ELECCIONS GENERALS

Joan Tapia

JOAN TAPIA

Periodista

Debat català per a les eleccions espanyoles

@joantapia00

¿Van aconseguir Homs i Rufián en el debat d'aquest diari corregir a l'alça la intenció de vot dels independentistes?

Debat català per a les eleccions espanyoles

Els candidats catalans, al debat d'EL PERIÓDICO, al CCCB.


DIMECRES, 9 DE DESEMBRE DEL 2015 - 00:00 CET

Està sent la campanya més oberta. Hi ha nous partits i les televisions ja no són les úniques que organitzen debats. Els diaris més inquiets competeixen a la xarxa i la setmana passada 'El País' en va organitzar un entre els candidats del PSOECiutadans i Podemal qual no va voler assistir l'actual inquilí de la Moncloa.

Està en joc qui governarà a Espanya però en aquestes eleccions -marcades per la seriosa crisi amb Catalunya- els resultats catalans també seran molt rellevants. ¿Guanyaran els independentistes, que ara van separats, com Junts pel Sí el 27-S? ¿Contribuirà el resultat a apaivagar o a atiar el conflicte? D'aquest assumpte -així com de la corrupció, la crisi i les retallades- van discutir els set candidats deldebat que aquest dimecres va organitzar EL PERIÓDICO i en què els lectors van poder preguntar directament per primera vegada en un fòrum d'aquesta mena.

No hi va haver un clar guanyador. Els dos independentistes van tenir una actitud diferent. Francesc Homs es va esforçar a comunicar moderació sense abdicar de la seva tesi que la solució és la independència. En canvi, Gabriel Rufián, el candidat d'ERC, va ser radical. Buscava el vot de la CUP del 27-S, que ara no es presenta i a la qual també festeja En Comú Podem. ¿Van aconseguir Homs i Rufián corregir a l'alça la intenció de vot dels independentistes que, segons les enquestes (no la del CEO), es podrien quedar bastant per sota del ja famós 47,8% del 27-S? Si no és així, l'independentisme quedarà tocat pel culebró de la investidura i per la derrota en un moment clau.

Els no independentistes també van sortir amb força, però en ordre molt dispers. El més aplaudit a la xarxa sembla que va ser Xavier Domènech, el candidat d'En Comú Podem, que va defensar que l'única solució és un referèndum (encara que va insistir menys quePablo Iglesias per quedar-se a Espanya). Però el referèndum no garanteix el futur. ¿Què passaria si els no independentistes traguessin el 51% o el 52% com suggereixen les enquestes? ¿I si passés al contrari? ¿Quant es trigaria a exigir un altre referèndum?

Josep Antoni Duran Lleida va estar combatiu i va subratllar els perills del moment actual. ¿A quants convergents va convèncer? És la pregunta, perquè les enquestes no pinten bé per a Unió i Duran s'ho juga tot el 20-D.

El ministre Jorge Fernández Díaz va defensar la Constitució i va assenyalar que va tenir dos ponents catalans. Però té el handicap que l'independentisme ha saltat -en l'era Rajoy- d'un màxim del 25% al 47,8%.

La batalla entre els federalistes del PSC i Ciutadans era l'altre centre d'atenció del debat. Juan Carlos Girauta no és Albert Riveraperò té taules a la televisió (ha sigut tertulià fins i tot a TV-3) i sap polemitzar. I haver sigut segona força el 27-S li dóna pes.

Però Carme Chacón és Carme Chacón. Va mostrar ganes, combativitat i es va defensar bé. I el PSC va ser el segon partit a les municipals i amb Miquel Iceta ha salvat els mobles a les plebiscitàries, difícils per a un partit que es defineix catalanista i no independentista. Chacón no repetirà la seva marca de 25 diputats però lluita per conservar un llistó respectable de 9-11. El PSC connecta millor amb l'esquerra moderada, d'acord. ¿Però qui inspira més confiança als que se senten tan catalans com espanyols,Sánchez-Chacón o Rivera- Girauta

Imprescindible debat. Però seguim sense saber si la candidatura d'Ada Colau serà la guanyadora com diuen algunes enquestes. Ni siFrancesc Homs batrà ERC. Ni si Girauta desbancarà Chacón.Potser el pròxim debat Rajoy-Sánchez tindrà influència. El que és segur és que el PP perdrà a Catalunya. El seu objectiu és un altre, guanyar a Espanya
.