POLÍTICA
BARCELONA - 10 octubre 2016 2.00 h

El govern confia que la CUP aprovarà el pressupost

 Junqueras apel·la a la responsabilitat dels anticapitalistes per “no afeblir” l'última baula de la cadena de confiança

 Considera que consulta i comptes formen un sol paquet que cal complir

REDACCIÓ - BARCELONA

Qüestió de confiança i pressupost ja són al sarró i abans de lligar-lo només falten els pressupostos. Arribats a aquest punt, el conseller d'Economia i vicepresident del govern, Oriol Junqueras, confia que els anticapitalistes donaran suport als comptes. En cas contrari, assegura, hi hauria molt a perdre.

Els pròxims dies creixerà la pressió sobre els anticapitalistes per tal de donar el sí a uns pressupostos dels quals depèn la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació, un dels reclams de la CUP conjuntament amb l'ANC i Òmnium. És per aquest motiu que ahir Junqueras, en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies, es mostrava confiat que “per responsabilitat” la CUP aprovaria els comptes. Els anticapitalistes entenen perfectament que “no es pot afeblir” una de les parts de la cadena de confiances que s'ha establert entre ells i el govern després de superar la qüestió de confiança i segellar canvis en el full de ruta durant el debat de política general. Dirigents de la CUP ja fa setmanes que negocien amb membres del Departament d'Economia la proposta de nou pressupost per al 2017. Fruit d'aquestes converses, en el passat debat de política general Junts pel Sí i la CUP van aprovar modificar la llei catalana d'estabilitat pressupostària que permetrà rebaixar el sostre de dèficit que va imposar el govern d'Artur Mas. A més a més, l'acord deixa de prioritzar el pagament del deute per sobre de les polítiques socials.

Tot i aquest pas endavant, la negociació no serà un camí de roses. Malgrat que Junqueras ho veu “viable”, l'obstacle per segellar el projecte de pressupost encara depèn de la nova fiscalitat i la incorporació de nous impostos a les rendes altes que reclamen els anticapitalistes. Tanmateix, Junqueras no va fer esment ahir a aquest punt i, en canvi, situava el referèndum com l'ham per pescar el sí de la CUP. “Tenir un pressupost és millor que no tenir-lo per donar compliment a tota aquesta cadena de confiances, nosaltres treballarem perquè es compleixi”, assegurava.

Avís del PP

“Qui es creu que està per sobre de la llei i vol infringir-la, al final se li girarà en contra”, va vaticinar ahir la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, en el míting de cloenda de l'Escola de Tardor del PPC a Cambrils. En presència de la líder del PP, el portaveu dels populars al Parlament de Catalunya, Xavier García Albiol, va tenir paraules dures per al president de
la Generalitat, Carles Puigdemont, a qui va acusar de governar amb els “radicals” i d'utilitzar els “sentiments de la gent per dividir” la societat catalana.

LES FRASES

L'objectiu és construir la nova república i per fer-ho cal disposar de totes les eines
Oriol Junqueras
VICEPRESIDENT I CONSELLER D'ECONOMIA
Si una de les parts s'afeblís o trontollés no estaríem en el millor escenari per donar compliment
al mandat
[A Puigdemont:] Abandoni la radicalitat i dialogui, a Catalunya la radicalitat sempre ha acabat malament
Xavier García Albiol
PRESIDENT DEL PP AL PARLAMENT