Mas denunciarà l'Estat a la UE

El govern acorda comunicar a la Comissió Europea les vulneracions espanyoles del dret comunitari que perjudiquin Catalunya

Altafaj farà arribar les queixes a Brussel·les

11/02/15 02:00 BARCELONA - ODEI A.-ETXEARTE

Els incompliments del dret europeu, retratats en el club dels Vint-i-vuit. El nou representant permanent davant la Unió Europea, Amadeu Altafaj, denunciarà les actuacions arbitràries del govern espanyol que vulnerin la normativa comunitària en defensa dels interessos de la Generalitat. L'executiu d'Artur Mas va fer ahir un pas més en l'ofensiva diplomàtica empresa per internacionalitzar el conflicte polític català, després de l'obertura de les noves delegacions de Roma i Viena i de l'anunci de l'aspiració governamental d'arribar fins a la cinquantena d'oficines, sense concreció a l'agenda, però amb l'horitzó fixat en la Catalunya independent. En aquest cas, Altafaj adreçarà les protestes a la Comissió Europea, que és la institució encarregada de vetllar per la correcta aplicació del dret comunitari i de supervisar que els estats membres compleixen les seves obligacions.

“De vegades tenim la sensació que l'Estat espanyol no ha interioritzat el fet d'estar a la Unió Europea”, va assenyalar el portaveu del govern, Francesc Homs, després de la reunió setmanal de l'executiu. No serà la primera vegada que la Generalitat recorre a Brussel·les per alertar de la manera “descarada” amb què considera que actua La Moncloa davant la normativa europea en diversos àmbits. La diferència és que a partir d'ara s'estableix un sistema per tramitar les denúncies a través d'Altafaj, a qui l'executiu dóna un pes polític d'alt rang per la importància estratègica del càrrec. Entre les funcions del representant permanent davant la UE, hi ha la representació, la defensa i la promoció dels interessos generals de Catalunya. La idea del govern és reforçar la interlocució política amb les institucions comunitàries. La denúncia dels incompliments n'és un vessant més que l'executiu de Mas justifica per protegir els interessos de la Generalitat, els ciutadans i les empreses davant l'aplicació incorrecta de la legislació europea. Pretén que la Comissió estigui al dia dels incompliments, els pugui analitzar i prendre les mesures corresponents.

“Cada vegada Catalunya, i les seves institucions, és més actor de la UE, i la UE és més influent en la vida de Catalunya”, va esgrimir Homs. La mecànica establerta pel govern és que totes les denúncies es formalitzaran amb un acord del Consell Executiu. Els departaments competents en la matèria en qüestió seran els encarregats de detectar les transgressions del dret comunitari i determinaran si és necessari elevar la denúncia a les institucions europees. L'acord final, a proposta del departament impulsor i del de Presidència, s'acabarà de prendre en la mesa del govern en ple.

Durant les pròximes setmanes, la Generalitat podria formalitzar les primeres queixes. En el calaix hi ha, segons va enumerar Homs, el recurs del govern espanyol al Tribunal Constitucional contra el decret de pobresa energètica, que en va provocar la suspensió automàtica amb el consegüent perjudici per a les famílies més vulnerables i que ha forçat l'executiu a prendre mesures alternatives per garantir que no hi hagi talls en els subministraments; la indemnització de 1.350 milions d'euros als promotors del magatzem de gas Castor, que repercutirà en la factura dels consumidors durant 30 anys, i que, segons el govern de Mas, es va aprovar per decret llei sense que hi hagués prou justificació ni proporcionalitat de la singularitat de la regulació. Homs també es va referir a la distribució que el govern espanyol ha fet dels objectius de dèficit amb les autonomies, que fins i tot ha dut al contenciós administratiu. La Generalitat argumenta que l'Estat en fa un repartiment injust, que incompleix la llei d'estabilitat pressupostària. Al·lega que li correspon un terç del dèficit total espanyol, tenint en compte que les comunitats assumeixen la part equivalent de la despesa.

LES FRASES

Cada vegada Catalunya, i les seves institucions, és més actor de la UE, i la UE és més influent en la vida de Catalunya
De vegades tenim
la sensació que
l'Estat espanyol
no ha interioritzat
el fet d'estar a la UE
Francesc Homs
PORTAVEU DEL GOVERN

25 milions pel 27-S

El govern va aprovar ahir destinar 25,5 milions d'euros a l'organització de les eleccions del 27 de setembre. La decisió del Consell Executiu té l'objectiu de preparar els recursos necessaris per portar a terme les eleccions, anunciades per Artur Mas el 14 de gener, i que no seran convocades formalment fins al 3 d'agost, quan el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya publicarà el decret de convocatòria i de dissolució del Parlament.

La quantitat correspon al cost del dispositiu electoral. El govern preveu que sigui equivalent al de les últimes eleccions catalanes del 2012. En concret, el govern va autoritzar una transferència del fons de contingència del pressupost del 2014, que es mantindrà prorrogat fins que no s'aprovin els comptes del 2015 definitivament, al Departament de Governació, que gestiona les competències en matèria electoral.

Darrera actualització ( Dimecres, 11 de febrer del 2015 02:00 )