POLÍTICA
BARCELONA - 11 gener 2017 2.00 h

“Ho havia de dir. Era de justícia”

 Un càrrec del PP andalús publica un al·legat contra els estereotips dels catalans després de visitar Girona per primera vegada

 La publicació s'ha compartit més d'11.800 cops i ha rebut uns 3.000 comentaris

GERARD ARTIGAS - BARCELONA
“Hem rebut méssomriures i educació que en molt de temps”, assegura Toni Martín

En un gest per intentar posar fi als estereotips i els prejudicis, el vicesecretari de coordinació política del PP andalús, Toni Martín, va compartir a principis de gener la seva experiència després de visitar Catalunya durant una setmana. Martín va passar uns dies a Girona a casa d'una família amb la qual es va intercanviar l'habitatge i reconeix que va arribar a Catalunya “amb por” de trobar-se alguna situació desagradable per no ser d'aquí i no parlar català. “Realment existeix la idea fora de Catalunya sobre com són els catalans, que potser són excloents, com també n'hi ha sobre Andalusia”, explica a El Punt Avui, i lamenta que fins i tot aquests prejudicis els tinguin “persones que han viatjat o formades” com ell.

L'al·legat de Martín , que es pot llegir a la seva pàgina personal de Facebook, defensa que no s'ha trobat ningú que s'entestés a parlar-li català ni cap mostra de rebuig pel fet de ser de fora de Catalunya i assegura que va ser rebut amb amabilitat i respecte en tot moment. “Des del tio de la gasolinera fins a la senyora de la fleca, passant pels veïns del costat o de la botiga on vaig comprar l'ampolla de vi de l'Empordà que porto al meu amic Luipe, hem rebut més somriures i educació que en molt de temps”, assevera en una publicació que ha adquirit unes dimensions que no s'esperava. La seva intenció no era fer una crítica política sinó arribar al seu entorn més proper, afirma: “Ho havia de dir. Era de justícia escriure-ho.”

La reacció ha escapat la seva capacitat de resposta i assegura que se sent aclaparat amb les respostes que ha rebut, ja que la publicació s'ha compartit més d'11.800 vegades i té uns 3.000 comentaris, la majoria d'agraïment i convidant-lo a tornar, i deixa en els que “es poden comptar amb els dits d'una mà” els ofensius. “Molts m'han emocionat perquè són de gent de tota mena”, diu, ja que se li han adreçat des d'immigrants que han acabat vivint a Catalunya fins a gent amb qui diu no tenir cap mena d'afinitat política, com ara persones independentistes. Fins i tot diu haver rebut felicitacions i abraçades dels seus companys de files del PP d'Andalusia, que precisament ahir celebrava una reunió del seu comitè executiu regional.

No obstant això, reconeix que molts dels comentaris que ha rebut atribueixen l'existència d'aquest tipus de prejudicis, també sobre els andalusos, als polítics. “Jo em dedico a la política a mil quilòmetres de Catalunya i no és la meva responsabilitat, però no tothom pot estar equivocat en això”, reflexiona. De fet, fa una reflexió sobre la qüestió en la seva publicació. Hi diu: “Amb aquests tòpics malignes dels uns i els altres i amb la que està caient políticament només contribuïm a estendre l'odi i el rebuig.”

No ha estat la primera vegada que trepitjava Catalunya però sí la que ho ha fet durant més temps, ja que fins ara només havia fet viatges molt puntuals a Barcelona i a Castelldefels, mentre que en aquesta ocasió ha viatjat per diversos punts de les comarques gironines: Pals, Peratallada, Calella de Palafrugell, Figueres i, fins i tot, alguna estació d'esquí del Pirineu.


Un dirigent del PP andalús viatja a Catalunya i 

se li trenquen els ‘tòpics malignes’ 

sobre els catalans

'Havia d'haver-me negat a prejutjar a ningú perquè sí', ha escrit a Facebook després de passar
unes vacances al Gironès

Captura de pantalla 2017-01-10 a les 15.18.45

Per: Redacció

 10.01.2017  15:19
  • Enviar aquesta notícia
Favorit
Sense anuncis

Antonio Martín Iglesias és vice-secretari de coordinació política del PP d’Andalusia. Un viatge a terres catalanes li ha servit, segons que diu en un escrit publicat a Facebook i que té més de 10.000 comparticions, per a trencar els tòpics i els prejudicis que hi ha a Espanya sobre els catalans. ‘Marxo amb la sensació de ser un ximple. Que a cinquanta anys, i tant com he viatjat, sigui capaç d’empassar-me encara aquests estereotips, aquests clixés que tan poc m’han agradat quan els al·ludits som nosaltres, els andalusos.’

