OPINIÓ
CSABATE@ELPUNTAVUI.CAT - 10 juny 2016 2.00 h

A LA TRES

Fer confiança

CARLES SABATÉ - CSABATE@ELPUNTAVUI.CAT
“Els ciutadans ja confiem en mestres, metges o jutges...
i en els polítics. Que ells es refiïn més d'ells mateixos

La vida és plena de qüestions de confiança. Fem confiança en molts professionals que fan la seva feina, sobretot a aquells que entre tots els hem cedit la responsabilitat de vetllar per l'educació, la salut, el transport públic, la seguretat o la justícia. Malgrat les retallades o l'excés de feina que tots pateixen, treballen sabent que ens en refiem, ens caiguin millor o pitjor. No és poca cosa confiar en els mestres, els metges i infermers, els conductors, els pilots, els agents de policia o els funcionaris judicials.

Als polítics també els fem confiança, fins i tot per reorganitzar-nos com a societat. Vam votar el 27-S amb aquesta perspectiva però el resultat no ha permès assolir alguns dels objectius, ni tan sols els de la formació que va guanyar les eleccions. Junts pel Sí no pot avançar cap a la independència tan ràpidament com voldria. El president haurà de superar una qüestió de confiança, perquè entre JxSí i la CUP, malgrat que l'objectiu final semblava el mateix i així ho van pactar, no troben el camí comú previ per arribar-hi. La malfiança ho ha impedit, més que les xifres del pressupost sobre determinades partides socials o determinats impostos.

La CUP vinculava ahir el suport a Puigdemont a un full de ruta clar. Refer el full de ruta requerirà recuperar la confiança mútua i en el president actual o en el que en resulti d'unes eleccions. Dos milions de persones han sortit repetidament al carrer i van fer confiança, primer en les entitats sobiranistes, i després en els polítics, per conduir l'anhel de la independència. Si no superen la malfiança mútua es buscarà algú altre que canalitzi aquest anhel. Només cedint sense calcular-ne el rèdit electoral es refan els ponts trencats. La campanya ho impedirà uns dies, les lluites internes als partits també –ja han minat la confiança CDC-CUP durant les negociacions–, com els càlculs electorals a la curta i els maximalismes. En aquest procés, inèdit, tard o d'hora caldrà fer algun acte de fe per saltar endavant, però confiar en els polítics i la seva paraula no ho hauria de ser.