La llei electoral arriba al ple del Parlament a través d'una iniciativa popular

La cambra inclou, en la sessió del dia 18, el debat d'una proposta que es va presentar fa cinc anys

Els grups estudien ara com integrar-la a la ponència

11/02/15 02:00 BARCELONA - EMMA ANSOLA
Presentació de les signatures , el gener del 2010, en suport a la ILP Foto: ELPUNTAVUI.

El Parlament tornarà a debatre una proposta de llei electoral, aquesta vegada a iniciativa ciutadana, i ho farà dijous vinent després que ahir la junta de portaveus aprovés incloure-la en l'ordre del dia de la pròxima sessió plenària.

Serà un tràmit significatiu, ja que la proposta arriba a la cambra quan, per enèsima vegada, s'han tornat a obrir els treballs parlamentaris per redactar una llei pròpia per a Catalunya. CiU, ERC i ICV, amb 84 diputats, la volen portar a aprovació aquesta legislatura si obtenen el suport requerit de 90 parlamentaris. Per aquest motiu, el debat de la setmana vinent ajudarà a constatar si hi ha un acostament polític entre els grups que permeti, finalment, disposar d'una normativa pròpia després d'anys de desavinences.

La iniciativa legislativa popular (ILP) de llei electoral es va presentar l'any 2009, impulsada per Ciutadans pel Canvi. A causa de la modificació, l'any passat, de la llei que regula aquesta eina, concretament al termini de caducitat que s'hi va afegir, la cambra s'ha vist amb l'obligació de traslladar-la a un ple.

De moment, l'únic partit que podria votar-hi en contra és el PP. El seu portaveu, Santi Rodríguez, va admetre ahir que el seu grup –“igual que la resta”, va assegurar– “se sent incòmode” amb una proposta que va ser “apadrinada” per un subgrup polític que ara no existeix i que aterra quan s'ha obert una ponència parlamentària. “És inoportuna”, sentenciava.

La resta de partits, en canvi, s'han expressat en sentit contrari i ahir es mostraven favorables a tramitar la proposta ciutadana i a consensuar els aspectes de la ILP que es puguin incorporar a la ponència parlamentària que redacta l'esborrany de la llei. “Som partidaris d'unificar les dues vies”, assenyalava el portaveu del PSC, Maurici Lucena.

Els socialistes són a hores d'ara els que atreuen l'interès de CiU, ERC i ICV perquè se sumin al consens. Per fer-ho possible, els demanen que “es moguin dels postulats que han defensat fins ara tal com la resta de partits ja han fet”, hi afegia ahir el president del grup de CiU, Jordi Turull. Això implicaria, entre altres demandes, que el PSC abandonés la demanda de circumscripció única. Tant socialistes com populars no volen que la llei arribi al Parlament trossejada i reduïda a la creació d'una administració electoral com van proposar Mas i Junqueras en l'acord del gener.

Llistes desbloquejades

La proposta ciutadana aposta per les llistes desbloquejades, una mesura que també estudien incorporar CiU, ERC i ICV, i que podria convertir-se en l'acord de mínims per tirar endavant la llei. La ILP proposa la possibilitat de triar un 50% dels noms de cada llista, un percentatge molt superior al que analitzen els partits polítics.

Un segon aspecte a estudiar seria el compliment de les promeses electorals. La ILP proposa atribuir a la Sindicatura Electoral de Catalunya funcions d'avaluació del compliment dels programes d'aquells partits que formin part de l'executiu català.

Parlament acordió

Finalment, entre les mesures més innovadores hi ha la configuració d'un Parlament en funció de l'índex de participació per circumscripcions en els comicis catalans. La cambra, actualment amb 135 escons, tindria un nombre mínim de 100 diputats i un màxim de 150 d'acord amb l'Estatut. Com més electors, més escons s'atribuirien. Aquesta mesura és compartida només pel grup de la CUP, que ja va defensar-la a l'inici de la legislatura durant els primers treballs de la ponència electoral.

Darrera actualització ( Dimecres, 11 de febrer del 2015 02:00 )