I a continuació reflexiona que amb aquests ‘tòpics malignes d’uns i altres’ es contribueix a estendre l’odi i el rebuig: ‘Havia d’haver-me negat a prejutjar ningú perquè sí.’

Segons que explica en l’escrit, Antonio Martín va passar uns dies de vacances a prop de Girona i va poder comprovar de primera mà quina ‘amabilitat’ i ‘simpatia’ tenia la gent cap a ell i la seva família. ‘Cercava aquella situació (tots tenim un amic a qui li ha passat) en què dius “buenos días” i et contesten en català, i dius “perdone, es que no le entiendo” i et continuen parlant en català. Però no ho he trobat.’

Ací teniu el seu escrit complet, traduït al català:

«Me’n vaig de Catalunya sense haver-ho aconseguit, ho confesso. Per més que ho he buscat no he tingut sort…

Cercava aquell (tots tenim un amic a qui li ha passat) a qui li dius “buenos días” i et respon en català, i li dius “perdone, es que no le entiendo” i et continua parlant en català. Però no l’he trobat.

Cercava també aquell qui no et mira o et mira amb cara de fàstic (tots tenim algun amic a qui li ha passat) quan veu que ets d’una altra part d’Espanya. Però escolta, ni rastre.

Deixo amb la meva família Girona després de sis dies sense haver-hi trobat res més que gent amable (molt amable) i simpàtica (molt simpàtica). Ens hem mogut molt aquests dies: ciutat, camp, costa, muntanya… i des del paio de la benzinera fins a la senyora del forn, passant pels veïns d’aquí al costat, o la de la botiga on vaig comprar l’ampolla de vi de l’Empordà que va portar al meu amic Luipe, hem rebut més somriures i educació que en molt de temps. M’han preguntat per la meva ciutat, per si m’ho passava bé a Catalunya, han fet festes als meus nens, m’han ajudat tant com han pogut i com he necessitat…

O sigui que me’n vaig una mica amb la sensació de ser un ximple. Que a cinquanta anys, i tant com he viatjat, sigui capaç d’empassar-me encara aquests estereotips, aquests clixés que tan poc m’han agradat sempre quan els al·ludits som nosaltres, els andalusos.

Amb aquests tòpics malignes d’uns i altres, i amb el xàfec que cau políticament per aquí, tan sols contribuïm a estendre l’odi i el rebuig. I com que jo, estant aquí, penso que sóc a casa meva, havia d’haver-me negat a prejutjar ningú perquè sí.

I com que no vull fer-me gaire pesat, ja acabo, i ho faig amb un brindis: a la porta de la gelateria Rocambolesc, que els germans Roca (els del Celler) tenen a Girona. Brindo amb un dels seus espectaculars gelats per aquesta terra i la seva gent meravellosa, pels dies fantàstics que hem passat aquí, i perquè en acabar aquesta estada a Catalunya m’ha passat igual com en acabar el gelat: que EN VULL MÉS!»


Un cargo del PP andaluz dice 

sentirse “gilipollas” por creerse 

los tópicos sobre Catalunya

  • Martin Iglesias asegura que durante su estancia en Girona durante las vacaciones de Navidad comprobó 
  • que los clichés que se venden en el resto de España son falsos
Un cargo del PP andaluz dice sentirse “gilipollas” por creerse los tópicos sobre CatalunyaMartín Iglesias en una foto colgada en sus redes durante su visita a Besalú (FACEBOOK)
 Comparte en Facebook  Comparte en Twitter 

10/01/2017 21:00 | Actualizado a 10/01/2017 21:33

Aunque los tópicos tienen en muchos casos una base fundamentada, la mayoría de veces se exageran hasta tal punto que pierden la credibilidad. En las últimas horas un cargo del PP andaluz ha corroborado esta idea mediante una carta que se ha hecho viral explicando su estancia en Catalunya.

El vicesecretario de Coordinación Política del PP en Andalucía, Toni Martín Iglesias, confiesa en una publicación en Facebook que se siente “gilipollas” por haberse creído algunos de los tópicos que circulan sobre Catalunya y los catalanes.

El político pasó 6 días con su familia en la provincia de Girona

El político popular explicó en las redes sociales que ha pasado la Navidad en Catalunya y ha podido comprobar que la realidad con la que se ha encontrado no se corresponde con la idea que, en algunos casos, se difunde en el resto España. Para Iglesias, durante su estancia en tierras catalanas ha sido sorprendente comprobar que la gente le respondía en castellano si hacía falta o que nadie lo mirase mal para ser de fuera de Catalunya.

El escrito ha causado un gran revuelo en la redes. Más de 3.000 personas han contestado a el político andaluz en su publicación en Facebook, que ha sido compartida más de 12.000 veces.