POLÍTICA
BARCELONA - 10 novembre 2015 2.00 h

ERC manté que uns nous comicis serien un “desastre”

 Tardà i Rufián auguren que el procés quedaria molt tocat si no hi hagués acord

 El tàndem que encapçalarà la llista dels republicans el 20-D també retreu a la CUP que no vulgui pactar amb Mas

M. BATALLER

Unes noves eleccions a Catalunya serien un “desastre” i el procés quedaria “molt i molt tocat”. ERC considera que aquesta tessitura no s'ha de produir mai i així ho va manifestar ahir, en una entrevista a El Punt Avui Televisió, el tàndem que encapçalarà la llista dels republicans el 20-D: Gabriel Rufián i Joan Tardà. Tots dos, per tant, es van mostrar convençuts que hi haurà entesa. “Si no hi ha acord és perquè ens matin”, va reblar Tardà, que ocuparà el número dos a la candidatura.

Aquestes reflexions dels dos dirigents contrasten amb les del candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, que també a El Punt Avui Televisió va negar que el camí que ha engegat Catalunya cap a la independència perilli encara que hi pugui haver comicis al mes de març. Tardà, fins i tot, va replicar que si Homs es mirés al mirall diversos cops i repetís aquesta idea de noves eleccions, segur que no ho diria més. “Seria inacceptable”, va reblar Tardà, que va vaticinar que els catalans ens “engegaran a tots a pastar fang” si no hi ha un pacte entre Junts pel Sí i la CUP. “Seria un escenari dramàtic”, va reiterar Rufián.

Aquest consens, però, ha d'implicar que Mas sigui president? En un primer moment els dos dirigents no es van voler mullar i simplement van subratllar que ERC “acceptarà qualsevol acord”, tot i que més tard Tardà, que ahir va parlar, com és habitual en ell, sense pèls a la llengua, va remarcar que a hores d'ara “ens necessitem tots” i va apuntar que el president Mas “és un capital i un actiu, igual que la CUP i els republicans”.

Això sí, va enviar un missatge directe als cupaires quan els va recordar que Carrillo va ser capaç de pactar amb els franquistes per tal d'assolir un “bé superior, les llibertats polítiques, i ara no es pot pactar amb Mas, que és un demòcrata convençut?”. En resum, segons la teoria dels republicans, cal fer prevaldre el procés per damunt de qualsevol nom i tenir amplitud de mires.

Tasca a Madrid

Pel que fa a les eleccions espanyoles, Rufián i Tardà van explicar que no s'ha repetit la fórmula de Junts pel Sí perquè el plebiscit ja es va celebrar el 27 de setembre i ara la feina a Madrid serà “defensar el govern que tindrem a Catalunya i el full de ruta”. En aquest mateix context, Rufián va destacar que les formacions catalanes, com ERC o Democràcia i Llibertat no volen cedir a Ciutadans el relat del país que es pugui fer a la resta de l'Estat espanyol.

Amb referència als resultats del 20-D, Tardà, que fa onze anys que és a Madrid, creu que són intranscendents respecte a Catalunya. “Res no canviarà, perquè és evident que els tres partits que formaran les potes del nou statu quo, el PP, el PSOE i Ciutadans, no es diferencien en res. Tots neguen el dret a decidir”, va concloure el republicà, que es va desfer en elogis cap a l'elecció de Rufián com a cap de llista.

LES FRASES DE GABRIEL RUFIÁN

A Madrid, farem una cosa tan simple i tan gran com defensar el vot dels catalans. No volem regalar el relat a Ciutadans

LES FRASES DE JOAN TARDÀ

La gent no es mereix que no s'arribi a un acord. Seria un escenari dramàtic. Per tant, estic convençut que aconseguirem un acord
Avui [per ahir] aquest país ha començat a dir que és una altra cosa. Començarem a obeir-nos nosaltres mateixos
ERC acceptarà qualsevol acord [a Catalunya]. Si no hi ha acord, la ciutadania ens engegarà a tots allà on vostè sap
Que un català bilingüe que s'expressa en castellà i que és fill de classe treballadora sigui el nostre candidat, ens enforteix
No entenc com Carrillo va ser capaç de pactar amb franquistes per assolir les llibertats polítiques i ara no es pot pactar amb Mas