POLÍTICA
10 setembre 2018 2.00 h

OPINIÓ

Llibertat, justícia i democràcia: República Catalana

DOLORS BASSA, ANTONI COMÍN, JORDI CUIXART, CARME FORCADELL, JOAQUIM FORN, ANNA GABRIEL, ORIOL JUNQUERAS, CLARA PONSATÍ, LLUIS PUIG, CARLES PUIGDEMONT, RAÜL ROMEVA, JOSEP RULL, MARTA ROVIRA, JORDI SÀNCHEZ, MERITXELL SERRET, JORDI TURULL
Aquest Onze de Setembre, omplim Barcelona de llibertat, justícia, democràcia i república
Reivindiquem la llibertat, perquè el retrocés en aquesta matèria és avui ben visible a l’Estat espanyol
Qualsevol proposta del govern de Pedro Sánchez ha de respectar la voluntat majoritària dels catalans
Malgrat la repressió, l’exili i la presó [...], és l’hora de reforçar els grans consensos de país
No hi ha delicte, i lluitarem per la nostra llibertat i pel retorn a casa de totes les persones exiliades i preses
Avui reafirmem, una vegada més, el nostre compromís per convèncer i no pas per vèncer

L’escenari de repressió prolongada i el record de l’1 d’octubre fan absolutament excepcional aquest Onze de Setembre. Tenim la convicció que, lluny de la voluntat dels que ens voldrien veure desistir, demà viurem de nou una jornada de reivindicació, dignitat i autoestima col·lectiva, units en la pluralitat, com sempre hem fet en les grans mobilitzacions de país.

Us instem a omplir una vegada més els carrers de Barcelona en un exercici de determinació pacífica i transversal. Malgrat la repressió, l’exili i la presó, som conscients que és l’hora de reforçar els grans consensos de país i, com hem fet sempre, enfortir el sentiment de pertinença compartida, sense caure en cap provocació estèril dels que ens volen confrontats i fracturats.

Ens sentim hereus dels lluitadors antifranquistes i del llegat del conjunt del catalanisme, el sobiranisme i l’independentisme, que sempre ha treballat per enriquir l’imaginari col·lectiu de país, des de l’empatia i sense demanar renúncies a ningú, ni dels seus orígens, ni de la seva llengua ni de la seva identitat.

I és gràcies a aquest esforç que vam donar una resposta unitària i exemplar a la sentència de la retallada de l’Estatut. Units amb el No a la guerra, amb la defensa del territori, amb el clam unànime de Volem acolliri amb el rebuig al terrorisme. I, d’una manera especial, davant la violència desfermada dels cossos i forces de seguretat de l’Estat, durant la celebració del referèndum d’autodeterminació.

Per tot això:

Reivindiquem la llibertat, perquè el retrocés en aquesta matèria és avui ben visible a l’Estat espanyol. Milers de persones són víctimes de la llei mordassa, i moltes altres veiem els nostres drets i llibertats retallats greument a causa de l’acció polititzada i no ajustada a dret d’alguns responsables dels cossos policials, de la fiscalia i dels mateixos tribunals. Defensem sense límits la llibertat com a garantia de cohesió social també a Europa. Defensar avui les llibertats a Catalunya és fer-ho també a Madrid, París, Roma, Berlín, Praga i Istanbul.

Reivindiquem la justícia, perquè no s’ha comès cap delicte, i lluitarem per la nostra llibertat i pel retorn a casa de totes les persones exiliades i preses. Mentre que Europa ho dictamina claríssimament, alguns membres de la justícia espanyola s’obsessionen en una croada descontrolada incapaç de sostenir-se davant els sistemes judicials de països com Alemanya, Escòcia, Suïssa i Bèlgica. L’absolució és l’única resposta que esperem.

Reivindiquem la democràcia, perquè sempre hem volgut fer com Escòcia, i avui també volem reiterar de nou la nostra aposta pel diàleg, com hem fet sempre, un diàleg que ha de ser sincer, honest, obert, sense límits, en què es pugui parlar de tot en el marc de la convivència i el respecte mutu. I, si bé és cert que no descartem res sempre que sigui pacífic i democràtic, qualsevol proposta del govern de Pedro Sánchez ha de respectar la voluntat majoritària del poble de Catalunya.

Reivindiquem la República Catalana, com a legítima i democràtica concreció de tantes voluntats expressades al carrer i a les urnes a favor dels drets i les llibertats, que ens connecten amb un món més just, més sensible i tolerant, modern, més culte, que s’enfronta als reptes amb la complicitat de tots els seus conciutadans i que dona sempre l’esquena a la intransigència i la violència. Aquells drets i llibertats que estem convençuts que estaran garantits en una República democràtica i per a tothom.

Malgrat els murs o els quilòmetres de distància, us parlem des de la serenor i la determinació. Ens encomanem a l’esperit de dignitat i de coratge que impera en totes les diades i que ens contagieu cadascú de vosaltres en tot moment, com heu fet també des que vam entrar a la presó o vam començar l’exili.

Avui reafirmem, una vegada més, el nostre compromís per convèncer i no pas vèncer, per construir i no pas fracturar, per enraonar i no pas imposar. Com deia Pedrolo: “Entre la intransigència i la feblesa, la flexibilitat.” Sense renúncies que ens desdibuixin i, en el nostre cas, amb el compromís de deixar-hi la pell per trobar el camí per fer democràticament efectiva la República defensada dignament, pacíficament i cívicament l’1 d’octubre.

Amb la tranquil·litat de saber que tot això ho estem fent junts i que no ens deixarem mai ningú pel camí, i que aquestes dues condicions són les que ens portaran a la llibertat completa de tots els ciutadans d’aquest país, hagin nascut on hagin nascut i vinguin d’on vinguin.

La Diagonal és una avinguda ampla i hi cap tothom. Perquè els drets que reivindiquem ens pertanyen a tots i perquè la diferència és la condició indispensable que tenim com a societat per avançar democràticament.

Fem una crida als sindicats i les patronals, als col·legis professionals, a les entitats del tercer sector i al conjunt de la societat catalana perquè s’impliquin en la defensa dels drets i les llibertats universals. Aquells que ens vam haver de guanyar des dels carrers, desafiant el règim franquista, aquells que van fer créixer barris i van contribuir al progrés econòmic i que hem reivindicat sense por cada cop que la injustícia ha aparegut en algun racó de món. També a casa nostra.

Aquest Onze de Setembre, omplim Barcelona de llibertat, justícia, democràcia i república. Gràcies per ser-hi sempre i per perseverar. Nosaltres no defallirem.