i als espanyols, i posa «en evidència l’ànim dolós d’Artur Mas per portar per tots els mitjans el procés sobiranista català». I de passada, Manos Limpias carrega contra l’Executiu de Mariano Rajoy pels seus complexos i li retreu que «segueixi actuant amb tants miraments en lloc de defensar amb autoritat l’Estat de dret». Riure per no plorar
.