LA CLAU

Enric Hernàndez

ENRIC HERNÀNDEZ

Director

Governar de préstec

@Enric_Hernandez

Puigdemont es resisteix a ser un president titella: guanya temps amb la qüestió de confiança en diferit, però al preu d'obrir una altra etapa d'interinitat

Intervencions de Carles Puigdemont al Parlament responent als grups de l'oposició.


DIJOUS, 9 DE JUNY DEL 2016 - 21:01 CEST

Carles Puigdemont no és, ni vol ser, un president titella. Ni dels seus ja exsocis de la CUP, ni del seu propi partit. Malgrat ser fruit de la designació a dit d’Artur Mas i de la demostrada fragilitat d’un pacte que mai va ser d’estabilitat, el 131è president de la Generalitat aspira a deixar la seva empremta en un procés sobiranista que llangueix pel dissentiment intern i l’escàs ancoratge amb la realitat.

En l’ànim de reivindicar la seva pròpia figura encaixa la maniobra, astuta tot i que una mica tosca, de sotmetre’s a una qüestió de confiança en diferit, anunciada a tres mesos vista per guanyar temps mentre s’aclareixen dues variables determinants: el nom del nou inquilí de la Moncloa, si n’hi ha, i el repartiment de poder en la nova Convergència, pendent de la seva cerimònia refundacional. Un estratagema, per cert, ordit amb la complicitat del vicepresident Oriol Junqueras (ERC), i de la qual CDC va tenir notícia amb posterioritat.

Cal notar que, a preguntes de Mònicas Terribas, Puigdemont va reobrir ahir la porta a presentar-se com a candidat a la Generalitat davant la hipòtesi, cada vegada més plausible, d’un avançament electoral. A Catalunya Ràdio, el president no va negar que CDC, neguitosa per les seves pèssimes expectatives a les generals del 26-J, interferís en les complexes negociacions pressupostàries amb la CUP. I tampoc ha dissipat els rumors sobre el seu xoc frontal amb la cúpula convergent per aquest motiu: «De crítiques ens en podem fer algunes, nosaltres. Quan hi ha un fracàs mai és culpa al 100% d’un. Nos-altres ja analitzarem en què hem pogut fallar». A vegades, quan un polític abusa del terme nosaltres en realitat vol dir ells.

Una altra etapa d’interinitat

El gran retret que se li pot fer a Puigdemont és que, en el seu intent de salvar la legislatura i un full de ruta orfe de prou suports –mai n’ha tingut en vots; ara tampoc en escons–, obri una altra etapa d’interinitat que es pot prolongar uns quants mesos, tant si perd l’envit com si obté 'in extremis' la confiança de dos diputats de la CUP i l’abstenció de la resta. Governar de préstec, com Mariano Rajoy, hauria de ser l’excepció, no la norma
.