Política sense candideses

La Vanguardia en català | 10/06/2015 - 00:00h


Salvador Cardús i Ros


Des del primer moment m'he mostrat crític amb l'anomenada nova política. I no pas perquè pretengui defensar la vella, sinó per una visió diguem-ne lampedusiana, desencantada, de la política. És a dir, per l'escassa confiança que tinc tant en les noves com les velles polítiques. I això val no tan sols pels candidats a fer-ne, de política, sinó pels qui han de ser governats. Quan a El Guepard Don Fabrizio rep Aimone Chevalley de Monterzuolo i rebutja l'oferta de ser nomenat senador, parla dels nous polítics, de qui diu -amb un escepticisme gens dissimulat- que més que vells desencantats com ell, cal que siguin "joves llestos, amb la mentalitat més oberta al com que al per què", i "que siguin hàbils per emmascarar: vull dir, per acomodar els seus interessos particulars i concrets a les vagues idealitats polítiques". Però Don Fabrizio amplia l'escepticisme també als seus conciutadans, de qui pensa que no voldran canviar mai perquè "la seva vanitat és més forta que la seva misèria". És a dir, no tan sols creu poc en la capacitat de la nova política per millorar Sicília, sinó que sobretot dubta que els sicilians "vulguin millorar".

No comparteixo el pessimisme de Don Fabrizio, ni el determinisme social i històric amb què observa el seu país. Però reconec que em costa imaginar que la regeneració política pugui venir d'un mer canvi de protagonistes que encara ho tenen tot per demostrar i desmereixent molts dels vells polítics que ja han fet evident la seva honestedat i la seva capacitat per gestionar amb eficàcia i decència el bé públic. No crec ni en les "castes corruptes" ni en allò de "tornar el poder al poble", artificis retòrics sense cap valor analític. Els canvis a tot o res no em resulten creïbles. Les atribucions indiscriminades de comportaments il·lícits individuals a tot un col·lectiu em semblen una indecència. L'arrogància de qui s'atreveix a dir que pot parlar en nom de tota la ciutat, quan ha guanyat amb el vot de només el 15% del cens, és francament ridícula.

Ara mateix ens trobem que el primer round negociador de la nova política als escenaris institucionals espanyols i catalans no està pas aportant estils nous. No m'estranyaria que cada dia creixin els desconcertats per les maneres com es nego­cien els pactes postelectorals, de tant com s'assemblen a les formes ja ­conegudes.

Alhora, s'ha de dir que els representants de la vella política tampoc no sembla que hagin pres nota del terrabastall, i es comporten com ho han fet sempre, esclaus d'unes rutines que no són capaços de canviar ni quan estan a punt de perdre el càrrec.

S'agafi per on s'agafi, l'espectacle és el de sempre. Qui té la llista més votada però no pot aconseguir l'alcaldia, troba que es traeix la voluntat del poble. Però qui, sense tenir la llista més votada, és capaç d'articular un pacte per impedir que el primer sigui alcalde, considera que l'acció no tan sols és legal, sinó sobretot democràticament legítima i necessària. El més curiós és que l'argument no va ni per dretes o esquerres, ni per sobiranistes o unionistes.

Els arguments valen si els són favorables o no. Es pot dir el mateix de les advertències apocalíptiques. Si continuen governant els mateixos, serem a l'infern de les retallades i la corrupció, dels lladres i la màfia. Però si governen els nous, serà la fi dels temps, sense estabilitat ni recuperació econòmica i amb la democràcia en perill. Tot plegat, una rastellera -uns i altres- de falsedats.

En l'àmbit local, el cas d'Unió Democràtica de Catalunya és tan destacat que no tinc cap dubte que serà utilitzat en els cursos de ciència política, durant molts anys, per il·lustrar les grans febleses del període de transició que vivim. L'astúcia de Duran i els seus per escapolir-se d'una presa de posició transcendental per al futur del ­país és de matrícula d'honor. Els arguments de la pregunta, com ara no excloure el catalanisme no sobiranista o deixar obertes totes les possibilitats, són genials -permeteu-me el sarcasme- en una consulta que, precisament, havia de discernir la posició de la militància davant del desafiament independentista que es planteja pel 27-S.

La política de la Unió Democràtica de Catalunya de Josep Antoni Duran Lleida és de la que encara es fa als despatxos, a les suites dels hotels, als Ponts Aeris o a les tribunes dels camps de futbol. És trist que el partit que fa més anys que ha defensat la fórmula més jove i agosarada pel futur de Catalunya, una confederació de pobles ibèrics, tingui els dirigents de la política més vella que coneixem.

Una altra política és possible? Em donaria per satisfet si es milloraven els estàndards de qualitat democràtica de la que tenim. Retiment de comptes, participació directa en les gran decisions, millora del sistema de representació, mecanismes per combatre la corrupció... Tot més fàcil d'aconseguir reformant a fons el model actual que no pas amb ingènues preten­sions rupturistes. I ho dic pensant molt especialment des d'una perspectiva independentista. Perquè si bé és cert que l'expectativa de la independència de Catalunya ha anat lligada a la de la radicalitat democràtica des del primer minut, seria d'una candidesa letal que hom aspirés a un món políticament feliç que no existeix ni en els països que més ad­mirem.

A la Catalunya independent, la política democràtica tindrà una naturalesa semblant a la que és universalment cone­guda, amb l'única particularitat que l'Estat ens anirà a favor i no en contra, com passa ara.