POLÍTICA
VALÈNCIA - 10 octubre 2016 2.00 h

La difícil elecció de Puig: salvar el PSOE o el Consell

 El secretari del PSPV i president de la Generalitat es troba en una cruïlla, ja que si l'abstenció del PSOE facilita el govern del PP tindrà molt complicat situar l'agenda valenciana a Madrid

TERE RODRÍGUEZ - VALÈNCIA

El líder del PSPV-PSOE, Ximo Puig, assegurava fa uns dies que el seu partit necessitava un big bang, un punt d'inflexió. Així mateix manifestava públicament que el comitè federal del seu partit es va tancar “de la millor manera possible”, és a dir, amb la dimissió del secretari general, Pedro Sánchez, i el nomenament d'una gestora per a decidir el futur de la formació, i sobretot, de forma més immediata el del govern espanyol.

Però lluny de l'estabilitat desitjada per qui també és president de la Generalitat Valenciana, la situació no sembla tan pacífica com apunten les veus oficials. L'opció d'una possible abstenció en la investidura de Mariano Rajoy com a president de l'executiu estatal –tot i que Puig insisteix en cada compareixença que no vol un govern del PP i adopta una postura conciliadora– empipa, i molt, alguns sectors de la federació valenciana, que ja va mostrar-se dividida al comitè del dissabte dia 1 d'octubre. Ja els dies previs a la cita de Ferraz, uns dos-cents militants es van manifestar davant la seu de la Blanqueria per mostrar el seu malestar amb Puig per haver firmat la seua dimissió de l'executiva juntament amb 16 persones més, i desencadenar així un procés intern que finalment va acabar amb la derrota de Pedro Sánchez.

Els partidaris valencians del ja exlíder socialista estan disposats a mantenir el “no és no” de Sánchez Castejón i a palesar el seu desacord amb la nova direcció. El secretari general del PSPV a Oriola, Carles Bernabé, va anunciar fa uns dies que deixava el seu càrrec per la “penosa imatge” que va donar la seua formació i que va qualificar d'“impròpia per a un partit amb més de 137 anys d'història”. També va lamentar les manifestacions d'alguns dels màxims representants socialistes contra l'exsecretari, ja que “no van respectar els fòrums i els òrgans que estatutàriament es tenen per a les crítiques i el debat intern”.

Documents firmats

A Castelló de la Plana, l'executiva municipal del PSOE va aprovar per unanimitat traslladar a la gestora que mantinga el vot en contra d'un govern del PP, tal com es va aprovar en el penúltim comitè federal i que, en cas de pretendre revocar la decisió, que es consulte la militància, com també a instar els diputats per Castelló del Congrés a no permetre “ni per acció ni per omissió un govern del PP”.

En el mateix sentit es va expressar el secretari general del PSPV de la demarcació de València, José Luis Ábalos. “Cap ciutadà podria entendre que el PSOE permeta un govern amb els protagonistes de la major trama de corrupció de la història de la democràcia”, va dir el també diputat el dia que va començar el judici de Gürtel amb el PP assegut al banc dels acusats.

“La situació és més greu del que sembla. No es tracta d'una victòria dels uns contra els altres. Hi ha molts més problemes dels que pensen i els xafen les moquetes. Encara no hem vist les enquestes, però la militància i els votants estan molt descontents”, afirma una veu històrica del PSPV-PSOE. I dissabte mateix es produïa el pronunciament del corrent Izquierda Socialista, que en assemblea va qualificar d'“altament irresponsable” l'actitud dels dirigents territorials contra Sánchez. Aquest sector ha anunciat que plantejarà una alternativa en el pròxim congrés del PSPV.

Perilla el Botànic?

Però Ximo Puig no sols ha de fer front al malestar de la seua formació. El seu govern se sustenta en el suport de Compromís –que encara confia en un govern alternatiu– i de Podem, els tres firmants del pacte del Botànic. Al País Valencià, el líder del partit dels cercles advertia que si els socialistes donaven llum verd a un govern del PP, hauria de reunir de forma immediata la direcció per veure si això podria afectar el govern que va posar fi al PP.

I és que el PSPV tindria molt difícil justificar davant els seus socis l'abstenció per tenir un nou govern del PP al qual, des de fa un any, assenyalen com una de les principals causes de la fallida de la Generalitat i d'entrebanc per a la millora financera.

Tinc sentiments diversos, però el PSOE necessitava un punt d'inflexió, un «big bang», i s'ha produït
Ximo Puig
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Cap ciutadà pot entendre que el PSOE permeta un govern amb els protagonistes de Gürtel
José Luis Ábalos
PRESIDENT PSPV-PSOE VALÈNCIA