POLÍTICA
SALT - 10 setembre 2016 2.00 h

Vora 50.000 inscrits a Salt

 El ritme d'inscripcions s'ha disparat els últims dies i encara falta l'impuls final

 Aquesta tarda començaran a Salt les prohibicions d'aparcament en algunes zones i, al vespre, els talls de trànsit per muntar l'escenari

LURDES ARTIGAS - SALT

Gran impuls final a l'acte de Salt de la Diada, que en l'última setmana ha més que duplicat el nombre d'inscrits. I encara falta avui. Ahir al vespre ja hi havia apuntats a Salt vora 50.000 persones, segons fonts de l'organització, que al matí havia donat la xifra de 42.000 (a les vuit del matí). Just una setmana abans, la xifra era de 23.487. En l'última setmana, doncs, hi ha hagut tantes inscripcions com en les sis anteriors juntes. Així, com es preveia, el ritme d'inscripcions s'ha disparat els últims dies, a mesura que s'acostava la data. A més, des de l'ANC es creu que, en el cas de Salt, hi va ajudar l'anunci de la presència del president Puigdemont. Des que es va fer públic es va duplicar el ritme d'inscripcions.

Amb prop de 50.000 inscrits ahir, tot fa pensar que, tenint en compte, com cada any, que molta gent hi anirà sense apuntar-s'hi, es podrien superar les expectatives inicials de l'organització de 60.000 participants a Salt. També ja està clar que serà la segona seu amb més gent, només darrere de Barcelona.

Una altra informació que va revelar ahir l'organització és qui llegirà el manifest a cada seu. A Salt serà el cantant Gerard Quintana.

Primeres restriccions

Salt començarà avui els preparatius per al gran desplegament de demà, i això suposarà les primeres restriccions d'aparcament i de trànsit. Al polígon de Torremirona, destinat demà exclusivament a pàrquing d'autocars, ja no hi podrà estacionar cap altre tipus de vehicle des d'avui a la tarda. L'excepció tant avui com demà seran els treballadors de les empreses del polígon que fan servei les 24 hores, als quals sí que es permetrà entrar i sortir sense problemes.

L'altra zona que començarà a notar canvis avui és, lògicament, el passeig Països Catalans. Aquest vespre, a causa del muntatge de l'escenari principal –prop de l'Estació Jove–, ja es tallarà el trànsit entre el carrer del Doctor Castany i el carrer de Ramón y Cajal a partir de les 9 del vespre. Demà estarà totalment tallat des de les 6 del matí fins a les 11 de la nit no només el passeig, sinó també els carrers perpendiculars més propers. Pel que fa a l'estacionament, estarà prohibit a tota la zona des d'avui a les cinc de la tarda.

Per demà es preveu una alta afluència de vehicles privats, tot i les crides a l'ús del transport públic. És per això que s'ha fet públic un mapa amb rutes recomanades en funció de l'origen. Així, per no col·lapsar la sortida de l'AP-7 de Girona Sud, es recomana que els que vinguin de l'Alt Empordà i la Catalunya del Nord surtin ja al peatge de Domeny i deixin el de Salt per als de la Garrotxa, el Pla de l'Estany i la Selva. Pel que fa als del Baix Empordà i els del Gironès més proper a la costa es recomana la C-65.

Canvis en busos i bicicletes

Ahir es van fer públics els horaris definitius per demà de la línia 3 de bus entre Girona i Salt, que finalment circularà cada deu minuts entre les dues del migdia i les deu de la nit (la resta del dia cada mitja hora, com és habitual els dies festius). Es podrà agafar, com sempre, a la plaça Marquès de Camps, i a la Punxa, entre altres parades, mentre que a Salt modificarà el seu recorregut i passarà per l'avinguda de la Pau (al costat de l'hospital Santa Caterina) tant per anar com per tornar.

Un altre canvi que es va saber ahir és que la bicicletada des de la plaça del Vi no començarà a les 11 del matí com estava previst sinó a dos quarts de tres de la tarda.

D'altra banda, també es va anunciar que els equips de protecció civil de Salt distribuiran demà a l'Era de Cal Cigarro, on es farà la fira d'entitats, més de 3.000 polseres identificatives per a nens i nenes, i que l'Estació Jove s'ha establert com a punt d'acollida en cas que algun infant es perdi.

Taula rodona sobre el referèndum

El diputat de la CUP per Girona al Parlament i advocat, Benet Salellas; la doctora en economia i professora de la UB Elisenda Paluzie i el doctor en ciència política i també professor de la UB Jordi Muñoz van obrir ahir al vespre els actes de la CUP a la demarcació de Girona per la Diada amb un debat sobre el RUI a la Casa de Cultura de Girona. Sota el títol Referèndum d'independència: la via necessària, l'acte es va celebrar en ple debat sobre l'oportunitat d'incorporar al full de ruta aquesta figura, com vol la CUP.