POLÍTICA
BARCELONA - 10 agost 2017 2.00 h

L’ANC fa una crida a aplicar el resultat de l’1-O al marge de la participació

 L’entitat insta els partits a consensuar i comprometre’s en públic a tirar endavant la independència “sigui quin sigui” el percentatge de votants

 Pretén esquivar un possible boicot

REDACCIÓ - BARCELONA

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) demana als diversos partits que consensuïn i expressin públicament que, “sigui quin sigui” el percentatge de participació en el referèndum de l’1 d’octubre, es tiri endavant la independència si es registren “més vots favorables que no pas vots contraris”. En un document intern difós per l’agència Europa Press, l’entitat sobiranista sosté que davant d’un eventual boicot per part de Ciutadans, el PP i el PSC, i en vista que la llei del referèndum no fa cap referència a la participació, cal que s’estableixi “un consens polític previ sobre aquesta qüestió entre les forces independentistes”.

L’ANC fa una crida al govern i diputats de Junts pel Sí i la CUP a expressar públicament aquest compromís. L’entitat presidida per Jordi Sànchez veu impossible aventurar amb antelació l’abast d’un possible boicot, però considera necessari que l’estratègia del govern es dissenyi “per defensar el veredicte de les urnes en qualsevol dels escenaris”.

L’entitat troba que és un error assumir que tal boicot no existirà o que serà poc rellevant, fet que, avisa, “per excés de confiança pot sortir molt car al procés”.

La Comissió de Venècia recomana no posar llistons de participació per evitar, justament, boicots. En el referèndum de l’Estatut, el 2006, no hi havia cap mínim en aquest sentit i va anar a votar el 49,5% del cens. En el cas del referèndum sobre la fallida Constitució Europea, el 2005, tampoc hi havia topalls i van acudir a les urnes un 41,77% dels ciutadans... “En tots dos casos, el fet que la participació no assolís el 50% del cens no va treure legitimitat en el resultat ni va posar en dubte la seva validesa política i jurídica”, constata l’ANC. “Fer boicot és adulterar l’abstenció i l’ús normal del mètode democràtic”, es diu en el document.

La majoria absoluta dels vots vàlids emesos a Catalunya en eleccions s’ha situat en tots els casos al voltant del 30/40% del cens.

LES XIFRES

41,77
per cent
del cens va votar en el referèndum sobre la Constitució Europea, que no tenia mínim de participació.
49,5
per cent
va registrar el referèndum de l’Estatut. L’ANC recorda que no assolir el 50% no li va restar legitimitat.

Albiol es vol reunir amb Puigdemont abans de dimecres

El líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, va exigir ahir una reunió amb Carles Puigdemont, abans de dimecres –quan es reprèn l’activitat parlamentària–, amb l’objectiu d’aturar la llei del referèndum. Vol convèncer el president de la Generalitat que “reflexioni” i intervingui perquè la mesa de la cambra no accepti a tràmit la norma. A García Albiol, que no li faria “cap tipus de pena” que el Tribunal Constitucional inhabilités Puigdemont, va qualificar de “fanàtics i radicals” l’ANC i Òmnium Cultural, que ha demanat als seus socis que dupliquin la quota anual amb vista a l’1-O. El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, va replicar que l’entitat, clausurada del 1963 al 1967 per ordre de Manuel Fraga, ha estat precisament “víctima del fanatisme”, amb represaliats del franquisme.

Qui ahir feia servir la mateixa expressió de “radicals” era el president del govern espanyol, però referida a la CUP. Mariano Rajoy demanava als catalans “amb sentit comú, sensatesa i equilibri” que facin “un pas endavant i aïllin els extremistes i radicals que avui condicionen el govern de la Generalitat”.